- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Kézilabda: valahol a közvetlen elit mögött – vegyes szereplés a korosztályos fiú világversenyeken

Az utánpótlás-leányválogatottak elsöprő szereplése mellett gyakran szorul háttérbe a fiúegyüttesek nyári produkciója. Pedig az ifjúsági  világ- és serdülő Európa-bajnoki ötödik hely után sincs ok a szégyenkezésre. Visszatekintés az év legfontosabb eseményeire.

Máthé Dominik és a férfi juniorválogatott többet akart a 15. helynél az U21-es világbajnokságon Forrás: IHF [1]

Máthé Dominik és a férfi juniorválogatott többet akart a 15. helynél az U21-es világbajnokságon  •  Forrás: IHF

Nagy reményekkel utazott a juniorválogatott is az U21-es világbajnokságra. A spanyolországi Pontevedrában azonban csúnya pofonokba szaladt bele a többre hivatott társaság. A keretben pedig szerepeltek a már felnőttválogatottban is rutint szerzett játékosok is, mint Máthé Dominik, Szita Zoltán vagy ifj. Rosta Miklós is.

A tornán viszont találkozott a szomorú valósággal Gyurka János együttese, azaz: hiába az itthon a felnőttek között is villogó játékosok, a világ élmezőnyébe tartozó csapatok juniorkorban már előttünk tartanak. A csoportkörben Horvátország mellett Portugália és Brazília is könnyedén lépett túl a mieinken, elsősorban a rengeteg kapott gól miatt; még Bahreintől is harmincat kapott a csapat.

Aztán a legjobb 16 közé botladozó csapat a nyolcaddöntőben pazar, az utolsó percekig kiélezett mérkőzést játszott a később ötödik helyen végzett dánokkal. Továbbjutni azonban nem sikerült. A végén a dél-koreaiak legyőzésével – a teljesítménye alapján reálisan – a tizenötödik helyen zárt a világbajnokságot a magyar válogatott.

A két évvel ezelőtt ötödik hely tükrében mindez nem fest jól, viszont az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy 2015-ben ki sem jutott a tornára a magyar válogatott.

Minden idők legjobb szereplésével tért haza Észak-Macedóniából az ifjúsági válogatott Fotó: Kovács Anikó/MKSZ [2]

Minden idők legjobb szereplésével tért haza Észak-Macedóniából az ifjúsági válogatott  •  Fotó: Kovács Anikó/MKSZ

Hatalmas lendülettel ment Észak-Macedóniába az ifjúsági, vagyis U19-es válogatott. Kárpáti Krisztián együttese – akkor még Gyurka János vezetésével – az előző Európa-bajnokságon tizedik volt, ezt az eredményt akarták túlszárnyalni a fiúk.

Magyarország története során csak harmadszor szerepelt ifjúsági vb-n, a két korábbi eseményről szintén két tizedik helyet tud felmutatni a magyar csapat.

A válogatott már a csoportkörben jókora bravúrral rukkolt ki: a francia válogatottat verte, végül azonban csupán negyedikként jutott tovább. De a nyolcaddöntőben jött az újabb csoda: a lényegesen esélyesebb horvátokat múlta felül a gárda, és teljesítette fő célkitűzését, a nyolc közé kerülést.

A németek elleni negyeddöntőben  nem volt ugyan esély, a helyosztókon újra a jobbik arcát mutatta a magyar csapat: előbb a spanyolokat, majd a franciákat (másodszor) verte. Az ötödik hely – amely minden idők legjobb szereplése a viadalon – azt bizonyította, hogy ez a válogatott bárkit képes legyőzni (és bárkitől ki is tud kapni), a neheze azonban valószínűleg csak most következik, amikor a fiataloknak a felnőttek közé kell betörniük. [3]

A serdülőválogatott már az első nagy tornáján sok mindent megtapasztalt Forrás: MKSZ [4]

A serdülőválogatott már az első nagy tornáján sok mindent megtapasztalt  •  Forrás: MKSZ

Hasonlóképpen menetelt a svédországi nyílt U17-es Európa-bajnokságon a serdülőválogatott. Kopornyik Zsolt együttese a csoportkörből elsőként lépett tovább, és a középdöntőből hatalmas igazságtalanság után, miután elírták a fehéroroszok elleni mérkőzés jegyzőkönyvét, nem jutott a legjobb négy közé.

Dicséretes, hogy a helyosztóra aztán felálltak a fiatalok, és a cseheket legyőzve a két évvel idősebbekhez hasonlóan ötödik lettek. Idén pedig már megnyerték a franciaországi Négy Nemzet-tornát, és gőzerővel készülnek első hivatalos világversenyükre, az U18-as Európa-bajnokságra.

Magyarország a férfi U21-es vb-ken:

2011 2013 2015 2017 2019
17. 12. 5. 15.

 

Magyarország a fiú U19-es vb-ken:

2011 2013 2015 2017 2019
10. 10. 5.

 

A nyílt U17-es Európa-bajnokságon az idén szerepelt először a magyar válogatott.

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN [5] a sportági aloldalunkon.