- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Kosárlabda: a nagykanizsaiakkal a nagy kluboknak is meggyűlhet a baja a leány kadétbajnokságban

Némiképp váratlan módon, nagyon stabilan kezdte a leány kosárlabdázók kadétbajnokságának alapszakaszát a Kanizsai Vadmacskák SE alakulata: olyan, nála jóval erősebb csapatokat vert meg, mint a Széchenyi KA vagy a PVSK Nemzeti Akadémia. A harmadik fordulóban ráadásul a tavalyi ezüstérmes Atomerőmű-KSC Szekszárdot is megszorongatta az otthonában: csupán öt ponttal kapott ki. Nem meglepő, hogy ilyen rajt után az országos bajnoki nyolcas döntőbe jutást tűzték ki célul Nagykanizsán.

Szórád Annáék feladják a leckét a kadétbajnokságban Forrás: FIBA [1]

Szórád Annáék feladhatják a leckét a kadétbajnokságban  •  Forrás: FIBA

„Kiemelkedően erős ez a generációnk, pedig még a lemorzsolódással is meg kellett küzdenie. Ennek a legfőbb oka az, hogy a Nemzeti Kosárlabda Akadémia Pécs előszeretettel viszi el  játékosainkat. Az utóbbi egy évben kétszer is volt erre példa, és egyáltalán nem tartjuk korrektnek a baranyaiak lépéseit. Ennek ellenére felvesszük a versenyt a legjobbakkal, és nem titkolt szándékunk az éremért küzdeni az évad végén” − mondta a kanizsai együttes szakmai vezetője, Gábor Erzsébet.

Nem véletlen a Zala megyeiek remeklése: a kadétcsapatban két olyan kosaras is szerepel, aki utánpótlás-válogatott kerettag (Baa Dominika és Szórád Anna). Korábban is volt már arra példa, hogy a nemzeti együttes korosztályos vagy felnőttalakulatába olyan játékosok érkeztek, akik Nagykanizsán nevelkedtek. A szakmai vezető elmondta, hogy ilyen volt Horváth Zsuzsanna, Varga Zsófia, Kiss Virág, Zsovár Orsolya, István Linda és Herman Alíz is.

Gábor Erzsébet egyébként az 1980-as évek közepétől 2015-ig az U16-is leányválogatott vezető- vagy másodedzőjeként is tevékenykedett. Kifejtette, hogy 1994-től 2013-ig a Vadmacskák oszlopos tagjai voltak az utánpótlás-bajnokságok döntőinek: voltak olyan évadok, amelyekben két korosztályuk is küzdhetett a végső győzelemért.

„Jöttek az akadémiák, velük már nem vehettük fel a versenyt. Helyzetünk annyiban javult, hogy immár tudunk fizetést adni az edzőinknek, így nem csupán néhányunkra hárul a korosztályok nevelése. Nagykanizsán nehéz megtartani a kosarasokat, mert tíz-tizenkét éves koruktól nagy elszívóerő hat rájuk, s gyakran másik sportág mellett teszik le a voksukat. Derűlátón tekintek a jövőnkre: azt mondom, ha csarnokhoz és valamivel több pénzhez juthatnánk, úgy akár a magyar kosárlabdasport egyik meghatározó szereplőjévé válhatnánk” − zárja le a mester.

Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN [2] a sportági aloldalunkon.