- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Jégkorong: a magyar válogatott 5–1-re győzött a házigazda ukránok ellen a kijevi U20-as divízió I/B-csoportos vb 1. fordulójában

 

A kijevi U20-as divízió I/B-csoportos jégkorong-világbajnokságon a magyar válogatott riválisai közül a feljutásért folyó küzdelemben Franciaország és Lengyelország is tekintélytparancsoló győzelemmel nyitott. A franciák 6–1-es sikere sorolható a „várható volt” kategóriába, ám a lengyelek 15–3-as nyitánya alighanem még a saját várakozásaikat is felülmúlta, a második negyedet 8–1-re nyerték meg, ez alapozta meg a 12 gólos különbséget.

Elöl és hátul is szinte hibátlan teljesítényt nyújtott a magyar csapat, így könnyedén győzött Ukrajna ellen Fotó:  Facebook/ Magyar Jégkorong [1]

Elöl és hátul is szinte hibátlan teljesítényt nyújtott a magyar csapat, így könnyedén győzött Ukrajna ellen  •  Fotó: Facebook/ Magyar Jégkorong, archív

A magyar válogatott ezután lépett jégre a házigazda ukránok ellen. Az első harmadban Vas Márton szövetségi kapitány csapatáé volt a mérkőzés első két emberelőnyös játéka, de  sem Bogdan Szerednickij, sem pedig Artem Matej büntetését nem tudta gólra váltani. Kevesebb mint egy perccel az első harmad vége előtt azonban egyenlő létszámnál így is megszerezte a vezetést, Horváth László passzából Kovács Alex talált be  (1–0).

A második harmadban aztán felpörögtek az események. Az uránok két perc elteltével egyenlítettek Gyenisz Arhipenko révén (1–1), ám nem egész 40 másodperc elteltével Rétfalvi Kristóf átadásából Németh Kristóf már válaszolt is a gólra és ismét a mieink vezettek (2–1).

A folytatás is eseménydúsan telt, ugyanis az első gólt szerző Kovács fegyelmivel tíz percre kiszállt a játékból. Még le sem telt a tíz perc – bár már nem volt emberhátrányban a magyar csapat –, amikor Vértes Nátán megszerezte a harmadik magyar gólt is (az assziszt ezúttal Dézsi Bence érdeme volt), majd két perc sem telt el, és Ambrus Gergő a negyediket is belőtte. 4–1

Az ukránoknál ekkor szakadt el a cérna, egymás után két hazai játékost is kiállítottak a játékvezetők (alighogy letelt az egyik büntetés, már következett is az újabb).  A harmadik harmadban a gólok helyett a kiállítások száma nőtt mindkét oldalon, Révész Marcell fegyelmit is kapott, de így is a magyar együttes szerzett újabb gólt, Vértes és Péter Donát előkészítése után Dézsi állította be az 5–1-es végeredményt.

Vas Márton szövetségi kapitány így értékelt a találkozó után:
„Ma nem játszottunk igazán szépen, de a legfontosabb célunkat elértük: végigdolgoztuk a hatvan percet, és győztünk. Az első meccs, pláne a hazai csapat ellen sosem egyszerű feladat, viszont most igazolta a csapat, hogy jó karaktere van, ügyesen megoldották a meccset a fiúk. Arra számítok, hogy a folytatásban is a saját játékunkat játsszuk, már a támadóharmadban nyomást helyezünk az ellenfélre. Ha így lesz, sikeresek lehetünk a folytatásban is.”

U20-AS DIVÍZIÓ I/B CSOPORTOS JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG, KIJEV (UKRAJNA)
1. forduló
Magyarország–Ukrajna 5–1  (1–0, 3–1, 1–0)
G.: Kovács A. (Horváth L.), Németh K. (Rétfalvi), Vértes (Dézsi), Ambrus G., Dézsi, ill. Arhipenko
Észtország–Franciaország 1–6 (0–2, 1–1, 0–3)
Olaszország–Lengyelország 3–15 (1–3, 1–8, 1–4)
A magyar válogatott további programja (magyar idő szerint)
December 14., szombat: Magyarország–Észtország, 12 óra
December 15., vasárnap: Magyarország–Lengyelország, 15.30
December 17., kedd: Magyarország–Franciaország, 12 óra
December 18., szerda: Magyarország-Olaszország, 15.30
A magyar keret
Kapusok: Horváth Dominik (ifj. Ocskay Gábor JA), Márkus Levente (UTE)
Hátvédek: Bogesic Vedran (MAC Budapest), Csollák Márkó (MAC Budapest), Dóczi Zsombor (MAC Budapest), Farkas Botond (Vasas), Horváth Milán (Fehérvári Titánok), Pokornyi Dávid (UTE), Seregély Máté (MAC Budapest), Szécsi Patrik (HK Budapest)
Csatárok: Ambrus Gergő (Fehérvári Titánok), Dézsi Bence (Fehérvári Titánok), Horváth László (SC Csíkszereda), Keresztes Levente (Twin City Thunder, amerikai), Kovács Alex (Fehérvári Titánok), Mesterházy Bálint (South Shore Kings, amerikai), Németh Kristóf (ifj. Ocskay Gábor JA), Páterka Bence (Vasas), Péter Donát (Augsburg, német), Rétfalvi Kristóf (Fehérvári Titánok), Révész Marcell (Zürich Lions, svájci), Vértes Nátán (Aberdeen Wings, amerikai)

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN [2] a sportági aloldalunkon.