UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2019-11-10 08:45

Kosárlabda: a Zsíros Akadémia Kőbánya csapatának titka a tapasztalt mesterekben rejlik

Huszonkét éve, töretlen sikerrel működik a Zsíros Akadémia Kőbánya kosárlabdacsapata. A nevelőműhely elnökével, Hajdu Péterrel idéztük fel a klub történetét, beszélgettünk a szakmai koncepcióról és célokról.

Vámos Ádám, Pafféri Péter, Hajdu Péter és Simonics Olivér is tagja lett 2019-ben a fiú utánpótlás kosárlabda-válogatottaknak. A közös bennük az, hogy mind a négyen a Zsíros Akadémia Kőbánya csapatát erősítik. Nem kell tehát meglepődni azon, hogy a budapestiek kiváló erőt képviselnek a hazai korosztályos bajnokságokban; a junior- és a kadétbajnokságot egyaránt jól kezdték. Előbbiben az alapszakasz keleti csoportjának negyedik helyén vannak (négy győzelemmel és három vereséggel), utóbbiban pedig az ötödik helyen tanyáznak (három győzelemmel és két vereséggel).

A Zsíros Akadémia Kőbánya 2019-ben kadétbajnoki bronzérmes csapata
A Zsíros Akadémia Kőbánya 2019-ben kadétbajnoki bronzérmes csapata
A klub huszonkét éves fennállása óta töretlen fejlődési tendenciát mutat: „A helyi iskolákban kezdtünk tehetségkutatásba, mindössze ötven gyerekkel indult az egész. A legkiválóbb generációnk 2004-ben és 2005-ben volt, akkor a kadét- és a serdülőbajnokságot is megnyertük. Ezután indult a leánynevelő-képzésünk is. Az igazi áttörést pedig 2011 hozta meg: sikerült a bázisunkat százharminc gyerekről négyszázhatvanra bővíteni − ez az ideális létszám, azóta ezt nagyjából tartjuk” − emlékezik a klub elnöke, Hajdu Péter. Huszonkét év alatt sok mindent el lehet érni, ám nem mindennapi a kőbányaiak teljesítménye: két bázist is sikerült építtetniük. Előbb, 2014-ben a Zsíros Tibor Kosárlabda Csarnok lett az övék, és nemrégiben, szeptemberben adták át a másik létesítményt, a Darázsfészket. „Kiváló termek, megfelelnek a jelenlegi európai követelményeknek, és a legmagasabb szintű szakmai képzést tudjuk nyújtani a segítségükkel” − mondja az elnök. Arra is kitér, hogy a filozófiájuk nem a bajnoki címek hajszolásán alapszik: „Természetesen vannak céljaink eredményekben is: szeretnénk minden évben az országos nyolcas döntőkbe jutni. Ugyanakkor nem az az elsődleges. Ha évente lesz legalább egy, általunk felnevelt profijátékos, azzal már elégedettek vagyunk. Emellett fontosnak tartjuk, hogy a kosarasaink céltudatos, jó emberekké váljanak akkor is, ha a sportkarrierjük nem úgy sikerül, ahogyan tervezték.” Ehhez az is szükséges, hogy sokat látott, tapasztalt szakemberek dolgozzanak a fiatalokkal: „Olyan mesterek foglalkoznak a tanítványainkkal, akik korábban már bajnokcsapatokat menedzseltek. Az akadémiai programunkat is ők dolgozták ki, amely hasonlít a régi KSI-kosárcsapatéra. Folyamatosan hangoztatjuk, hogy nemcsak rajtuk múlik a siker, a kosarasoknak egyénileg is rengeteget kell hozzátenni a közös cél elérése érdekében. A koncepciónk szerint egyébként a heti öt délutáni edzés mellett − akinek az iskola lehetővé teszi − két délelőtti is van.” Hajdu szerint a kőbányai a nevelőműhelyek élvonalába tartozik, és szeretné megőrizni ezt a színvonalat. Fontosnak tartja továbbra is a a magas létszámot, a töretlenül sikeres együttműködést a kisebb együttesekkel, az önkormányzattal, valamint a szövetséggel. Emellett persze mindenekelőtt azt, hogy minél több, kiváló kosarast adjanak a sportágnak. Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.