- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Vívás: Szemes Gergő aranyérmes a kadét tőrözők budapesti európai körversenyén

cr78v [1]

 •  Forrás: fradi.hu

Szombaton a kadét tőrözők budapesti európai körversenyének fiú mezőnyében 285 versenyző állt pástra. A magyarok közül az FTC 16 éves tőrözője, Szemes Gergő jutott a legtovább, egészen az aranyéremig. A csapatban kadét Európa-bajnok tőröző  egyedüli magyarként, magabiztosan ért a legjobb 32 közé, de ott sem kellett túlságosan megerőltetnie magát, a szlovák Marc Leopold Kuchtát 15:9-cel ejtette ki.

Aztán két nehezebb összecsapásnak kellett volna következnie, de a remek formája segített: előbb az kadét világelső orosz Dmitrij Oszipovot 15:6-ra, utóbb a brit Oliver Strange-et 15:5-re győzte le. Az elődöntőben a francia Gautier Lardy ellen nyert 12:10-re, majd jött a finálé, ahol az olasz Damiano di Veroli várt rá. Adigra mindkét versenyző alaposan elfáradt, de Szemes maradt koncentráltabb, 15:12-re hozta az asszót, így megnyerte a rangos körversenyt.

„Nem gondoltam volna, hogy megnyerem – mondta a döntő után. – A héten betegséggel küszködtem, ezért gyengének is éreztem magam. Az utóbbi időben csak erre a versenyre készültem, örültem, hogy hazai közönség előtt vívhatok, ezért is indultam el. Magamhoz képest nem kezdtem jól a főtáblát, de amikor az orosz világelsőt legyőztem, új erőre kaptam, elkaptam a fonalat. Az akkora lökést adott, hogy utána azt éreztem, innen már nem lehet gond. Szerencsére, az asszók között nem telt el sok idő, így nem estem ki a ritmusból. A döntő nem volt egyszerű. Az olasz fiút ismertem, az összecsapás felénél nekem a csuklóm kezdett fájni, neki a lába. Fárasztó nap volt, de boldog vagyok, hogy sikerült győznöm.”

További korosztályos hírek  [2]VÍVÁSBAN  [2]a sportági aloldalunkon.