UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2019-12-29 08:58

Tíz sportágban tizenhárom fiatal volt jobb a felnőtteknél

Tíz sportágban utánpótláskorú versenyzőnek ítélték az év legjobb sportolójának járó elismerést. Háromban ráadásul a férfi és a női cím is fiatalok birtokába került. Összeállításunkból kiderül, kik az ifjú legjobbak, de visszatekintünk arra is, mivel érdemelték ki a kitüntető figyelmet.

Halász Bence bronzérmet nyert a dohai felnőtt-világbajnokságon
Halász Bence bronzérmet nyert a dohai felnőtt-világbajnokságon
Ötvenöt sportág szövetsége jelölte meg a Magyar Távirati Iroda hagyományos, év végi kérdése alapján, ki volt a 2019 legjobbja. Összeállításunkban megtalálják annak a tizenhárom utápótláskorú versenyzőnek a nevét (és idei legjobb eredményét), akiket tíz sportágban a nagy megtiszteltetés ért. ALPESI SÍ A Vasas SC 17 esztendős sportolója, Tóth Zita szlalomban a kilencedik helyen zárta a szarajevói Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált, ráadásul kvalifikálta magát a Lausanne-ban január 9-én kezdődő ifjúsági téli olimpiára. ATLÉTIKA A szövetség a Dohában felnőtt-világbajnoki bronzérmet szerző kalapácsvetőnek, a Szombathelyi Dobó SE 23 esztendős sportolójának, Halász Bencének ítélte meg az elismerést, aki  78.18 méterrel – holtversenyben – bizonyult a világ harmadik legjobb kalapácsvetőjének; a lengyelek megóvták Bence dobását, a döntőbizottság pedig félig helyt is adott neki; Wojciceh Nowicki is felkerült a dobogóra. CSELGÁNCS Az év női cselgáncsozója címet a 18 éves Özbas Szofi kapta (csakúgy, mint az év U23-as és junior leánydzsúdósa címet). Alaposan rászolgált erre a Ceglédi VSE versenyzője, hiszen mindent megnyert, amit a junior- és az U23-as korcsoportban lehetséges: Európa-bajnoki címet szerzett Finnországban, világbajnok lett Marokkóban, és nagy fölénnyel vezeti a korosztályos világranglistát. Emellett a huszonhárom évnél fiatalabbak között is a csúcsra ért: az oroszországi Izsevszkben Eb-címet ünnepelhetett. A felnőttek között is vívhatott érmes meccset, ötödik lett a budapesti Grand Prix-versenyen. Sikereinek köszönhetően a harminchetedik helyre ugrott az olimpiai kvalifikációs rangsorban, így a 2020-as tokiói olimpiáért is harcba szállhat, tizennyolc évesen. EVEZÉS Sorozatban második alkalommal kapta meg Gadányi Zoltána a legjobb női evezősnek járó sportági elismerést. A Budapesti Evezős Egyesület 22 éves sportolója öt különböző számban nyerte meg a felnőtt országos bajnokságot, ráadásul Preil Viviennel kétpárban U23-as világ- és Európa-bajnoki bronzérmet szerzett.
Kopasz Bálint megállíthatatlan volt K–1 1000 méteren a szegedi világbajnokságon Fotó: Kovács Tamás/MTI
Kopasz Bálint megállíthatatlan volt K–1 1000 méteren a szegedi világbajnokságon Fotó: Kovács Tamás/MTI
FALLABDA Mindössze 16 évesen lett az év legjobb női versenyzője a Squashberek kiválósága, Chukwu Hannah. Ehhez elsősorban a győri felnőtt országos bajnokságon kellett a dobogó legfelső fokára állnia, sikerrel vette az akadályt. Amellett megnyerte a PSA World Tour-sorozat budapesti állomásának a viadalát. KAJAK-KENU A férfiak között mind a két szakágban utánpótláskorúnak járt a legjobbnak járó elismerés. A 22 éves Kopasz Bálint az egyik nagy esélyesként állt rajthoz a szegedi Maty-éren rendezett felnőtt-világbajnokságon. Az algyői születésű sportoló az úgynevezett királyszámban, 1000 méteren diadalmaskodott, huszonkét év után ő az első magyar, aki aranyérmet nyert ebben a kategóriában. A tizenkilenc esztendős Adolf Balázs nemrégiben még maratoni kenusként evezett, ám elkezdett a rövidebb számokra koncentrálni. Milyen jól tette! A szegedi felnőtt-világbajnokságon C−1 5000 méteren − óriási meglepetésre − ezüstérmet szerzett.
Vas Kata Blanka (18) vitte a prímet 2019-ben a magyar női kerékpársportban Forrás: bringasport.hu
Vas Kata Blanka (18) vitte a prímet 2019-ben a magyar női kerékpársportban Forrás: bringasport.hu
KERÉKPÁR A 18 éves Vas Kata Blankát a kerékpársport egyik legnagyobb hazai ígéretének tartják. A három szakágban is jeleskedő kiskunlacházi versenyző felnőtt bajnoki címmel indította a 2019-es évet cyclo-crossban, majd júliusban a brnói hegyikerékpáros Európa-bajnokság junior mezőnyében ért célba negyedikként. Az ugyanannak a korosztálynak rendezett grazi világkupán már a dobogó harmadik fokára állhatott fel, a kanadai világbajnokságon megint a negyedik pozícióban végzett. Szeptemberben pedig az angliai Yorkshire-ben rendezett U19-es világbajnoki mezőnyben ért célba hetedikként, a változatosság kedvéért, ezúttal már országúton.  
Molnár Flórián a legmagasabban jegyzett magyar síugró Forrás: Molnár Flórián/Facebook
Molnár Flórián a legmagasabban jegyzett magyar síugró Forrás: Molnár Flórián/Facebook
SÍUGRÁS A legmagasabban jegyzett magyar síugró a Kőszegi SE 17 éves versenyzője, Molnár Flórián jól szerepelt januárban az amerikai FIS-kupa viadalon, és a következő két évre kvalifikálta magát a COC-, vagyis kontinentális kupasorozatra, amely a felnőttmezőny második vonalát jelenti a sportágban. Amellett kiharcolta a részvételt a lausanne-i ifjúsági ötkarikás játékokon. SÚLYEMELÉS Két 19 éves, Holló Szilárd és Mitykó Veronika érdemelte ki  az év legjobbjainak járó elismerést. Szilárd ólomsúlyban lett hatodik a bukaresti junior Európa-bajnokságon, Veronika pedig ugyanezen a viadalon szerzett szakításban bronzérmet. Mitykó amellett korosztályos országos csúcsokkal felnőttbajnoki címet is ünnepelhetett. TÉKVANDÓ A 17 esztendős Józsa Leventét (63 kg), valamint a 19 éves Patakfalvy Lucát (53 kg) választották az év legjobbjának. Levente a bari felnőtt Európa-bajnokságon bronzérmet nyert, pár héttel később aranyérmes lett az ifjúsági kontinenstornán Dublinban. Luca a kilencedik helyet szerezte meg a manchesteri felnőtt-világbajnokságon.