UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2019-11-24 19:37

Sakkjátszmák a jégen

Tatár Lőrinc, az UTE juniorválogatott curlingese a fél kezén meg tudja számolni, hány szabad hétvégéje lesz a következő fél évben, de egyáltalán nem bánkódik. Sőt, a Mol Alapítvány által támogatott, EYOF-bronzérmes sportoló merész álmokat szövöget, noha érzi, az ellenfelek is egyre erősödnek.

Jól indult az új szezon az UTE curlingesének, a 16 esztendős Tatár Lőrincnek, hiszen Kitzbühelben a junior vegyes csapattal arany-, míg Oberstdorfban a fiúválogatott tagjaként ezüstérmet szerzett a nívós mezőnyt felvonultató nemzetközi versenyeken. Mindez ugyan büszkeséggel tölti el a már felnőtt Európa-bajnokságon is bemutatkozó sportolót, de tudja, még csak az út elején jár. De hogyan is kezdődött Lőrinc pályafutása?

Tatár Lőrinc a korosztályos curling egyik legnagyobb reménysége Forrás: Magyar Curlingszövetség
Tatár Lőrinc a korosztályos curling egyik legnagyobb reménysége Forrás: Magyar Curlingszövetség
„Hú, már elég régen, Szarvas Kristóf (szintén az EYOF-bronzérmes csapat tagja – A szerk.) barátom unszolására vágtam a kalandba, azóta egyre jobban szeretem ezt a sportot. Ahogy tanulok, úgy kezdem megérteni, miről is szól a játék. Kevesen hinnék, de a curlingben rendkívül sokat kell gondolkodni, olyan, mintha sakkoznánk a jégen. Csak még nehezebb, mert míg sakkban eldöntöd, hogy hova lépsz a bástyával és odalépsz, addig nálunk már lökés közben kell átváltanunk A-ról a B, majd onnan a C tervre. Stratégiailag komoly erőfeszítést igényel, de hát éppen ezért imádom.” Az UTE sokszoros bajnoka kulcsszereplő a korosztályos sikerekben, a válogatóversenyeken mutatott produkciójával betonbiztossá tette helyét a junior fiú és vegyes csapatban. Ahogy fogalmaz, szívügye mindkettő: „Nem tudnék egyet kiválasztani és azt mondani, hogy fontosabb, mint a másik. A fiúkkal gőzerővel készülünk a finnországi junior-világbajnokságra. Még soha nem harcolta ki korábban magyar fiúcsapat az A ligába jutást, nagy álmom, hogy a válogatott velem a fedélzeten érje el a bravúrt. Persze, reálisan nézve nagyon nehéz versenyünk lesz, de az EYOF előtt sem gondoltuk volna, hogy összejöhet elsőre az érem, mégis sikerült, szóval miért ne sikerülhetne most is?” Amennyiben teljesül a törökbálinti fiatal álma, februárban jöhetne is az A csoportos világbajnokság, közte pedig csak úgy „pihenésképpen” a lausanne-i téli ifjúsági olimpia: „Ez így túl szép, hogy igaz legyen, mindenesetre tény, hogy nagy célokat tűztem ki magamnak, mert szerintem csak így érdemes . Ugyan a fél kezemen meg tudom számolni, hány szabad hétvégém lesz a következő fél évben – legfeljebb négy-öt –, de cseppet sem zavar, hiszen ez a szenvedélyem, és csak a javamra válhat, hogy sokat versenyzem. Az ifjúsági olimpián sokkal nehezebb dolgunk lesz, mint az EYOF-on, elvégre a curlinghatalmak, tehát Kanada, Kína vagy az Egyesült Államok is képviselteti magát, de természetesen mi sem feltett kézzel vágunk neki.” Addig minden bizonnyal hallunk még a hazai curlinges palántáról, aki a Mol Alapítvány támogatását élvezve immár korszerűbb felszerelésekkel veheti célba álmait: többek között új cipővel, illetve seprűfejekkel várja a kihívásokat. További korosztályos hírek CURLINGBEN a sportági aloldalunkon.