- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Fallabda: Chukwu Hannah újra bizonyította, hogy a világ élmezőnyébe tartozik

Gyakorlatilag már január 6. napjára túlesett évének egyik legfontosabb versenyén a tatabányai Squashberek SE 16 éves fallabdázóleánya, Chukwu Hannah. Az angliai Birminghamben rendezett British Junior Open felér egy korosztályos világbajnoksággal, hiszen ez az egyetlen olyan európai verseny, ahol a világ legjobbjai is jelen vannak. A felnőtt magyar női bajnok Hannah saját korosztályában, az U17-esek között indult, és annak ellenére lett „csupán” 9/16. kiemelt, hogy vezeti a korcsoport európai ranglistáját. A besorolás abból a szempontból kedvezőtlen volt, hogy így jóval hamarabb kapott erősebb ellenfelet a 2019-es év legjobb hazai női versenyzőjének választott játékos.

Forrás: Chukwu Hannah Squash/Facebook [1]

 •  Forrás: Chukwu Hannah Squash/Facebook

Hannah az első fordulóban az angol Siobhan Wilkins ellen simán nyert három szettben, de a következő körben sem nehezítette meg dolgát a kanadai színekben induló Amal Izhar. A 16 között az 5/8. kiemelt angol Torrie Maliknak egy játszmát engedett nyerni, így bejutott a negyeddöntőbe. A négy közé jutásért a verseny 3/4. kiemeltje, Nur Khaled Abulmakarim várt a nigériai édesapától származó magyar hölgyre.

Az egyiptomi addig szettet sem veszített, de Hannah 11:7-re hozta az elsőt. A második és harmadik játszmában Abulmakarim négy, illetve öt ponton tartotta ellenfelét, a negyedikben viszont újra Hannah nyert 11:8-ra. A mindent eldöntő ötödik szettben is 11:8 lett az eredmény, csupán a magasabban jegyzett egyiptomi számára. Hannah negyeddöntőben elszenvedett 3:2-es veresége azt jelentette, hogy az 5-8. helyért folytatta a rangos tornát.

„Előzetesen nem nagyon ismertem ellenfeleimet, ez alól kivétel volt a harmadik körben az angol lány – mondja Hannah. – Tőle 3:2-re kikaptam ez Európa-bajnokságon, ezért szerettem volna visszavágni. Örülök, hogy 3:1-gyel sikerült is. Kimondott célom nem volt a torna előtt, a kiemelésem szerint 9-16. hely valamelyike lett volna a papírforma, én azonban kötelezőnek tartottam a nyolcba kerülést. Negyeddöntős ellenfelemnek természetesen utána néztem, négyszeres korosztályos egyiptomi bajnok. Az ötödik, döntő szettben sajnos korán elhúzott. Kizökkentett az egyiptomiakra jellemző játékstílus, hogy picit blokkolgat, benne marad az ütésekben. Nem tudtam kellőképpen fókuszálni. Eléggé összezuhantam a vereség után, többen is próbáltak vigasztalni, talpra állítani és valamelyest sikerült is. Mindenki gratulált a teljesítményemhez, de én nem tudok teljesen elégedett lenni, mert nagyon szoros meccsen dőlt el az elődöntőbe jutás.”

Hannáhnak a 5-8. helyért vívott mérkőzésen 2:2-es állásnál a szintén egyiptomi Malak Khafagy ellen kiment a bokája (komolyabban nem sérült meg), így nemcsak az összecsapást nem tudta befejezni, hanem az utolsó meccsét is le kellett mondania, így a nyolcadik helyen zárta a rangos viadalt. Edzője, Farkas János remek felmérőnek tartotta a versenyt, véleménye szerint visszaigazolódott, hogy tanítványa korosztályának legjobb nyolc-tíz játékosa között helyezkedik el a világon.

„Az egyiptomi, akitől 3:2-re kikapott, az elődöntőben az első kiemeltet győzte le 3:1-re – meséli Farkas János. – Hannah talán azért haragszik valamelyest magára, mert érezte, ha kicsit összeszedettebb a megnyert első szett után, akkor könnyen bejuthatott volna a négy közé. Nem mondom, hogy bejutunk a döntőbe, de reális esélyünk lett volna legyőzni az elődöntőben a maláj kislányt. Nem vagyunk messze a célunktól, de kis koncentráltság, kondíció, taktika még szükséges. Csüggedni nincs okunk, tudjuk, nagyon aprók a különbségek, azon dolgozunk, hogy U19-ben majd a világ tetejére állhassunk. Hannah fejlődése egyelőre töretlen, szorgalma, kitartása pedig példaértékű. Tisztában van vele, nagyon sokat kell dolgoznia a sikerért, és ezt meg is teszi napról napra.”

A sportág egyik legkiemelkedőbb országának, Egyiptomnak a leány U17-es házidöntőjét hozó tornát végül Szana Mahmud Ibrahim nyerte Aboulmakarim ellen.

További korosztályos hírek FALLABDÁBAN [2] a sportági aloldalunkon.