UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2019-11-06 12:37

Rövid pályás gyorskorcsolya: irány Montreal! – Talabos Attila (17) is utazhat a felnőttek kanadai világkupaversenyére

Kiheverte betegségét az előző szezonban parádézó – a szarajevói téli EYOF-on három számban is aranyérmet szerző –, ám az új idényt halkabban kezdő Talabos Attila. Az MTK Budapest 17 esztendős rövid pályás gyorskorcsolyázóját ráadásul váratlan ajándék érte: Sziklási András kidőlése miatt részt vehet a montreali felnőtt világkupaversenyen.

A junior-világbajnoki hatodik helyét követően, Talabos Attila februárban 14 év után szerzett aranyérmet Magyarországnak a téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF). Kárpólásként a kimaradt évekért, Szarajevóban mindjárt hármat is begyűjtött (1000 m, 1500 m és 3000 m vegyes váltó). Az MTK Budapest 17 éves rövid pályás gyorskorcsolyázóját annak rendje és módja szerint a legjobb fiatal férfi téli sportolónak választották Európában, ezzel zárta pályafutása eddigi legragyogóbb szezonját. Ezek után talán nem túlzás azt állítani, hogy kissé haloványan kezdte az új idényt, de ahogy ő maga fogalmaz: végre túl van már a nehezén.

Talabos Attila (17) először versenyezhet a felnőttek világkupáján Fotó: Szalmás Péter/MOB
Talabos Attila (17) először versenyezhet a felnőttek világkupáján Fotó: Szalmás Péter/MOB
– Valóban nem kezdtem jól a szezont, sajnos éppen az országos bajnokság előtt betegedtem le, amit aztán nagyon nehezen hevertem ki. Nyilván bosszantó, hogy egész nyáron keményen készülsz az ob-ra, és néhány nappal a verseny előtt legyengülsz. A hétkörös teszten még tettem egy próbát, hátha valami csoda folytán korcsolyázás közben majd nem érzek semmit. De épp ellenkezőleg történt: nagyon rosszul lettem, így tehát fel kellett adnom a viadalt, ami nagyon dühített, mert ezen múlt, kik indulhatnak a felnőtt világkupaversenyeken, és határozott elképzelésem volt, hogy én is benne leszek az utazó keretben. Nem jött össze, de már túl vagyok a nehezén. Igenám, de mint tudjuk, az élet a legnagyobb forgatókönyvíró. Történt ugyanis, hogy a vk-résztvevők közül Sziklási András nem tud versenyezni a hétvégi montreali viadalon, az olimpiai válogatott szakmai stábja pedig úgy határozott: Talabos Attila utazhat a helyére. Mindezt hétfőn tudta meg az MTK Budapest ifjú titánja, szerdán már repül is Kanadába. – Váratlanul ért, az biztos. Mindazonáltal nem vacilláltam egy másodpercet sem, hiszen ez óriási lehetőség a bizonyításra. Még sosem versenyeztem olyan gyors ellenfelekkel, mint amilyenek Montrealban várnak rám. Tökéletes alkalom lesz, hogy javítsak a legjobb időeredményeimen, meg hogy rutinos korisokkal méressem mag magam. Biztosan óriási élmény lesz. Az ifjú short trackes szerint a váratlan lehetőség nem borította fel előzetes terveit azzal kapcsolatban, hogy éremért megy a bormiói junior-világbajnokságra, valamint a lausanne-i ifjúsági olimpiára is. – A legfontosabb az, hogy most már egyre jobb formában érzem magam, a betegséget teljesen magam mögött hagytam. Természetesen még mindig a junior-vb-t, illetve az ifjúsági olimpiát tekintem a fő versenyeimnek, persze még ki kell harcolnom a jogot is, hogy egyáltalán szerepelhessek ezeken. Remélem mindenesetre, hogy a szezon eleji nehézségeket most már letudtam, és koncentrálhatok végre a feladataimra. Nagyon szeretnék érmet nyerni a junior-vb-n és az ifjúsági olimpián is, de ahhoz, hogy ez sikerüljön, még rengeteget kell dolgoznom. További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.