- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Cselgáncs: négy arany-, két ezüst- és négy bronzérem lett a magyaroké a győri Ek-versenyen

Harminc ország 461 dzsúdósa lépett tatamira a győri Olimpiai Sportparkban, az ifjúsági Európa−kupa-viadalon, amelyen a hazai cselgáncsozók brillíroztak: négy arany-, két ezüst- és négy bronzéremmel az országok közötti lajstrom első helyén zártak.

Sáfrány Péter aranyérmes lett Győrött Forrás: EJU [1]

Sáfrány Péter aranyérmes lett Győrött  •  Forrás: EJU

A magyarok közül Szegedi Dániel (66 kg) és Kőszegi Rebeka (48 kg) nem talált legyőzőre a szombati nyitónapon. Szegedi az ukrán Rosztiszlav Berezsnyijt, Kőszegi pedig az olasz Carlotta Parrinellót múlta felül az aranycsatában. Rajtuk kívül az újdonsült ifjúsági világbajnok, Mamira Luca (44 kg) és az ifi-Eb-ezüstérmes Farkas Bence (60 kg) állhatott a dobogóra, mindketten harmadikok lettek. Mamira immár eggyel magasabb kategóriában jeleskedett, csakúgy, mint az idei ifi vb-harmadik Kriza Anna, aki ezúttal az 52 kilósok között próbált szerencsét. Az ifjúsági leányválogatott mestere, Bejczi Zsuzsanna előzetesen előtt azt remélte, mindketten az első helyen zárnak Győrött.

„Az aranyérem egyiküknek sem sikerült, ettől függetlenül biztató jeleket tapasztaltam. Luca és Anna is jól mozgott, nem sokon múlt, hogy nem végeznek előbb. Anna egészen az elődöntőig menetelt, ott lefojtották, így − a szabályok szerint − nem léphetett tatamira a bronzcsatában. Emiatt szomorúak lehetünk kicsit” − mondta a szakember.

Vasárnap aztán még nagyobbat robbantottak a magyarok. A 90 kilós fiúk között például hazai döntőt rendeztek: Sáfrány Péter mérte össze a tudását Bertók Krisztoferrel, és wazari értékű akcióval végül Péter került ki győztesen.

Aranyérem került Farkas Szilvia (+70 kg) nyakába is, aki az aranycsatában a szlovén Nicki Norcicson kerekedett felül mindössze három másodperc alatt, ipponnal.

Ürügdi Dominik (73 kg) ezüstérmet ünnepelhetett, míg Szecsei Viktornak (73 kg) és Vit Lilinek (63 kg) a bronzmedállal kellett beérnie.

„A legkellemesebb meglepetést a két hetvenhárom kilós fiú okozta, hiszen ők ez idáig még egyszer sem állhattak Ek-verseny dobogóján. Dominik csak az idei Európa- és világbajnok, cseh Adam Kopeckytől kapott ki. A mezőny erőssége vegyes volt, lehetett találkozni nagyon komoly súlycsoportokkal és kicsit gyengébbekkel is. Farkas Bencének is örülök, hiszen súlycsoportváltást követően nyert érmet. A verseny előtt azt mondtam, hogy jó erőfelmérő azoknak a dzsúdósoknak is, akik még jövőre is ifik lesznek. Ezzel kapcsolatban van némi hiányérzetem, mivel közülük csak hárman állhattak dobogóra” − értékelt az ifjúsági fiúválogatott szakvezetője, Bíró Norbert.

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN [2] a sportági aloldalunkon.