UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2020-01-13 15:47

Jégkorong: „Az az utolsó öt perc…” – egy hónapja jutott fel az I/A csoportba az U20-as válogatott

Százszázalékos mérleggel jutott fel a decemberi I/B csoportos vb-n az U20-as jégkorong-válogatott; most két székesfehérvári játékossal – akik még jövőre is játszhatnak a csapatban – elevenítettük fel a viadal legemlékezetesebb pillanatait.

Egy hónappal ezelőtt megismételte 2016-os sikerét az U20-as jégkorong-válogatott. A magyar csapat Vas Márton vezetésével a kijevi tornán kiharcolta a divízió I/A csoportba jutást, azaz a világ legjobb tizenhat együttese közé került (az utánpótlás-korosztályokban csak tíz válogatott szerepel az elitben).

Németh Kristóf, amint gólt szerez a kijevi világbajnokságon Fotó: Szűcs Attila/MJSZ
Németh Kristóf, amint gólt szerez a kijevi világbajnokságon Fotó: Szűcs Attila/MJSZ
Néhány héttel az emlékezetes siker után a gárda két játékosával, Németh Kristóffal és Ambrus Gergővel beszélgettünk. A székesfehérvári fiúk azóta persze már visszatértek a klubjukba, Németh éppen a vb-n összeszedett sérüléséből lábadozik, Ambrus pedig a Volán U20-as csapatával harcol a korosztályos bajnokságban. Mindketten boldogan tekintettek vissza a decemberi diadalra. „Nekem ez volt az első vébém, ahhoz képest nem sikerült rosszul – kezdte Németh az utanpotlassport.hu-nak. – Örülök, hogy gólokat is sikerült szereznem, de legjobban persze annak, hogy megnyertük a világbajnokságot.” A kijevi vb-n a sorsdöntő csatát a franciák ellen vívta az együttes. S persze nem volt egyszerű összecsapás, de a mieink végül teljesen megérdemelten nyerték meg a tornát. „Kicsit azt éreztem, hogy nem vettek minket komolyan, mi pedig, mint addig is, nagyon keményen beleálltunk a mérkőzésbe, és annak meglett az eredménye. Amúgy az összes meccsen azt éreztem, hogy többet korcsolyázunk és élesebbek vagyunk, mint az ellenfeleink” – állapította meg a 17 éves csatár.
Ambrus Gergő szerint egy osztállyal feljebb is megállhatják a helyüket Forrás: MJSZ
Ambrus Gergő szerint egy osztállyal feljebb is megállhatják a helyüket Forrás: MJSZ
Egy évvel korábban, 2018 decemberében is nagyon közel volt már a feljutáshoz a magyar válogatott: akkor a sorsdöntő összecsapáson három góllal vezetett a szlovénok ellen, aztán végül kikapott. A tetemes előny ezúttal is megvolt, aztán egyszer csak kezdtek felzárkózni a franciák… „Az edzőnk, Vas Márton is mondta, nehogy abba a hibába essünk, mint egy évvel ezelőtt – vette át a szót Ambrus Gergő. – Szerencsére ezúttal volt egy-két rutinosabb játékosunk, akik mutatták az irányt, de az az utolsó öt perc… Mintha egy egész meccs lett volna!” A nagyszerű siker után jövőre szintet kell lépniük a fiúknak, az I/A újabb hatalmas kihívás. Nagyjából akkora lépcső, mintha a nagyválogatott feljutna az A csoportba. „Biztosan nem lesz könnyű, de az is biztos, hogy még nagyobb motivációval készülünk a decemberi tornára. Célokat nehéz megfogalmazni, de személy szerint úgy vagyok vele, hogy ha az osztrákoknak sikerült megnyerni, miért ne jöhetne össze nekünk is” – mondja ki az új jelszót a 18 éves fehérvári támadó.

U20-AS DIVÍZIÓ I/B JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG, KIJEV (UKRAJNA) A magyar csapat eredményei: –Ukrajna 5–1, –Észtország 4–2, –Lengyelország 10–7, –Franciaország 3–2, –Olaszország 7–4

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.