- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Kosárlabda: gyökeres változás előtt az utánpótlás-bajnokságok

Komoly változások jönnek a hazai utánpótlás-bajnokságokban: Szalay Ferenc, a hazai szövetség elnöke elmondta, az új rendszer lényege, hogy a legtehetségesebb játékosoknak minden korosztályban folyamatosan központi, magas szintű egyéni képzéseket fognak tartani – lesz versenyeztetés is, de mindent ennek az egyéni képzéses programnak rendelnek alá. A podcastről a kezdo5.hu című szaklap készített összefoglalót.

A sportvezető leszögezte, hogy mindent megelőz azonban a fizikai képzés, amit innentől kezdve prioritásként kezel a szövetség, mert természetesen kosárlabdázni tudni kell, de megfelelő fizikai felkészítés nélkül a versenyeztetés „bohóckodássá fajul”, mert nemzetközi szinten megeszik a mieinket. Véleménye szerint ha megnézzük, hol tart a nemzetközi szint, akkor a kosárlabda erősebb fizikumot igényel, mint a kézilabda – erősnek, tudatosnak és felkészültnek kell lenni, a kosárlabda olyan szellemi felkészültséget igényel, mint nagyon kevés másik sportág, de mindez fizikum nélkül nem ér semmit.

Kosarlabda_Szent_Istvan_Kupa_511x365_acf_cropped_511x365_acf_cropped [1]

A képzésről szólva kifejtette, hogy az akadémiákat kötelezik majd atlétikai edző, vagy ilyen képesítéssel rendelkező kosárlabda-edző alkalmazására. 2017 szeptemberében újraindult a Testnevelési Egyetemen a kosárlabda-szakedzői képzés, ahonnan sorban jönnek majd ki a friss tudással rendelkező szakemberek, a TAO miatt visszatértek idősebb, de nagy tudású-tapasztalatú edzők, a jelenlegi edzői gárdának pedig folyamatosan továbbképzéseket kell szervezni egyetemi szinten. Másfél-két éve kötelezővé tették az akadémiáknál a jól képzett külföldi szakember alkalmazását, akiktől lehet tanulni – folyamatosan bevonják a külföldi tudást, a jó szövetségi kapcsolatok miatt rengeteg helyre mehetnek magyar edzők, mert nem szégyen tanulni azoktól a kosárlabda-kultúráktól, amelyek előrébb járnak nálunk. A tapasztalatokat aztán a kluboknál és az utánpótlás-válogatottaknál kell kamatoztatni.

A beszélgetés során szóba került az U23-as szabály is, melynek lényege, hogy rákényszerítsék a klubokat megfelelő, A-csoportos szintű képzés átadására a játékosoknak minden szempontból, többek között mentális oldalról is – lélekben nagyon kemény játékosokat, egyúttal férfiakat kell nevelni.

Hozzátette, nem tart attól, hogy ezzel elszállnak a magyar játékosok árai – jó barátságban van Sztojan Ivkoviccsal és remek szakembernek tartja, de eddig nem tudta senki bebizonyítani, hogy a magyar fiú képzés eléri az európai szintet.

A női vonalon megtörtént és minőségi képzés és minőségi váltás: 22 éves a válogatott csapatkapitánya, 17 éves játékos mutatkozott be a nemzeti csapatban. Székely Norbertnek nagyon kellemes gondjai vannak, hiszen azt kell eldöntenie, hogy kit hagy ki a válogatottból egy-egy megmérettetés előtt. A fiú képzéssel gond van, ezt ki kell mondani, borzasztóan alacsony az egyéni képzések aránya – lehet így is versenyeztetni, ám mindez nem előremutató, nem kerülnek ki jó felnőtt játékosok tömegével a rendszerből.

Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN [2] a sportági aloldalunkon.