UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2020-01-10 19:32

Sportlövészet: „Apa elég magasra tette a mércét, de…” – Hammerl Soma

Szinte semmit sem kesergett azután, hogy nem jutott ki a 10 méteres sportlövő Európa-bajnokságra, ráállt az 50 méterre, és a bolognai kontinensviadal junior mezőnyében már mindhárom színű éremből akasztottak nyakába. Az év végén az ifjúsági vegyes puskás csapattal is Európa-bajnok 18 éves Hammerl Soma továbbra is jó úton, olimpiai bajnok édesapja, világ- és Európa-bajnok édesanyja nyomdokában halad.

Némi időbe telt, míg 2019-ben formába lendült az UTE 18 éves puskás sportlövője, Hammerl Soma, de amint megtette, mindenkit kárpótolt a visszafogottabb kezdésért. Kissné Orosz Edit tanítványa a szeptemberi 25 és 50 méteres bolognai Európa-bajnokság junior mezőnyében előbb bronzérmet szerzett 50 méter fekvőben, majd ezüstöt 50 méter 3 testhelyzetben a fiúcsapattal, végül megint fekvőben, Dénes Eszterrel párban érdemelte ki az aranyat. Nem utolsósorban az első ízben rendezett budapesti ifjúsági vegyes csapat Eb-n is a győztes válogatott tagja volt. „A márciusi 10 méteres Eb-re nem tudtam kvalifikálni magam. Ez kicsit visszavetett. Mégsem lettem nagyon csalódott, mert tisztában voltam vele, hogy nem vagyok jó formában. Ha kijutok, akkor sem garantált a sikeres szereplés. Utólag azt mondom, talán jobb, hogy így történt. Azután kettőzött erővel kezdtem készülni 50 méteren. A bolognai Eb-n szerencsére meg is lett a munka eredménye. Nagyon örültem az egyéni bronznak, nem számítottam rá, hogy fekve érmet szerzek, nem is volt kimagasló az eredményem, de elég volt a dobogóra. A csapatezüst és a vegyesben elért arany is boldoggá tesz. Eszterrel klubtársak és nagyon jó barátok vagyunk. Talán ez a siker még az egyéninél is meglepőbb volt, hiszen utolsóként kerültünk elődöntőbe, úgy sikerült végül nyernünk. Ha már a felemelő pillanatokat sorolom, meg kell említsem az ifi csapat Eb-t is. Az egyéni mellett ezek az eredmények is fontosak, hiszen igazán nagy összekovácsoló hatása van.”

Hammerl Soma és Hammerl László Forrás: nemzetisport.hu/ Koncz György, Földi Imre
Hammerl Soma és Hammerl László Forrás: nemzetisport.hu/ Koncz György, Földi Imre
A nagyszerű év után Soma otthon is megkapta a dicséretet. Édesapja, az olimpiai bajnok Hammerl László és édesanyja, a világ- és Európa-bajnok Joó Éva büszkén tekintenek vissza gyermekük évére, aki mindig hangsúlyozza, hogy szüleinek nincsenek elvárásai az eredményeit illetően. Ezért is sportolhat teher nélkül. „Nincs nyomás. Az persze nekem is jól esik, ha büszkének látom őket. Csak magamért csinálom. Előbb-utóbb én is szeretnék olyan eredményeket elérni, mint ők. Mondjuk, apa elég magasra tette a mércét, de megpróbáljuk. Lesz, ami lesz.” Sok családban tapasztalható, hogy a szülők olykor azért is nyüstölik és terelgetik egy bizonyos sportág irányába gyermeküket, mert abban bíznak, hogy ő majd megvalósítja be nem teljesült álmukat. Ez esetben nehezen lehetne felülmúlni a felmenők teljesítményét, Soma is úgy véli: „ehhez valami új címet kellene kitalálni.” Szeptemberben a felújított Fehér úti Nemzeti Lőtér puskás lőcsarnokát az 1964-es ötkarikás játékok győzteséről, Hammerl Lászlóról nevezték el. Az ünnepségen Soma is segített a felavatásban, sőt az ifi csapat Eb-t már ott nyerte meg társaival. „Hatalmas dolog volt, és életre szóló emlék marad, amikor lerántottam a leplet az apa nevét jelző tábláról. Akárhányszor ott lövök, mindig büszkeséggel tölt, hogy róla nevezték el.” A fiatal versenyző bár a napokban betegséggel küzdött – ezért a második 10 méteres Eb-válogatót kihagyta – az egy hét múlva esedékes harmadikon már ott lesz. Most azon dolgozik, hogy a februári wroclawi junior kontinensviadalon és a nyári suhli junior-világbajnokságon is részt vegyen, és ott folytassa nemzetközi szereplését, ahol abbahagyta. További korosztályos híreink SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.