UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2019-11-19 09:01

Úszás: Zomboriék rutinért utaznak Skóciába, a rövid pályás felnőtt Eb-re

„Fontos, hogy ne is legyenek irreális igényeik magukkal szemben. Nem ez lesz még az ő nagy dobásuk, a tapasztalatszerzés az igazán lényeges” – mondja Petrov Iván utánpótlás szövetségi kapitány a három utánpótláskorú versenyző (Zombori Gábor, Békési Eszter, Szabó-Feltóthy Eszter) szerepléséről a glasgow-i felnőtt rövid pályás úszó Eb előtt.

Sós Csaba szövetségi kapitány a múlt héten keretet hirdetett, három utánpótláskorú versenyző került a felnőtt rövid pályás úszó Európa-bajnokságra utazó magyar válogatottba. A kontinensviadalt december 4-8. között rendezik Glasgowban.

Zombori Gábor a budapesti junior vb-n, a dobogó tetején Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport
Zombori Gábor a budapesti junior vb-n, a dobogó tetején Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport
A három fiatal közül idén leginkább a junior-világbajnok Zombori Gábor teljesítményére kaptuk fel a fejünket, aki 400 m gyorson az egyetlen olimpiai A szintes magyar versenyző. A Budafóka SE 17 éves, vagyis még jövőre is ifjúsági korú úszója a hátszámok (csak ötvenen indul) helyett mostanában inkább a gyorsra koncentrál, kétszázon és négyszázon is rajtkőre áll, de megméreti magát 100 m vegyesen is. Szintén A szintes 200 m mellen a 17 esztendős Békési Eszter. Az Egri Úszó Klub sportolója a junior-világbajnokság bivalyerős mezőnyében „csak” az ötödik lett, viszont nemrégiben a felnőtt világkupa-sorozat dohai állomásán kedvenc számán aranyérmet nyert, és ezzel ő az idei széria legfiatalabb győztese. A magyar válogatott első számú mellúszója a Skócia legnagyobb városában rendezett kotinensversenyen a 200 mellett 50 és 100 méteren is indul. Nagyon közel volt a tokiói A szinthez a csapat harmadik utánpótláskorú tagja, a Vasas 17 éves versenyzője, Szabó-Feltóthy Eszter is. A hazai rendezésű juniorvébén 200 m háton és 400 m vegyesen is a dobogóról éppen csak lemaradva negyedik lett, míg a szintén a Duna Arénában rendezett felnőtt vk-állomáson az előbbi számban bronzérmes lett. Skóciában a két fő száma mellett 100 és 200 m vegyesen is a medencébe ugrik.
Petrov Iván szerint az utánpótláskorúaknak a rutinszerzés lesz az első Fotó: Szaka József/MÚSZ
Petrov Iván szerint az utánpótláskorúaknak a rutinszerzés lesz az első Fotó: Szaka József/MÚSZ
„A rutinszerzés lesz a fiatalok legfontosabb feladata az Európa-bajnokságon – szögezi le Petrov Iván utánpótlás szövetségi kapitány. – A fordulókészség nem az erősségük, ez általános probléma, nevezhetjük akár a magyar iskola hátrányának is, hiszen Cseh László óta nem volt kifejezetten klasszis versenyzőnk ebben a műfajban, jelenleg Hosszú Katinka és Szabó Szebasztián nő fel ebből a szempontból az élvonalhoz. A magyar edzőknek pedig kitűnő lehetőség lesz a verseny többek között a legjobbak fordulóinak tanulmányozására. ” A hírek szerint a kontinensbajnokságon ráadásul roppant erős mezőny gyűlik össze, így nem csak a rövid pályával, hanem a kontinens legjobbjaival is harcba kell szállni. „A világkupa-sorozattal, az ISL-lel az úszás is kezd eltolódni az egészéves sportágak felé, így a legtöbb versenyzőnek belefér a rövid pályás Európa-bajnokság is. Hasznos lenne, ha a fiatalok tudnának úszni egyet délután is, de fontos, hogy ne legyenek irreális igényeik magukkal szemben. Nem ez lesz még az ő nagy dobásuk, a tapasztalatszerzés az igazán lényeges.” További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.