- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Cselgáncs: juniorklasszisok sora adhatja hamarosan a felnőttválogatott gerincét

Enyhe kifejezés, hogy parádés évet produkáltak junior dzsúdósaink. Előbb a vantaai kontinenstornán szereztek egy-egy arany- és ezüst-, valamint két bronzérmet, majd nem sokkal később ugyanezt az eredményt érték el a marrákesi világbajnokságon. Végül a múlt héten, az izsevszki U23-as Európa-bajnokságon szereztek három kontinensbajnoki címet.

A pikantéria az, hogy az Eb-n és a vb-n ugyanazok a cselgáncsozók szereztek ugyanolyan színű érmet: Özbas Szofi (63 kg) a dobogó legfelső fokára állt, Gőz Roland (90 kg) második lett, míg Sipőcz Richárd (+100 kg ) és Vég Zsombor (100 kg) nyakába bronz került. Zsombort leszámítva a többiek mind diadalmaskodtak Oroszországban – neki viszont ezúttal esélye sem volt a bizonyításra.

Gőz Roland dob (2) [1]„Tudni lehetett, hogy egyszer meg kell műteni a térdét, az nem volt biztos, mikor. Szerencsétlen helyzetbe került: két nappal az indulás előtt vált le a porc, emiatt nem utazhatott” – mondta az U23-as csapat vezetője, a férfi felnőttválogatott szövetségi kapitánya, Pánczél Gábor.

Ennek ellenére is bizonyos, a magyarok valaha volt legsikeresebb évüket abszolválták a juniorkorcsoportban. 

„Sohasem volt még ennyire eredményes juniorgenerációnk. A sportág megváltozott, manapság jóval hamarabb kiderül, kiből lehet igazán nagy klasszis, így az eddigi teljesítményüket figyelembe véve sejtettük, hogy nagy eredményekre lehetnek képesek. Tudni kell azt is, hogy a juniorkorosztályból a felnőttbe történő sikeres átlépés nagyon nehéz. Rengeteg kiemelkedő kvalitású sportolót veszítettünk el emiatt. Úgy vélem, náluk nem lesz ezzel probléma” – tekintett előre Pánczél.

Nem szabad megfeledkezni Tóth Benedekről (81 kg) sem, aki szintén juniorként szerezte meg a harmadik helyet Izsevszkben. Az idei Európa-kupa-sorozatban három aranyérmet nyert (egyet a felnőttek között), de a junior-világversenyeken nem jött ki neki a lépés.

„Neki gyakran mondják, hogy ne kezdjen azon agyalni, miben nem jó, sokkal inkább fókuszáljon arra, amit kiemelkedő színvonalon meg tud csinálni. Márpedig ő kegyetlenül tud menni előre, felőrli a riválisait. Ráadásul nagyon jó érzéke van a dzsúdóhoz” – vélekedett a szakember.

Jelen állás szerint két olyan junior magyar cselgáncsozó van, akinek a világranglista-pontjai alapján reális esélye adódik a tokiói olimpiai kvótaszerzésre.

„Richárd és Szofi az, aki véghez viheti ezt a bravúrt. Sipőcz egészen más kategóriát képvisel, mint a többi nehéz súlyú, precíz, gyors és okos – igazi zseni közöttük, hatalmas bajnok válhat belőle, ha ugyanezen az úton halad tovább. Özbas extraklasszis. Az ő esetében egyelőre kérdéses, vállalja-e a részvételt a kvalifikációs versenyeken, hiszen érettségi előtt áll, és ugyanolyan fontosnak tartja a tanulást, mint a sportot. A döntést ugyanakkor meg kell hoznia, mert csupán tizenkét nagy verseny van hátra.”

Gőz idén szakított át hatalmas gátat. Úgy uralta a mezőnyt, hogy korábban egyetlen világversenyen sem állhatott dobogóra.

„Eddig is kiváló dzsúdós volt. Annyi történt, hogy megtanulta összeszedni magát, tökéletesen összpontosított a versenyeken. Klubjában a felnőtt vb-ezüstérmes Tóth Krisztiánnal készül, és már nem ég és föld a kettejük közötti különbség. Zseniális partnerek, s kiegészíti duójukat Rajkai Róbert is, aki ugyancsak nagy reménység” – nyilatkozta derűlátón Pánczél, aki nap mint nap foglalkozik a versenyzőkkel az MTK Budapest csapatában.

A mester Vég Zsomborban a „megoldóembert” látja.

„Kiválóan dolgoznak vele Cegléden. Úgy, ahogyan az ilyen kaliberű cselgáncsozókkal kell. Zsombor fanatikus, imádja ezt a sportot. Néhány éven belül dominálhat a százkilós kategóriában. S hamarosan elképesztően erős felnőttválogatottunk lehet.”

Hogy miként kell érteni ez utóbbi kijelentést?

„Gondoljuk végig. Nyolcvanegy kilótól felfelé olyan emberekről beszélünk, akik néhány éven belül már a felnőttek között brillírozhatnak. Úgy sejtem, ebben nem is lesz hiba. Ha minden a tervek szerint alakul, úgy a 2022-es, budapesti világbajnokságon, valamint a két évvel későbbi, párizsi ötkarikás játékokon már csodálatosan szerepelhetünk. A legszebb az egészben, hogy ez teljesen reális” – zárta szavait a kapitány.