UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2019-12-10 08:43

Labdarúgás: új felfedezett Diósgyőrben; nőtt a fiatalok száma, de kevesebb időt töltöttek a pályán

A labdarúgó NB I 15. fordulójában hét csapatban kilenc 21 év aluli játékos 360 percet töltött a pályán. Ez azt is jelenti, hogy az előző fordulóhoz képest nőtt a fiatalok száma, viszont az egy főre jutott átlagos játékpercek száma valamelyest csökkent.

Egy hét alatt nem sok minden változott a fiatal labdarúgók NB I-es szereplését illetően, még ha a 21 év alatti pályára lépők száma nőtt is, hétről kilencre, ellenben összességében az átlagos játékpercük száma 47-ről 40-re esett vissza. A zalaegerszegi Bolla Bendegúz (20 éves) hosszú ideje biztos pont a ZTE védelmében, ez a Kaposvár elleni, 2–0-ra megnyert 90 perc során sem változott meg. Viszont Kusnyír Eriket, bár sorozatban hetedik alkalommal kezdett a DVSC-ben, ezúttal már a szünetben lecserélte Herczeg András vezetőedző a Honvéd elleni meccsen (1–1). Ellenben a kispestieknél Giuseppe Sannino vezetőedző a kezdőcsapatban ezúttal sem küldött pályára 21 évnél fiatalabb, saját nevelésű játékost, ám csereként Banó-Szabó Bence (20) mellett Cipf Dominiknak (18) is lehetőséget adott, aki hét bajnokit követően léphetett ismét pályára az élvonalban.

Orosz Donát az NB I-ben először kezdett a DVTK-ban Fotó: dvtk.eu
Orosz Donát az NB I-ben először kezdett a DVTK-ban Fotó: dvtk.eu
A Kisvárdában az egy héttel korábban, három meccs után újra a kezdőcsapatba jelölt Kovácsréti Márk (19) visszakerült a kispadra a 15. fordulóban, az Újpest ellen 1–0-ra elveszített találkozón és csak egy percre állhatott be a szerb Rados Protics helyére – annak ellenére játszott ilyen keveset, hogy egy héttel korábban kezdett, és akkor győzött is a csapat 2–0-ra a Honvéd ellen. Igaz, Kovácsréti hét közben végigjátszotta, a PMFC elleni, 1–0-ra elveszített Magyar–kupa-mérkőzést, könnyen lehet, hogy amiatt is maradt ki az Újpest ellen. A Mol Fehérvárba a Paks ellen meglepetésre 2–0-ra elveszített hazai bajnokin Joan Carrillo ezúttal becserélte Zsóri Dánielt (19) az utolsó öt percre, de a csatár nem tudott segíteni csapatának. A forduló kellemes meglepetése, hogy a Puskás Akadémiában Radics Márton (18) kezdő volt a Fradi ellen, azok után, hogy augusztusban éppen az FTC elleni meccsen már a 23. percben lecserélte őt Hornyák Zsolt vezetőedző, majd hét fordulón keresztül egy percet sem kapott. Ráadásul még azok után sem kért cserét az Üllői úton, és végig is játszotta a mérkőzést, hogy a 2. félidőben egy párharc során fejbe ütötte az egyik ferencvárosi, ami után ápolásra is szorult. A másik bátor edzői húzást Feczkó Tamástól láthattuk. A DVTK vezetőedzője először jelölte az NB I-ben a kezdőcsapatba a 17 éves jobbhátvédet, Orosz Donátot, aki a 14. fordulóban egy percet kapott a Fehérvár ellen, utána viszont 120 percet játszott és nem is rosszul az MTK elleni, 2–0-ra elveszített kupamérkőzésen. Ezek után Orosz nemcsak, hogy kezdett Mezőkövesden, hanem végig is játszotta a találkozót, melynek hajrájában Korbély Kristóf is beállt a DVTK-ba,. „Leírhatatlan érzés volt, amikor megtudtam, hogy kezdő leszek  szombaton – mondta a Nemzeti Sportnak  DVTK saját nevelésű védője, Orosz Donát, aki részt vett az idei U17-es brazíliai világbajnokságon. – Persze tisztában voltam azzal, azért  is kapok szerepet, mert Szerhij Sesztakov sérült, de nem foglalkoztam  ezzel. A hétközi, MTK elleni Magyar Kupa-mérkőzésen százhúsz percet  töltöttem a pályán, s bár hosszabbítás után kiestünk, Feczkó Tamás  vezetőedző megdicsért, azt mondta,  kivívtam a helyem a kezdőcsapatban. Örülök, hogy jól ment a játék a  Mezőkövesd ellen. Legtöbbször Cseri  Tamással találtam szemben magam: a hazaiak játékmesterét csak  nehezen lehetett megállítani, nagyon jó futballista. Bár két bajnokim már volt az élvonalban, most éreztem meg, mekkora a különbség az NB I  és az NB III között. Sokkal gyorsabban kell reagálni, a futballisták erőszakosabbak, nincs idő gondolkodni,  mint két osztállyal lejjebb.” Feczkó Tamás keze alatt egyre eredményesebben szerepel a DVTK, az utóbbi hat bajnokijából négyet is megnyert, legközelebb a Ferencváros utazik Diósgyőrbe.  „Hiszek benne, ha nem is kezdőként, de pályára lépek a Fradi ellen is: hazai pályán, rengeteg néző előtt újabb csodás élmény lenne. Az a célom, hogy a téli felkészülés alatt bizonyítsak, s beverekedjem magam a kezdőbe” – tette hozzá Orosz Donát.

AZ NB I-BEN PÁLYÁRA LÉPŐ 21 ÉV ALATTI JÁTÉKOSOK A FIATALSZABÁLY ALAPJÁN (A 2000. január 1. után születettek játékpercei duplán számítanak.) Csapatrangsor DVTK: 90x2+1x2=182 perc PAFC: 90x2=180 DVSC:  45X2=90 ZTE: 90 Bp. Honvéd: 16+22x2=60 Mol Fehérvár: 5x2=10 Kisvárda: 1x2=2 Játékosrangsor Bolla Bendegúz (ZTE): 90 Orosz Donát (DVTK): 90 Radics Márton: 90 Kusnyír Erik (DVSC): 45 Korbély Kristóf (DVTK): 1 Kovácsréti Márk (DVTK): 1 Banó-Szabó Bence  (Bp. Honvéd): 16 Cipf Dominik (Bp. Honvéd): 22 Zsóri Dániel (Mol  Fehérvár): 5

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.