- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Asztalitenisz: európai színvonalú edzőközpontot adtak át Nyírbátorban

Pénteken adták át a Nyírbátori ASE felújított bázisát, a Tölgy-Major Vendégházat, amely európai színvonalú felkészülési lehetőséget kínál a helyi asztaliteniszezőknek, valamint az oda látogató játékosoknak. A sportkomplexumban − a pingpongterem mellett − 25 fő befogadására alkalmas szálláshely, orvosi- és masszázsszoba, szórakoztató központ, előadóterem, és erőnléti edzésekre alkalmas karateterem is helyet kapott.

Pénteken adták át Nyírbátorban az európai szintű asztalitenisz-bázist, amely a Tölgy-Major Vendégház nevet viseli [1]

Pénteken adták át Nyírbátorban az európai szintű asztalitenisz-bázist, amely a Tölgy-Major Vendégház nevet viseli

„A kontinens sportági követelményeinek megfelelő szintű edzőközpontot szerettünk volna létrehozni. Jártunk néhány országban, hogy felmérjük a helyzetet, és a lehető legtöbbet hozzuk ki ebből a projektből. Nem akartunk beletörődni abba, hogy az utánpótlás-nevelésünk el van maradva más országokétól. Szerettünk volna tenni valamit a felzárkóztatás érdekében. Még akkor is, ha többeket megmosolyogtat, hogy pont Nyírbátorban hozzuk ezt létre. Az edzőkollégáktól ilyenkor általában megkérdezem, jártak-e már valaha Ochsenhausenben? A sportágban jártasak tudják, hogy ebben a német városban van az asztaliteniszezők egyik legnívósabb európai műhelye (volt idő, amikor a felnőtt-világranglista top tíz versenyzőjéből négy is ochsenhauseni volt). Azt ugyanakkor kevesen sejtik, hogy csupán nyolcezer lélekszámú kisvárosról van szó. Így hát, miért is ne lehetne Nyírbátorban edzőközpontot létrehozni?” − elmélkedett az egyesület szakosztályvezetője, Csekő Sándor.

A mester 1975-ben került Nyírbátorba, akkor még kézilabdázott. Munkája miatt azonban fel kellett hagynia ezzel a játékkal. A pingponggal ekkor találkozott, a munkahelyén volt egy csapat. Két évvel később már a helyi klubban ütögette a labdát, edző, nem sokkal később pedig vezető vált belőle. A megyei másodosztályban kezdték, az utánpótlás-nevelés is megyei színvonalon zajlott.

„Egyre több időt és energiát fektettem az asztaliteniszbe, ennek az lett az eredménye, hogy hamarosan már országos szintű eredményekre voltak képesek a nyírbátoriak. Az igazi minőségi képzés felé akkor mozdultunk el, amikor 2002-ben az egyik használaton kívüli iskola használható tornatermébe költöztünk. Így nyílt lehetőségünk arra, hogy egész nap tartsunk edzéseket. Ezután már versenyeket is nyertünk. Tíz évvel később megint új helyre vándoroltunk. Oda, ahol azóta is vagyunk; a terem mellé három osztály helyiségét és a közösségi szobát is használatba vehettük. Felújítottuk, később az alapterületet is növeltük. Olyan központot csináltunk, amelybe vendégjátékosok és edzők is jó szívvel jöhettek. Egyre magasabb szinten, jobb játékosokkal és partnerekkel dolgozhattunk. Így sikerült kinevelnünk Majoros Bencét és Tölgyes Dorottyát is, akik korosztályukban európai szinten meghatározó sportolóvá váltak.”

A célok tehát péntektől még magasabb szintre kerültek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei városban:

„Budapesthez képest természetesen korlátozottak a lehetőségeink. Olyat szerettünk volna teremteni, amire büszkék lehetünk. Létrehoztunk egy európai színvonalú utánpótláscentrumot. Majoros Bence neve meglehetősen vonzó, így már ő is megfelelő körülmények között készülhet itthon. Próbáljuk arra ösztönözni, hogy minél gyakrabban hozza magával az edzőpartnereit Németországból, tehát igazán kiemelkedő kvalitású pingpongosokkal dolgozhatnánk itt. Nem mellesleg Tölgyes Dorottyának is lehetősége nyílna arra, hogy velük eddzen. Az ő fejlődése is biztosítva lenne a partneri hálózatunk segítségével. Nem mellesleg a nemzeti együttest és a paraválogatottat is vendégül tudjuk látni, ehhez hasonló létesítmény, ebben a sportágban ugyanis nincs még egy Magyarországon.”

További korosztályos hírek ASZTALITENISZBEN [2] a sportági aloldalunkon.