UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2020-01-03 08:43

Sportlövészet: a tudás 2019-ben is megvolt a fiatalokban

Az elmúlt évek közül az egyik legeredményesebb volt a 2019-es az utánpótláskorú sportlövők számára. A fiatalok korosztályos és felnőtt Európa-bajnokságokon, világkupákon remekeltek, és a számos érem mellett Mészáros Eszter révén olimpiai kvótát is szereztek.

Nagyszerű éven vannak túl az utánpótláskorú sportlövők, hiszen megannyi élményt és érmet gyűjtöttek 2019-ben a világversenyeken. Minden márciusban, az eszéki 10 méteres Európa-bajnokságon kezdődött. A junior légpuskások között Pekler Zalán ezüst-, Klenczner Márton bronzérmet szerzett, a fiúcsapat pedig Török Ferenccel kiegészülve aranyérmet nyert. Erre mondta akkor Győrik Csaba szövetségi kapitány, hogy: „ritkán alakul úgy egy világverseny, hogy mind a hárman – önmagukhoz képest is – remek eredményeket lőnek.” A légpuskás lányoknál Mészáros Eszter negyedik lett, a légpisztolyos hölgycsapat pedig Fábián Sára Ráhel, Komáromi Krisztina Panna és Jákó Miriam összetételben ezüstérmes. A futócéllövő Palánki Klaudia 40 lövéses vegyes és 30+30 versenyszámban sem talált legyőzőre és lett junior Európa-bajnok.

Horváth Leának még a tokiói olimpiára is megvan az esélye Fotó: Szabó Tímea
Horváth Leának még a tokiói olimpiára is megvan az esélye Fotó: Szabó Tímea
„Aztán jött a junior-világkupa, ahol szintén szereztünk néhány érmet – tekint vissza Joó Éva utánpótlás-igazgató. – A puskás lányok fergeteges eredményeket produkáltak, összetettben szinte mindannyian döntő közelében voltak, Toma Dorinának sikerült is fináléba jutnia. A megszerzett érmeknek a nagy része csapatversenyben született, de ez nem baj. Sokan megjegyzik cikizésből, ez egyéni sportág és a csapatérem nem számít, de a fiataloknak igenis nagyon fontos. A plzeni Olimpiai Reménységek Versenyén pedig még sosem szerepeltünk ilyen kimagaslóan.” Az augusztus eleji ORV-n a magyar küldöttség kilenc érmet szerzett. Ezen a viadalon Bajos Gitta emelkedett ki a mezőnyből, kilencből öt érem is a nyakába került. 50 m fekvő és 10 m légpuska számban egyéni aranyat nyert, utóbbi kategóriában Toma Dorinával és Dénes Eszterrel együtt csapatban is győzött. A trió továbbá 50 m 3 testhelyzetben második, 50 m fekvő számban harmadik helyen végzett. A verseny jó megalapozója volt a szeptemberi 25 és 50 méteres bolognai Európa-bajnokságnak. A világesemény nagyszerűen kezdődött, a junior puskás fiúk 50 méter fekvő mezőnyében Hammerl Soma megszerezte a küldöttség és saját maga első érmét, bronzot. Egy nappal később Hammerl az 50 méter 3 testhelyzet versenyszámban lecsúszott a dobogóról, de az ő ötödik, Klenczner Márton 8. és Kiss Viktor 30. helyezése ezüstérmet ért a fiú csapatnak. Ugyanebben a számban a lányok is helytálltak. Dénes Eszter döntőbe jutott, ott nyolcadikként zárt, s a csapatbronz itt is összejött, miután Gáspár Lalita 12., Lovász Dorina 26. lett.
Mészáros Eszter már kvóta birtokában Forrás: MSSZ
Mészáros Eszter már kvóta birtokában Forrás: MSSZ
Hogy az aranyérem sem maradjon el, arról Dénes és Hammerl vegyes csapata gondoskodott, emlékezetes menetelés után szereztek junior Európa-bajnoki címet. A fiatalok a felnőttek között is bizonyítottak. Bajos Gitta 17 évesen élete legnagyobb sikerét érte el azzal, hogy 50 méter fekvőben a harmadik helyen végzett, míg a férfiak között a 19 éves Pekler Zalán Péni Istvánnal és Sidi Péterrel kiegészülve csapatban lett bronzérmes. Az év a korosztályos világversenyek szempontjából a budapesti 10 méteres ifjúsági vegyes csapat Európa-bajnoksággal ért véget, ahol a Fábián Sára, Komáromi Krisztina Panna, Jákó Miriam, Nagy Bálint, Klem Barnabás és Tóth Balázs összetételű  pisztolyos és a Mészáros Eszter, Dénes Eszter, Bajos Gitta, Klenczner Márton, Török Ferenc és Hammerl Soma alkotta puskás csapat is aranyérmet szerzett. „A juniorjaink nagy része végig szerepelt a világkupákon is, mert a legjobbak számára a kvótaszerzés volt a cél – mondja Joó Éva. – Ez májusban Mészáros Eszternek sikerült is Münchenben. Őrült nagy bravúr ez akkor még 16 évesen. Horváth Lea is nagyon közel volt összetettben a döntőkhöz a világkupákon, nem egyszer lőtt 1170 fölött, de egy pici mindig hiányzott a nagy sikerhez. A tudás megvan a fiataljainkban és, amit már megtanultak, azt nem fogják elfelejteni. Rendkívül sikeres évet zártunk, így joggal vagyunk bizakodóak a jövőre nézve. Nagyon jók a gyerekek, de nyilván nem indulhat mindenki a következő olimpián. A pisztolyos lányok is ott vannak a legjobbak között, bár 25 méteren még van hova erősödniük. A pisztolyos fiúknál talán tapasztalható némi javulás, de sajnos még igencsak elmaradnak az élmezőnytől.” További korosztályos híreink SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.