UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2019-12-01 20:43

Akár már Tokió is

„A célom az, hogy minél hamarabb a csúcsra érjek: olimpiai, világ- és Európa-bajnok szeretnék lenni. Olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak lehet” – mondja a Ceglédi VSE cselgáncsozója, a Mol Alapítvány által támogatott, 18 éves junior-világbajnoki bronzérmes Vég Zsombor.

„Rossz gyerek voltam, szinte naponta jártam az igazgatóhoz. Emlékszem, egyszer forró tűt nyomtak a nyakamhoz, cserében megfogtam a srácot, és hozzávágtam a szekrényhez. Folyamatosan belém kötött, provokált. Persze, utólag ezt is megbántam. Amióta dzsúdózom, mindenkit tisztelek, nem lehet kihozni a sodromból. Többek között erre is megtanított ez a csodás sport” – idézte fel gyerekkori emlékeit a Ceglédi VSE 18 éves sportolója, a 100 kg-ban versenyző Vég Zsombor.

Vég Zsombor (fehérben) junior-világbajnoki bronzot érő fojtása Forrás: IJF
Vég Zsombor (fehérben) junior-világbajnoki bronzot érő fojtása Forrás: IJF
A tavalyi, Buenos Aires-i ifjúsági olimpia bronzérmese 2011-ben ismerkedett meg a cselgánccsal, amikor az Ungvári fivérek bemutatót tartottak az iskolában: „Rögtön megtetszett, odavoltam érte. Már aznap délután lementem a terembe Bíró Tamáshoz, aki egyből továbbirányított Mester Dánielhez, hogy akkor vágjunk is bele. Azt megelőzően amatőr szinten birkóztam, de a dzsúdó sokkal jobban tetszett. Nem éreztem magam túl komfortosan a birkózószőnyegen.” Vég csupán egy éve volt a tatamin, s máris országos bajnoki címet ünnepelhetett hazai környezetben, Cegléden. Karrierjében az igazi áttörést 2018 hozta meg. Két héttel az ifjúsági Európa-bajnokság előtt még súlyos sérüléssel bajlódott, ennek ellenére felállt a dobogóra Szarajevóban, kvalifikálva magát az ifjúsági olimpiára, ahol megismételte a bravúrt. Elsőéves juniorként 2019-ben nem dédelgetett vérmes reményeket, a tapasztalatszerzés volt a legfőbb feladata. Úgy is indult az idény: kieső, hetedik, néha ötödik az Európa-kupa-sorozatban. Celjében azonban megtört a jég, remekelt a felnőttmezőnyben, harmadik lett az Ek-viadalon. Ezt követően sikert sikerre halmozott, a finnországi junior Európa- és a marokkói világbajnokságon egyaránt bronzérem került a nyakába. A marrákesi megméretésen bebizonyította azt, amit korábban sok edző elmondott róla: igazi fanatikus. Olyan fojtással nyert a helyosztón, amelyet egyik mestere sem tanított neki; néhány héttel azelőtt látta az olimpiai bajnok cseh Lukás Krpálektől a montreali Grand Prix-versenyen. Megtetszett neki, rögzítette magában, és megcsinálta – vb-bronzot ért.  „Még edzésen sem sikerült kipróbálni, adódott a helyzet, bevállaltam, bejött. Többször volt már hasonlóra példa, de egyszer sem volt ekkora a tét. Rengeteg dzsúdóst figyelek. Előbb megtanulom kivédeni azokat az új földharctechnikákat, amelyeket látok, majd megpróbálom alkalmazni is őket.” Zsombor junior-világbajnoki sikere elég világranglista-pontot adott ahhoz, hogy a helyezése már azt jelentse: elérhető távolságba került a 2020-as olimpia. Ezért valószínűleg részt vesz a felnőttversenyeken január végétől. „Ha úgy látjuk, hogy van esélyem eljutni rá, akkor feltehetően részt veszek a sorozat küzdelmeiben. Úgy gondolom, ez az első erőpróbákon kiderül. A célom az, hogy minél hamarabb a csúcsra érjek: olimpiai, világ- és Európa-bajnok szeretnék lenni. Olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak lehet.” Zsombor álmához a Mol Alapítvány utazástámogatása is hozzájárul, így könnyebben juthat el azokra a viadalokra, amelyek közelebb vihetik őt a tokiói olimpiához. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.