UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2019-11-28 11:03

Gyorskorcsolya: a potenciál megvan, de még sokat kell tanulnia a junior triumvirátusnak

Az utánpótláskorú gyorskorcsolyázók felemásan szerepeltek a hollandiai Entschedében rendezett junior-világkupán: Bejczi Botond az előkelő ötödik helyet szerezte meg a tömegrajtos versenyszámban, Bíró Hannának és Rigó Nikolettnek azonban már nem jött össze ez a bravúr.

Fossenhallen után ezúttal a hollandiai Entschedében léptek jégre az utánpótláskorú gyorskorcsolyázók a junior-világkupán. A küldöttség újra triumvirátussá formálódott, a Bíró Hanna, Rigó Nikolett lányduóhoz csatlakozott a felnőttek minszki viadalán remekül bemutatkozó Bejczi Botond. Utóbbi minden lehetséges távon megmérette magát, nem is eredménytelenül, hiszen a speciális képességeket igénylő tömegrajtos versenyszámban az előkelő ötödik helyet csípte meg.

Bejczi Botond ötödik lett a hollandiai junior-világkupa tömegrajtos versenyén Forrás: MOKSZ
Bejczi Botond ötödik lett a hollandiai junior-világkupa tömegrajtos versenyén Forrás: MOKSZ
„Itt nem érdemes túltaktikázni a dolgokat, sokkal inkább izomból kell lenyomni a tizenhat kört, tehát a hosszabb távokon is a jók között kell lennie annak, aki labdába akar rúgni a tömegrajtoson – állítja Lykovcán-Tóth Ágota, a Héraklész B keret edzője. – Boti többször is bizonyította már, hogy passzol hozzá ez a szám, ettől függetlenül az ötödik helye nagyon értékes, tekintetbe véve, hogy roppant erős mezőnyben kellett helytállnia. Alapvetően ő már kifelé kacsint az utánpótlásból, ezért a felnőttek edzője, Szöllősi Szabolcs felügyeli a fejlődését. Mondtam is neki, hogy óriási potenciált látok Botiban, szerintem abszolút reális, hogy megfussa a szintidőt, amivel kvalifikálhatná magát a felnőttek Európa-bajnokságára.” A Savaria Speedskating Team ifjú versenyzőjének sikerét Bíró Hanna és Rigó Nikolett még nem tudta lemásolni, de a 2015-ben visszavonuló, nyolcszoros magyar bajnok edző bizakodik. „Hanna a maga 16 évével az egyik legfiatalabb koris a mezőnyben, nem csoda hát, ha azt mondom, még sokat kell tanulnia. Ugyanakkor a tehetsége megkérdőjelezhetetlen, és már kezdi meg-megmutatni, mit is tud valójában. A két világkupaversenyen futott eredményei alapján a tartalékok közé került, tehát ha valaki visszalép, akkor indulhat a téli ifjúsági olimpián. Rigó Nikolett esete egyelőre talány, mert az edzéseken mindig jól teljesít, a versenyen viszont valamiért nem tudja kihozni magából ugyanazt. Neki nincs kvótája, de azt gondolom, még bőven van ideje fejlődni és tanulni.”

JUNIOR-VILÁGKUPA, ENTSCHEDE (HOLLANDIA) Magyar eredmények Junior leányok 500 m: Bíró Hanna 36. 1500 m: Bíró Hanna 38., Rigó Nikolett 47. 3000 m: Rigó Nikolett 29. Neo-Senior fiúk 500 m: Bejczi Botond 17. 1000 m: Bejczi Botond 21. 1500 m: Bejczi Botond 11. 3000 m: Bejczi Botond 8. tömegrajtos: Bejczi Botond 5.

További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.