UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2019-12-29 17:32

Mi volt olyan meglepő a fiatal sportlövők 2019-es teljesítményében?

Mészáros Eszter olimpiai kvótát szerzett, Bajos Gitta egészen a felnőtt Európa-bajnoki bronzéremig emelkedett, az ifjúsági pisztolyos vegyes csapat pedig kontinensbajnoki arannyal üzent a bennük kétkedőknek – ezeket a pillanatokat idézzük fel összeállításunkban.

Az utánpótláskorú sportlövők 2019-ben is kitettek magukért. A remek teljesítményt mutató fiatalok névsorát és helyezéseit hosszasan lehetne sorolni. Voltak azonban olyan történései az évnek, amelyekre nem mindenki számított. Azt, hogy az alább kiragadott sikerek csodaszámba mennek, nem állítjuk, mert a versenyzők alaposan megdolgoztak az eredményekért, de meglepetésnek elkönyvelhetjük őket.

Mészáros Eszter 16 évesen szerzett olimpiai kvótát Forrás: MSSZ
Mészáros Eszter 16 évesen szerzett olimpiai kvótát Forrás: MSSZ
Minden jó, ha a vége Tokió Év elején még csak az első junior Európa-bajnokságára szeretett volna eljutni a gödöllői TIG DSE akkor még 16 éves puskás leánya, Mészáros Eszter. Össze is jött neki. Az eszéki 10 méteres kontinensbajnokságon egyéniben negyedik helyen végzett. Hogy az elsőkből ne legyen hiány, áprilisban megtartotta premierjét a felnőttvilágkupákon is: Pekingben lépett lőállásba, és bár visszafogottabb teljesítményt nyújtott, átesett a tűzkeresztségen. Májusban érkezett a müncheni világkupára, ahol a légpuskás döntőbe jutott, a többi pedig történelem. „Az biztos, nem határoztam el előtte, hogy én most megszerzem az olimpiai kvótát. A verseny előtti héten már kezdtem kilábalni a pekingi gödörből, egyre jobb eredményeket értem el. Akkor az egyik edzésen poénból meg is jegyeztem, hogy na jó, most már mégis kell a kvóta! Aztán hirtelen és hihetetlen módon meglőttem. Előtte már bizonyítottam, és tudtam is, hogy képes vagyok a 630-ra, amennyivel döntőbe kerültem, de a fináléban is meg kellett dolgoznom. Nem állítom, hogy a hatodik hely volt a maximum, de az olimpiához éppen elégnek bizonyult.” Honlapunknak a versenyt követő napon még frissen, nagy átéléssel idézte fel a kvótaszerzés pillanatait: „Még most sem fogtam fel. Pedig a többiek folyamatosan jönnek, és mondják, hogy úristen, úristen, megcsináltad! Ők már átérzik, én még nem. Képtelen vagyok elhinni, hogy mehetek Tokióba. Amikor a helyszíni szpíker bemondta, hogy kiestek mögülem a vetélytársak, egy pillanatra földbe gyökerezett a lábam. Aztán név szerint is elmondták, hogy a román lánynak és nekem lett kvótám. Teljesen ledöbbentem. Volt még hátra két lövésem. Elég rosszul sikerültek, de én már annak is örültem, hogy egyáltalán a táblát eltaláltam. Lehetetlen volt koncentrálni, a többiek visítoztak, üvöltöztek, én meg csak azzal törődtem, hogy ne sírjam el magam.” Szucsák László tanítványa a kezdeti megilletődöttség után kettőzött erővel készül, hogy az ötkarikás játékokon se valljon szégyent. Mondja, sokáig nem gondolt az olimpiára, de ahogy közeledik, úgy fordul meg egyre gyakrabban fejében, milyen lesz 2020-ban Tokióban. A 17 éves Eszter azonban legutóbb is hangsúlyozta, nagyon szeretné, ha a juniorok közül még valakinek sikerülne kvalifikálnia magát. Hét év szárazság utáni éremeső
Bajos Gitta felnőtt Eb-bronzzal gazdagodott Fotó: Bodrogi Tamás
Bajos Gitta felnőtt Eb-bronzzal gazdagodott Fotó: Bodrogi Tamás
