- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Vívás: a felnőttválogatott szövetségi kapitánya, Udvarhelyi Gábor elégedett a fiatalok felnőtt ob-n nyújtott teljesítményével

Pusztai Liza egyéniben bronzérmet szerzett a felnőtt országos bajnokságon Forrás: hunfencing.hu [1]

Pusztai Liza egyéniben bronzérmet szerzett a felnőtt országos bajnokságon  •  Forrás: hunfencing.hu

Öt arany- és három bronzérmet nyertek az utánpótláskorú vívók a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban vasárnap véget ért felnőtt országos bajnokságon. Ebből négy medál olyan volt, amelyet csapatban szereztek a fiatalok: a BVSC-Zugló női kardcsapata csak húsz év alatti sportolóból állt: a Lantos Eszter (19), Pótz-Nagy Fanni (18), Pusztai Liza (18) és Szűcs Luca (17) alkotta egység aranyat ünnepelhetett. Nem mellesleg Pusztai a felnőtt-világranglista nyolcadik helyezettje, és egyéniben a harmadik helyen zárt: a lajstrom tizenkettedik helyezettjétől, egyben a legnagyobb hazai vetélytársától, Márton Annától szenvedett 15:9-es vereséget a négy között.

„Nyilván van közöttük némi rivalizálás, a legfontosabb ugyanakkor az, hogy csapatban kvalifikálják magukat a tokiói olimpiára. A Salt lake City-i világkupaversenyen második lett az egység, így jelenleg továbbjutó helyen vannak a hölgyek. Biztosak ugyanakkor nem lehetnek a dolgukban, balgaság lenne elbízniuk magukat, hiszen két-két Grand Pirx- és világkupaverseny van még hátra. Szerencsére tudják, mi a dolguk!” − értékel a felnőttválogatott szövetségi kapitánya, Udvarhelyi Gábor.

A 17 esztendős Muhari Eszter nem csak duplázott, hanem címet is védett egyéniben.

„Azért tudni kell, hogy voltak nagy hiányzók ebben a szakágban: Szász-Kovács Emese, Budai Dorina és Bohus Réka sem indult. Ettől függetlenül hatalmas dolgot vitt véghez, jól is vívott. A válogatott nagyon fiatal, nem állnak túl jól a pontvadászatban. Tehetségesek, nagy a potenciál bennük, ugyanakkor még nem értek fel a legjobbakhoz. Úgy vélem, a 2024-es, párizsi olimpiára már nagyon komoly erőt képviselhetnek” − így a kapitány.

A férfi tőrvívók között sem volt hiány utánpótláskorú sikerekből: a 19 éves Maior Mátyás egyéniben a dobogó második fokára állhatott fel, a Törekvés SE csapatának tagjaként pedig aranyérmet nyert. A 16 esztendős Szemes Gergőről sem szabad megfeledkezni, aki három kadét európai körversenyből hármat nyert meg az évadban; a felnőttmezőnyben ezúttal nyolcadik lett.

„Öröm volt nézni ahogyan Mátyás teljesített, bátor és magabiztos volt. Ami Gergőt illeti: elképesztő, amit az ősszel művelt, szinte egyedülálló. Kimagaslik a kadétok között, és húzza magával a többi magyart. Jó látni, hogy elindult valami ebben a szakágban. Pár éven belül ezek a srácok is meghatározók lehetnek a nemzetközi porondon.”

Az ifjúsági olimpiai bajnok kardozó, Rabb Krisztián egyéniben a harmadik helyet szerezte meg, míg a Vasassal a dobogó legfelső fokára állhatott.

„Biztató volt az, amit láttam tőle. Tudni kell, hogy a felnőtt kardcsapat nagyon erős, meghatározó a nemzetközi porondon. Egy százalékot sem adnék arra, hogy nem lesz ott Tokióban. Krisztiánnak kell még kis idő ahhoz, hogy felnőjön a többiekhez, de nagyon jó úton halad!”

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN [2] a sportági aloldalunkon.