UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2019-12-27 18:04

Elek Gábor: „Elmentünk egy olyan irányba, ami a gyerekek fejlődését nem feltétlenül segíti elő”

A BL-szereplő FTC-ben és a felnőtt kéziladba-válogatottban is nagy szerep hárul az utánpótláskorú, vagy majdnem utánpótláskorú játékosokra. A zöld-fehérek vezetőedzője a Sport TV műsorában arról beszélt, félő, hogy túlságosan is nagy a teher kerül a fiatalokra.

A világbajnokság egyik legfiatalabb átlagéletkorú keretével utazott el a magyar válogatott a tokiói tornára, és a rutintalanság ki is ütközött a pályán, a mieink csak a tizennegyedik helyet szerezték meg.

Elek Gábor szerint túl nagy teher került Háfra Noémira Fotó: Mura László/Utanpotlassport.hu
Elek Gábor szerint túl nagy teher került Háfra Noémira Fotó: Mura László/Utanpotlassport.hu
Az FTC vezetőedzője, Elek Gábor is nehezen élte meg a vb-n történteket. A Sport TV Kezeket fel! című műsorában elmondta, ott motoszkált a fejében a saját felelőssége is. A fiatalok hullámzó játékáról pedig így vélekedik. „Bármennyire is azt várjuk tőlük, hogy húzóemberek legyenek, még fiatal játékosokról beszélünk, nem képesek folyamatosan kiegyensúlyozott teljesítményre. Elmentünk egy olyan irányba, ami a gyerekek fejlődését nem feltétlenül segíti elő. Kialakítottunk egy olyan terhet bennük, amit önmagukra kényszerítenek. Háfra Noémi már csak politikai vitaműsorokban nem szerepelt az elmúlt másfél évben. Ebből neki az jön le, hogy ő a magyar kézilabda egyik első számú üdvöskéje, amiben igaza is van, de még csak 21 éves, és a későbbiekben is lesznek rossz mérkőzései vagy időszakai, amit borzasztóan nehezen él meg. Önmagának olyan magasra rakta a lécet, hogy képtelen megugrani” – fejtette ki a műsorban az FTC edzője, aki szerint ki kell várni, amíg a fiatalokból érett játékosok lesznek. Az FTC-ben részben a kényszer hozta a fiatalítást, de Elek büszke arra, hogy ennyi fiatallal dolgozhat együtt. Kijelentette, maradnak a koncepciónál, túlnyomó részben magyarokkal szeretnék elérni a céljaikat a jövőben is. „A külföldiek minőségén viszont szeretnénk változtatni, azt gondolom, ez meg is fog történni. Christensen leigazolása kényszerpálya volt. Nerea Pena időt kért tőlünk, de sokáig gondolkodott. Nagyon szerettük volna megtartani, úgy éreztünk, tartozunk annyival neki az elmúlt hét évért, hogy nagyobb mozgásteret adunk neki. Malovics mellélövés volt, főleg mert a kiújuló sérülése elvitte az első évét, utána már nem lehetett a mi szintünkön talpra állítani. Most érkezett két olyan támogató, hogy kicsit nagyobb kaliberekben gondolkodhatunk igazoláskor.” További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.