Tulajdonképpen még az év első felében sem nagyon hallatott magáról, júliusban azonban minden megváltozott. A komáromi Finomító SLK 17 éves puskás sportlövője, Bajos Gitta egy csapásra kezdte el termelni az érmeket. Hét éve kezdett sportolni, és edzéseken már korábban is megcsillantotta tudását, de hét éven keresztül nem jöttek az eredmények a fontosabb viadalokon. Egészen nyárig. Mondhatni, akkor visszamenőleg is begyűjtötte az elmaradt elismeréseket: egy hónap alatt hétszer állt dobogón. A németországi Suhlban július elején megrendezett junior-világkupán csapatban két érmet is szerzett: légpuskában ezüstöt, 50 m puska 3 testhelyzetben bronzot. Egyre jobban magára talált és a plzeni ORV-n a magyar küldöttség kilenc érméből már öt az ő nyakába került. 50 m fekvő és légpuska számban egyéni aranyat nyert, utóbbi kategóriában csapatban is győzött, de a trió 50 m 3 testhelyzetben is második, 50 m fekvő számban pedig harmadik helyen végzett. A remek forma szeptemberre is megmaradt és a bolognai felnőtt Európa-bajnokságon jött az igazi nagy durranás: 50 méter fekvőben bronzérem. „Nem létezik, hogy ne hozzon érmet az Európa-bajnokságról!” – gondolta a bolognai kontinensviadal előtt Kisvárdai István, Gitta edzője, aki mindig is hitt abban, hogy tanítványának szorgalma és áldozatos edzésmunkája egyszer eredményekben is megmutatkozik. A varázsszerű formajavulásra maga a versenyző sem talál magyarázatot, de arra emlékszik, mikor és hol kezdődött: „Májusban a hannoveri junior nemzetközi versenyen egyéni csúcsot lőttem, és döntőbe kerültem. A dobogóra akkor még nem léphettem fel, de éreztem, hogy valami megváltozott. Pontosan nem tudom megmondani, mi. Korábban elképesztően izgultam. Még most is, de már tudom kezelni. Azóta szárnyalok.” Csak azért is arany!
Az ifi Eb-győztes pisztolyos vegyes csapat Forrás: MSSZ
Az ifi Eb-győztes pisztolyos vegyes csapat Forrás: MSSZ
Október elején a budapesti Fehér úti Nemzeti Lőtér adott otthon a magyar kezdeményezésre megvalósult, első ízben rendezett 10 méteres ifjúsági vegyes csapat Európa-bajnokságnak. A kontinensviadalon a puskások és a pisztolyosok is részt vettek, a két csapat közül pedig egyértelműen az előbbit tartották esélyesebbnek a győzelemre. A pisztolyosoktól azért sem vártak kiemelkedő eredményt, mert a regionális selejtezőből nem jutottak tovább, csupán a rendező ország jogcímén vehettek részt az eseményen. De ha már ott voltak, az első mérkőzésen 26–22-re győzték le a bajnoki címre is joggal pályázó cseheket, a lendület pedig kitartott. A csapat a csoportban a litvánok és a lengyelek elleni diadal után, a döntőben megint csak nem várt fölénnyel, 82–62-re nyert az olaszok ellen. A Fábián Sára, Komáromi Krisztina Panna, Jákó Miriam, Nagy Bálint, Klem Barnabás, Tóth Balázs összetételű együttes Európa-bajnok lett. „Nagyon meg vagyok lepődve – vallotta be Klem Barnabás a finálé után.Senki nem gondolta volna, hogy így tudunk lőni. A társakkal a verseny előtt éppen arról beszélgettünk, hogy az olasz csapat mennyire erős, ezért szinte hihetetlen volt, hogy két lövést már le se kellett adnunk a döntőben, mert akkor már matematikailag is nyertünk. Az első nap után természetesen bizakodtunk, de mindenkiben munkált a stressz, hogy jöjjenek össze a dolgok.” „Nem gondoltuk volna, hogy a csoportban mindhárom csapatot meg tudjuk verni – értékelt Fábián Sára. – A középdöntőben én egyszer lőttem, így reméltem, hogy a döntőben bekerülök a csapatba, szerettem volna még egyszer kilőni magam. Az olaszok ellen már mindenki fel volt spannolva, ezért úgy lőttünk, ahogy szerettünk volna. Nagyon örültem, hogy hazai pályán versenyezhettünk, mindenki remekül érezte magát.” A történethez hozzátartozik, hogy a Mészáros Eszter, Dénes Eszter, Bajos Gitta, Klenczner Márton, Török Ferenc és Hammerl Soma alkotta puskások hozták a „kötelezőt”, és ők is itthon tartották az Eb-trófeát. Abban viszont nem volt semmi meglepő. További korosztályos híreink SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon