UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tekvondó

2019-12-28 09:12

Tavasszal további tékvandós tusakodás Tokióért

A 2020-as nyári ötkarikás játékokra készülődő tékvandósoknak még csak egy része mondhatja el magáról, hogy már biztos résztvevője a tokiói olimpiának. Nagyon sokan csak a jövő év első felében véglegesíthetik helyüket a rajtra jogosultak listáján.

A koreai gyökerű küzdősport, a tékvandó legkiválóbb magyar művelői közül jelen állás szerint négyen indulhatnak a tokiói olimpián, de csakis abban az esetben, ha sikerrel veszik az utolsó akadályt, a tavaszi olaszországi ötkarikás kvalifikációs viadalt.

Patakfalvy Luca is ott akar lenni a tokiói olimpián Forrás: mtk.hu
Patakfalvy Luca is ott akar lenni a tokiói olimpián Forrás: mtk.hu
A szövetség csupa fiatalnak szavazott bizalmat, jelesül két lány és két fiú kapott lehetőséget, hogy kiverekedje a jogot a tokiói szereplésre az április közepére kitűzött milánói versenyen, a selejtezősorozat befejező állomásán. A női harcművészek mezőnyében az év legjobb hazai tekvondósának választott, 19 éves Patakfalvy Luca mellett a 21 esztendős Füredi Rebeka előtt nyílik lehetőség, hogy Itáliában kvótához jusson. Bár több nemzetközi nyílt erőpróbán is dobogóra állhattak, a kiugróan jó nemzetközi szerepléssel adósak maradtak 2019-ben, jóllehet többször is apróságokon múlott, például a mérkőzések végén bekapott találatok miatt úszott el az érem, vagy a jobb helyezés nem egy világversenyükön, így a vébén és az Eb-n is. Hiányoztak is az elvesztegetett kvalifikációs pontok, amelyek révén az olimpiai világranglistáról egyenesen Tokióba juthattak volna. Ebből fakadóan viszont mindkettőjüknek az olaszországi megméretés lesz a fő verseny, az utolsó alkalom az olimpiai indulás kiharcolására. Ehhez Milánóban az olimpiai súlycsoportokban zajló kvalifikáción döntőbe kell jutniuk, mert csak a két finalista szerez indulási jogot a tokiói csúcsversenyre. A fiúknál két 17 esztendős tehetség, Józsa Levente és Salim Sharif küzd meg a kvótáért az itáliai városban. Esetükben 2019 feltétlenül a nagy sikerek évének minősíthető. Józsa ráadásul a felnőttek között is letette névjegyét hathatós „ütve-rúgós” technikájával: elébb az őszi kontinensviadalon – az úgynevezett extra Európa-bajnokságon – Bariban nyert bronzérmet, majd meg sem állt az aranyig a saját korosztályában, az ifjúságiak olimpiai súlycsoportos Európa-bajnokságán, Dublinban. A nyártól magyar színekben versenyző Salim Sharif a junior Európa-bajnokságon ünnepelte meg hatásosan honosítását: ezüstérmet szerzett súlycsoportjában. Az Egyesült Államokban élő sportági klasszis, Salim Gergely nagyobbik fia a spanyolországi korosztályos kontinensviadalon debütált a magyar válogatottban, s esetében is okkal lehet bízni a sikeres folytatásban, amely akár tokiói kvótát eredményezhet.

Az április 18-19-i olimpiai selejtezőn induló magyarok 67 kg: Füredi Rebeka 57 kg: Patakfalvy Luca 68 kg: Józsa Levente 58 kg: Salim Sharif

További korosztályos hírek TÉKVANDÓBAN a sportági aloldalunkon.