- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Öttusa: három korosztályban kilenc érem világversenyről

Hogy remek évet zártak az utánpótláskorú öttusázók, mi sem jelzi jobban, mint hogy egyéniben három korosztályban kilencszer álltak világverseny dobogóján. Az U17-esek szófiai világbajnokságán Dobronyi Dorina ezüst-, Gyurka Márk Manó és Tóth Dorka Sára bronzérmet szerzett, az azt megelőző kaunasi Európa-bajnokságon pedig Gáll András ért harmadikként célba. Az U19-esek között Viczián Bence és Erdős Rita is Európa-bajnok lett, az idősebbek mezőnyében Barta Luca bronzérmet szerzett a junior-világbajnokságon, Kardos Bence második, Guzi Blanka harmadik helyen végzett a junior Európa-bajnokságon.

„A sportágfejlesztési támogatás révén jelentősen nőtt az aktív klubok száma, azzal együtt a fiatal versenyzőké is – mondta évértékelőjében az utánpótlásról a szövetség elnöke, Bretz Gyula. – Jelenleg harmincöt egyesületünk van. Az volt és az a feladatunk, hogy az új klubokat, amelyek kéttusával, azaz úszással és futással kezdenek, felszereléssel és szakemberekkel támogassuk, ezáltal segítsünk nekik elindulni a magasabb szintet jelentő három-, illetve négytusa irányába. Pozitív, hogy szinte majdnem minden nagyobb egyesület mentorál egy kisebbet, jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy eljusson az öttusáig. A szövetség 2019-ben az utánpótlás-fejlesztésre szánt összeg körülbelül felét költötte alaptámogatásra, negyven százalékát eredmények alapján osztotta a szét, kilenc százalékot pedig a lövészet és a vívás felzárkóztatására szánt. Bízom benne, hogy fiataljaink továbbra is ilyen sikeresek maradnak, mert nagyon tehetségesek és szép jövő előtt állnak.”

Dobronyi Dorina egyéniben ezüst-, csapatban aranyérmet szerzett az U17-es vb-n Fotó: Philipp Jander [1]

Dobronyi Dorina egyéniben ezüst-, csapatban aranyérmet szerzett az U17-es vb-n  •  Fotó: Philipp Jander

A szövetség továbbra is elsődleges céljai között tartja számon a fiatalítást és az utánpótlásbázis szélesítését. A jelek szerint jó irányba halad a projekt, hiszen az U10 és U15 közötti korosztály különböző városokban rendezett Magyar-kupa fordulóin öt-hatszáz gyerek vett részt, közülük nagyjából kétszáz kvalifikált az év végi kaposvári elitbajnokságra.

Hamarosan őket is érinti a szövetség másik fontos törekvése, miszerint szeretne minél több nemzetközi szereplést biztosítani a fiataloknak. Visszatérve a világversenyekhez, kiemelendő, hogy a váltó- és csapatsikerek sem maradtak el, hiszen csak a legnagyobbat említve: az U17-es leányok a kontinensviadalt és a világbajnokságot is megnyerték. Dobronyi Dorina és Tóth Dorka Sára mindkét csapatnak tagja volt, az Eb-n László Beáta, a vb-n Kozma Réka remeklése (országonként a három legjobb eredményt összesítik) kellett még az aranyhoz.

„Az Európa-bajnokság után azért maradt bennem némi hiányérzet. Nagyon örültem a csapataranynak, de az egyéni nyolcadik helyemnél többet szerettem volna elérni. Aztán sikerült összeszednem magam a világbajnokságra. Szófiában jól ment az úszás, végig koncentrált maradtam. Az volt az első versenyem, amelyen selejtezőben is indulnom kellett. Ez jó hatással volt rám, hiszen nagyon izgulós vagyok, de a drukk nagy része a kvalifikáció után elmúlt. Ez is segített abban, hogy életem legnagyobb eredményét érjem el. Hihetetlenül boldog voltam” – idézte fel Dobronyi Dorina a versenyeket.

Négy junior szeptember elején rajthoz állt a budapesti Kincsem Parkban rendezett felnőtt-világbajnokságon is. A 19 éves Barta Luca Réti Kamillával a nők váltóversenyében végig nagyszerűen teljesítve ezüstérmet szerzett, ugyanebben a versenyszámban Simon Sarolta párjaként a 20 esztendős Guzi Blanka végzett az előkelő ötödik helyen. A 21 éves Kardos Bence Szabó Illéssel lett hetedik a férfiak váltóversenyében, a 18 éves Gulyás Michelle pedig a selejtezőcsoport 12. helyén jutott az egyéni döntőbe, ahol később 27.-ként zárt. A zárónapon a Gulyás, Kardos vegyes váltó a 12. helyen végzett.

További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN [2] a sportági aloldalunkon.