- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Amerikaifutball: a Farkasoké a juniorbajnoki cím

Tökéletes futballidőben, jó kétszáz néző előtt lépett pályára a Gyulai István Atlétikai Stadionban a házigazda Debrecen Gladiators és a Budapest Wolves csapata, hogy eldöntsék, ki nyeri az idei Junior Bowlt, az U19-es korosztály bajnokságát. A hajdúságiak egy évvel ezelőtt is ott voltak a fináléban, de a hibátlan alapszakaszt végül nem tudták sikerrel koronázni, ugyanis akkor a Budapest Cowbells diadalmaskodott.

A bajnokcsapat Fotó: Wolves Facebook [1]

A bajnokcsapat  •  Fotó: Wolves Facebook

Az előjelek alapján kiélezett csata volt várható, a fővárosiak gyakorlatilag fontos sérült nélkül érkeztek a fináléra, a debreceniek védőfalából viszont két meghatározó játékos, Máté Sándor Máté és Zsurka Kristóf is hiányzott. Ez, mint később kiderült, alapjaiban határozta meg az összecsapást, hiszen nélkülük a Debrecennek alaposan meggyűlt a baja a Wolves futójátékának megállításával.

A találkozón a Wolves szerzett vezetést Csomor Balázs futott touchdwonjával, de a válasz szinte azonnal érkezett, Kunkli László 40 yardos átadásával, Boruzs Kevin elkapásával zárkóztak fel a Gladiátorok, hazai oldalon viszont kimaradt az extra pont (6-7). Az első labdaszerzést Thurzó Tamás mutatta be, amivel jó helyzetben hozta a fővárosiakat, itt azonban egy felütött labda után az end zone-ban szerzett interceptiont Gál Kristóf. A Gladiators ezután próbált kijönni a szorításból, de ismét elveszítette a malacbőrt, amit a vendégek ezúttal már kihasználtak. Belák Patrik 25 yardos elkapásával Wolves-vezetéssel mehettek a csapatok a szünetre (6-14).

A második félidő a hazaiak számára álomszerűen kezdődött: a kirúgás után a Wolves támadhatott, de Orosz Levente megszerezte a játékszert. A labdaszerzést Németi Soma futásával büntette a hazai csapat, Kunkli László pedig megfutotta a kétpontost, amivel kiegyenlítette az állást.

Nem kellett sokat várni a Wolves válaszára, újra a futó Csomor Balázs volt a főszereplő, akinek második touchdownjával került előnybe a gárda. A hajrában a Debrecennek Gyarmati Patrik két szép elkapásával került a célterület közelébe, de innen már nem jutott előrébb a csapat, Boruzs Kevin és a sérülésből visszatérő Török Pál kezéből is kiütötték a labdát a vendég védők. Az utolsó percekben rengeteg szabálytalanság történt, a játék akadozott, a Wolves pedig rutinosan ölte az időt, és elhódította a kupát.

A találkozó legértékesebb játékosa Vudi Vilmos lett.

Merucza Attila, a Budapest Wolves vezetőedzője: „Kőkemény mérkőzésre számítottunk és ezt meg is kaptuk. A második félidőben, amikor megszereztük a vezetést ismét, egyértelműen az volt a cél, hogy folyamatosan fussunk, és ezzel lepörgessük az időt, ami bevált, hiszen nálunk többet lehetett a labda. Viszont a mai győzelmünk annak volt köszönhető, hogy a csapat mostanra érett igazán össze, a döntőben tökéletes volt az egység.”

Gyarmati Ottó, a DEAC Gladiators vezetőedzője: „Ilyen kemény és hajtós mérkőzésre számítottunk. Szerintem egy kicsit elfogytunk erőnlétben, nagyon kihajtották magukat a srácok. Most lehet rá fogni a szezonra, a sérülésekre, de nyilván ez a másik csapatot is sújtotta. Viszont úgy gondolom, hogy nálunk döntő helyzetekben kulcsemberek hullottak ki a meccs közben is, ami az ellenfél javára döntötte a mérleg nyelvét. Nyilván győzni akartunk, ezért dolgoztunk egész évben, de szerintem bajnoki döntőt játszani akkor is kiváló teljesítmény, hogyha nem nyerjük meg.

Junior Bowl:
DEAC Gladiators – Budapest Wolves 14-21 (6-7, 0-7, 8-7, 0-0)
Pontszerzők: Boruzs Kevin, Németi Soma 1-1 TD, Kunkli László 1 PAT, illetve Csomor Balázs 2 TD, Belák Patrik 1 TD, Pfisztner Máté 3 XP