UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2019-12-22 17:25

Sportlövészet: a puskás nőknél Horváth Lea, a pisztolyosoknál Fábián Sára Ráhel nyerte az első Eb-válogatót

Szombaton a Fehér úti Nemzeti Lőtéren megtartották a sportlövők első válogatóját a februári 10 méteres Európa-bajnokságra. A döntőben a juniorok együtt lőttek a felnőttekkel, női puskában a 18 éves Horváth Lea, női pisztolyban a 17 éves Fábián Sára Ráhel állt a dobogó legfelső fokára.

Szombaton a budapesti Fehér úti Nemzeti Lőtéren tartották a sportlövők első 10 m-es válogatóját a február végi lengyelországi Európa-bajnokságra. A válogatón összevont finálékra került sor, vagyis a felnőttek és a juniorok együtt indultak. A fiatalok ki is tettek magukért, hiszen női légpuskában taroltak, a dobogó mindhárom fokán juniorkorú versenyzők álltak. A 18 éves Horváth Lea 250 körrel nyert, a második Dénes Eszter 248.8, a harmadik Borsos Fanni 227.2 körrel zárt, de gyakorlatilag csak utánpótláskorú lövők szerepeltek a döntőben, Mészáros Eszter, Bajos Gitta, Lovász Dorina, Gáspár Lalita és Toma Dorina lett az első három utáni sorrend. A férfiaknál légpuskában Péni István nyert (253.1 kör), de a második helyen a juniorkorú Klenczner Márton végzett 251.3 körrel. Meglepetésre Sidi Péter lemaradt a dobogóról, negyedik lett, azért is, mert a szintén junior Török Ferenc megelőzte 229.3-as körrel.

Dénes Eszter, Horváth Lea és Borsos Fanni a puskás nők versenyének első három helyezettje Forrás: hunshooting.hu
Dénes Eszter, Horváth Lea és Borsos Fanni a puskás nők versenyének első három helyezettje Forrás: hunshooting.hu
A légpisztolyos nőknél a döntőben a 17 éves Fábián Sára Ráhel legyőzte Sike Renátát (237.7 és 236.8 kör), a harmadik helyen Csonka Zsófia végzett 215.2 körrel. „Elég közel volt ez a válogató az ünnepekhez, ezért kicsit szétszórtabb voltam az utóbbi edzéseken, de most a versenyen oda tudtam figyelni. Úgy érzem, hogy annyi volt ebben, amennyit lőttem. A döntő első öt lövése gyengére sikeredett, de nagyon igyekeztem, hogy kijavítsam, és sikerült is. Izgalmas verseny volt, mert az első három hely állandóan cserélődött, nagyon izgultam, de végül megtartottam az előnyömet” – mondta Fábián Sára Ráhel. A szövetség tájékoztatása szerint a már olimpiai kvótás versenyzők védettséget élveznek, így a pisztolyos Major Veronika, a puskás Péni István és a 17 éves Mészáros Eszter akkor is a február végi, wroclaw-i Európa-bajnoki csapat tagja, ha egyetlen válogatón sem indul el. Amennyiben viszont a vegyes páros versenyszámokban is rajthoz szeretnének állni, akkor legalább két válogatón lőállásba kell lépniük. A következő két válogatóra már az új esztendőben kerül sor.   További korosztályos híreink SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon