UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2019-11-27 17:15

Rövidpályás gyorskorcsolya: nagy lépéssel közelebb a junior Európa-kupához

Tizenkét versenyzővel a fedélzetén vágott neki a short track utánpótlás-válogatott a lengyelországi junior Challenge Series-versenynek, amelyen ismét bebizonyosodott, hogy a mieink Kelet-Európa legjobbjai közé tartoznak. Szabó Krisztián vezetőedző szerint mindenki javított a legutóbbi nemzetközi megméretés óta, néhány versenyzőnknek csak a hátát nézte a mezőny.

Jelesre vizsgáztak juniorkorú rövidpályás gyorskorcsolyázóink a lengyelországi Bialystokban megrendezett Challenge Series-viadalon, amely komoly téttel bírt, hiszen az ott elért eredmények beleszámítanak a korosztályos Európa-kupára való kvalifikációba. A hazai rendezésű Pannonia Openen megadták a kellő alaphangulatot, de mint utóbb kiderült: nemzetközi jégen sem ijedtek meg a mieink. A junior B-s Nógrádi Bence, valamint az A korcsoportos Varga Regina egyenesen nem talált legyőzőre a háromnapos lengyelországi versenyen. „Mindhárom számban – 500, 1000 és 1500 méteren (a szerk.) – már a legelején élre álltak és végig kontroll alatt tartották az eseményeket – kezd bele értékelésébe Szabó Krisztián, az utánpótlás-válogatott vezetőedzője. – Remek teljesítményt nyújtottak, gyakorlatilag csak a hátukat nézte a mezőny. Rengeteg pontot gyűjtöttek, így ha nem történik eget rengető tragédia, ők biztosan részt vehetnek az Európa-kupán. Csakúgy, mint Jászapáti Péter, aki szintén kiemelkedő formában versenyez az új szezonban, szerencsére rég kiheverte súlyos lábtörését.”

Nógrádi Bencének (17) csak a hátát nézte a mezőny a lengyelországi junior Challenge Series-versenyen Forrás: MOKSZ
Nógrádi Bencének (17) csak a hátát nézte a mezőny a lengyelországi junior Challenge Series-versenyen Forrás: MOKSZ
A szakvezető külön örült annak, hogy több korosztályban több versenyzője is a döntőbe verekedte magát. A junior B korcsoportos lányok mezőnyében például hárman képviselték a magyar színeket az 1000 méteres fináléban, ami ritka bravúr. „Tizenkét versenyzőnkből tízen bejutottak legalább egy döntőbe, ami összességében nagy sikernek könyvelhető el. Külön kiemelném Somodi Maját, aki nem a saját korosztályában, hanem az eggyel idősebbek között versenyez, nem is eredménytelenül. Harmadik lett összetettben, de mindezt úgy, hogy 500-on csúnyát bukott, el is kellett vinni kórházba, hogy megröntgenezzék a gerincét. Szerencsére nem sérült meg komolyabban, olyannyira nem, hogy utána 1000 méteren második lett. Nagy csatákat vívott Somogyi Barbarával, aki ugyanezen a távon közvetlenül Maja mögött ért célba. És akkor még nem beszéltem Albert Viktóriáról, aki szintén bekerült a döntőbe. Nagyon ritka, hogy bármilyen számban három azonos nemzetiségű versenyző jusson be a fináléba, nagy bravúr, hogy nekik ez sikerült.” Szabó Krisztián hozzátette, az A korcsoportos fiúkkal is elégedett, elvégre sokat javítottak a rosszul sikerült, bormiói versenyt követően. Igaz, az ő korosztályukban még nagyon képlékeny, kik kvalifikálhatnak a junior Európa-kupára. „Ankarában lesz a harmadik, egyben utolsó junior Challenge Series-állomás, ott dőlnek majd el a lényegi kérdések, már ami az A korcsoportos fiúkat illeti. Elégedett vagyok velük is, mert jelenleg Bontovics Balázs, Szigeti Ádám és Szász Attila is kedvező helyzetből várja a folytatást, de résen kell lenniük, még nem érezhetik magukat biztonságban. Talabos Attila esete nehéz ügy: a montreali felnőtt-világkupán megint lebetegedett, és tegnap ugyan elkezdte az edzéseket, jelenleg nincs kirobbanó állapotban. De van még két és fél hét a törökországi megméretésig, ha addigra formába lendül, akkor talán odaérhet a kvalifikációt jelentő, top nyolc hely valamelyikére, de ehhez az sem ártana, ha a magukat már biztonságban érző, sok pontot gyűjtő versenyzők esetleg kihagynák az ankarai viadalt.” Mivel a létfontosságú, törökországi versenyig csupán két és fél hetük marad a mieinknek regenerálódni, az A és B korcsoportos fiatalok nagy része nem indul a péntektől vasárnapig tartó Mikulás-kupán. Ettől függetlenül az alacsonyabb korosztályokban óriási versengés várható a dobogós helyezésekért: hét ország közel kétszáz feltörekvő rövidpályás gyorskorcsolyázóját követhetjük figyelemmel a Gyakorló Jégcsarnokban, ahol aztán hétfőtől 41 nemzet 450 műkorcsolyázója és jégtáncosa vetélkedik majd. Ha egy üzlet beindul… További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.