- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Atlétika: „Az az álmom, hogy a tokiói elődöntőben 9.41-et fussak” – a jövő nyári játékok egyik legnagyobb sztárja lehet az amerikai Noah Lyles (22)

A dohai felnőttvilágbajnokságon új sprintsztár született: a 22 éves amerikai Noah Lyles elképesztő fölénnyel nyerte meg a 200 méteres síkfutást, majd a 4×100 méteres váltóval is révbe ért. Persze, cseppet sem nevezhető meglepőnek a gyakran csak Usain Bolthoz hasonlított atléta katari remeklése, hiszen idén a Gyémánt Ligában mindkét sprinttávon győzedelmeskedett. Ettől függetlenül néhány napig ő maga sem akarta elhinni, hogy világbajnok lett.

Noah Lyles a tokiói olimpia egyik legnagyobb sztárjelöltje Forrás: Getty Images [1]

Noah Lyles a tokiói olimpia egyik legnagyobb sztárjelöltje  •  Forrás: Getty Images

„A verseny után több hétnek kellett eltelnie, mire tudatosult bennem, mit értem el. 2017-ben, amikor az Achilles-sérülésem ledöntött a lábamról, nagyon letört voltam, álmomban sem gondoltam volna, hogy ekkora utat járhatok be azóta. Az emberek sztárként kezelnek, odajönnek hozzám fotózkodni, bennem meg csak néhány napja ért meg ez az egész világbajnokság.”

A szabadidejében rappelő – több mint 25 dal fűződik már a nevéhez – srácnak a katari élmények után megnőtt az étvágya, már csak a jövő nyáron esedékes tokiói olimpia lebeg a szeme előtt.

„Nagyon izgatott vagyok Tokiót illetően. Japán az egyik kedvenc külföldi városom, nagyon szívesen járok arra, persze jövőre nem turistáskodni megyek, hanem győzni. Mégpedig három számban. Tudom, hogy az amerikaiak közül erre legutóbb Carl Lewis volt képes még 1984-ben, nagyszerű érzés lenne, ha vele egy lapon emlegetnének engem. Természetesen tenni is kell azért, hogy valakit sztárként kezeljenek: ami engem illet, mindennél jobban szeretnék az ötkarikás játékok 100 méteres elődöntőjében 9.41-et futni (a világcsúcsot a jamaicai Usain Bolt tartja 9.58 mp-cel 2009 óta – a szerk). Ez az álmom, tehát aki azt gondolta, ettől kezdve csak a 200 méterre koncentrálok, az téved.”

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN [2] a sportági aloldalunkon.