UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2020-01-08 13:46

Kajak-kenu: elképesztő év után – továbbra is nagy terveket szőnek KSI SE-ben

Gazsó Alida Dóra, Kőhalmi Emese, Redl András – csak néhány sikerember a KSI SE kajak-kenu szakosztályából, amely szinte tökéletes évet zárt. Oláh Tamás szakosztályvezetővel beszélgettünk 2019-ről, a folyamatos sikerek titkáról és a folytatásról.

Minden idők legsikeresebb évét produkálta 2019-ben a magyar kajak-kenuutánpótlás. A sok-sok kiváló eredmény és klub közül kiemelkedett a KSI SE, amelynek versenyzői valósággal taroltak a korosztályos viadalokon.

Gazsó Alida Dóra az aranyérmes kajaknégyes tagja volt a szegedi felnőtt vb-n Forrás: MKKSZ
Gazsó Alida Dóra az aranyérmes kajaknégyes tagja volt a szegedi felnőtt vb-n Forrás: MKKSZ
A romániai Pitesti-ben rendezett korosztályos világbajnokságon az ifjúsági korosztályban a 17 éves kajakos Kőhalmi Emese 500 méteres számok királynőjévé vált, egyesben, kettesben és négyesben is győzött. A 18 esztendős Redl András pedig a két klasszikus számon 500 és 100 méteren is diadalmaskodott K1-ben. „Tényleg elképesztő évünk volt, akadt már egy-két kivételesen sikeres esztendő, de a számok tekintetében a kétezer-tizenkilences kétségkívül mind felett áll – kezdte Oláh Tamás, a KSI SE szakosztályvezetője. – Az utánpótlás-világbajnokságon Kőhalmi Emese és Redl András mellett Szellák Szabina is aranyérmet nyert, Varga Ádám és Béke Kornél már az U23-as mezőnyben is érmet nyert, míg a Biben Karina, Bakó Olga páros esetében is sikerrel zajlott le a korosztályváltás, ami egy újabb aranyban mutatkozott meg.” Így nem meglepő, hogy az MKKSZ évzáró gáláján a kajakszakágban Redl Andrást és Kőhalmi Emesét látták a legjobbnak, míg Gintl Andreát választották az esztendő legjobb utánpótlásedzőjének. És akkor még nem beszéltünk a felnőttmezőnyben, a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon aratott sikerekről. A korosztályos vb-aranyérmes Gazsó Alida Dóra a felnőtt kajaknégyes tagjaként a „nagyok” között is a csúcsra ért. „Már az is óriási fegyverténynek számított, hogy bekerült a négyes hajóba, ami pedig Szegeden történt, valóban minden álmunkat felülmúlta. Az a siker végképp bearanyozta az évünket.”
Kőhalmi Emese és edzője, Gintl Andrea Fotó: Vincze Szabolcs/MET
Kőhalmi Emese és edzője, Gintl Andrea Fotó: Vincze Szabolcs/MET
A fővárosi szakosztály – amely a felnőttekkel együtt jelenleg 182 igazolt versenyzőt számlál – évről évre szállítja a sikereket a magyar kajak-kenusportnak. Mi lehet a titok? „Nagy titkok nincsenek, csak szisztematikus munka van. Minden edzőnk a helyén van, ott és azzal a korosztállyal dolgozik, amelyben jól érzi magát, ezért egyáltalán nincsenek gondok a feladásos rendszerből, jó szívvel adják tovább az edzőink a versenyzőket a többi kollégának.” Az olimpia évében pedig újabb, talán még nagyobb célok kerülhetnek előtérbe. Nem csoda, hogy Oláh is magasra rakja a lécet. „A világért sem szeretnék extra nagy nyomást helyezni Gazsó Dorkára, de a világbajnoki sikerrel nyilván az álmai, álmaink között szerepelhet az olimpiai szereplés is. Kőhalmi Emese még jövőre is ifjúsági korú lesz, így akár az újabb tripla sem elképzelhetetlen, míg a kajakos fiúktól azt várjuk, hogy egyre jobban szorongassák a hazai élmezőnyt, hiszen számukra az lehet a következő lépcsőfok.

A KSI SE utánpótláskorú versenyzőinek legnagyobb sikerei 2019-ben Gazsó Alida Dóra – felnőtt-világbajnok kajakos Kőhalmi Emese – háromszoros ifjúsági világbajnok kajakos Szellák Szabina – ifjúsági világbajnok kajakos Redl András – kétszeres ifjúsági világbajnok kajakos Varga Ádám – U23-as világbajnoki bronzérmes kajakos Béke Kornél – U23-as világbajnoki bronzérmes kajakos Biben Karina – U23-as világbajnok kajakos Bakó Olga – U23-as világbajnok kajakos

További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.