- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Vívás: Szűcs Luca megnyerte a budapesti junior kard-világkupaversenyt

A szocsi és a sosnowieci junior-világkupán szerzett ezüstérme után a budapesti Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban ért a csúcsra a BVSC-Zugló kadétvilágbajnok kardvívója, Szűcs Luca.

Gyakorlatilag leiskolázta a mezőnyt. A legszorosabb asszója a 64 között volt; 15:12-re győzte le a holland Marleen Buitenhuist (aki szintén a BVSC-ben készül – a szerk.). A folytatásban honfitársát, Beviz Dorottyát (15:9), az orosz Marija Zinjuhinát (15:8), az ukrán Valerija Procsenkót (15:7) és a román Sabina Martist (15:4) felülmúlva jutott a döntőbe, ahol ugyanaz a párosítás alakult ki, mint Szocsiban: Szűcs Luca és az orosz Alina Klijucsnikova küzdött egymással. A forgatókönyv ezúttal másképpen alakult; Luca esélyt sem hagyott vetélytársának: 15:9-es diadalt aratott, így a dobogó legfelső fokára állhatott.

Szűcs Luca (balról) a győzelem pillanatában [1]

Szűcs Luca (balról) a győzelem pillanatában

A hagyomány tehát folytatódott, sorozatban negyedszer nyert magyar ugyanezen a versenyen (a legutóbbi három évben Pusztai Liza nyakába került az arany, aki nem mellesleg 18 évesen a felnőtt-világranglista 9. helyezettje és Luca legjobb barátnője).

„Éreztem, hogy jó napot fogtam ki, mérhetetlenül boldog vagyok, hogy két második hely után győzni tudtam, ráadásul Budapesten. Vissza akartam vágni Alinának az oroszországi vereségem miatt, csak ez járt a fejemben az ütközet előtt. Reggel óta nagyon összeszedett voltam, és nem hagyott ki a koncentrációm. Azt hiszem, ennek köszönhettem az aranyat” – mondta a helyszínen Szűcs közvetlenül a finálé után.

Battai Sugár Katinka megállíthatatlan volt egészen a nyolcaddöntőig, elképesztő magabiztossággal robogott végig a mezőnyön (a legszorosabb asszója 15:9 volt – a szerk.). Sorozatban két olasz hölgy következett; Claudia Rotili, akinél 15:13-ra bizonyult jobbnak, majd Alessia Di Carlo. Végig fej-fej mellett haladtak a lányok, 14:13-at mutatott az eredményjelző Sugár javára. Az utolsónak hitt akciót elindította a magyar, ám nem ért el találati felületet, a kontrát pedig bevitte Alessia. Csakúgy, mint az utolsó tust… Sugár így az ötödik helyen zárt.

Battai Sugárnak ezúttal be kellett érnie az ötödik hellyel Forrás: hunfencing.hu [2]

Battai Sugárnak ezúttal be kellett érnie az ötödik hellyel  •  Forrás: hunfencing.hu

„Kicsit bosszantanak a történtek, jobb vívónak éreztem magam az olasznál, korábban nyertem már ellene. Különösen azért vagyok morcos, mert nagyon kevésen múlt az utolsó tus. Ez van, ebből is le kell szűrni a tanulságot” – mondta a vesztes párharc után Sugár.

A húsz magyar fiúból öt jutott el a 32-es tábláig, a nyolcaddöntőben viszont már „csak” Nagy Kristóf és Noseda Szabolcs szerepelhetett. Kristóf az ifjúsági olimpiai bajnok Rabb Krisztánt legyőző Michele Gallóval találkozott. Az olasz kezdte jobban a párharcot, elhúzott (3:0), amikor Kristóf ritmust váltott. Mindenre volt válasza, kézben tartotta az eseményeket, ennek lett az eredménye az öttusos előny (5:10). Nem csupán Nagy tarsolyában voltak ravasz húzások; Gallo folyamatosan, könyörtelenül nekirontott. Olyannyira vette át az irányítást, hogy a győzelem is az övé lett (15:12).

„Nem lehetek elégedetlen, hoztam a kötelezőt a nyolcaddöntőbe jutással. Az olasz fiú jókor váltott, nem tudtam mit kezdeni azzal, hogy folyamatosan rám ugrik. Kiélezett párharc volt, bele kell törődnöm, hogy ekkora előnyből fordított” – értékelte teljesítményét Kristóf a helyszínen.

Noseda a román Razvan Stanescu elleni győzelmével jutott a legtovább a magyar srácok közül. A nyolc között jött a későbbi bronzérmesorosz Artyem Tyerekov. Szabolcs 3:3-ig tartotta a lépést a riválissal, aki mondhatni, könnyedén húzott el a folytatásban, és nyert végül 15:8-ra.

„Úgy éreztem, hogy technikailag sokkal képzettebb vagyok az orosznál, valahogy most ő jobban tudott küzdeni, ennek köszönhette a sikert – így Noseda. – Rengetegen szurkoltak, ez nagyon jól esett, motivált. Sajnálom, hogy nem tudtam tartani a lépést. Összességében elégedett vagyok a negyeddöntős szereplésemmel, jól jönnek a pontok, hiszen nagy a verseny az Európa-bajnoki csapatba kerülésért.”

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN [3] a sportági aloldalunkon.