- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Piros-kék jövőkép

Nagy Miklós a Nemzeti Sportnak adott interjúban először is elmondta, hogy már a Kubala Akadémia tulajdonosaként tudatosan készült arra, hogy az első csapatot működtető FC-ben is szerepet vállal.

Nagy Miklós a Kubala Akadémia mellet már az első csapatFotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu [1]

Nagy Miklós a Kubala Akadémia mellet már az első csapatot is igazgatja  •  Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

„Azt követően, hogy 2018 nyarán átvettem az akadémia irányítását, már olyan szemmel figyeltem a Vasast, min lehetne fejleszteni, változtatni hosszú távon – fogalmazott Nagy Miklós. – Elkezdtem felépíteni egy saját játékos-adatbázist, itthon és külföldön is elvégeztem különböző sportvezetői és scoutképzéseket. Már az akadémia tulajdonosaként is együtt éltem a gyerekekkel, még arra is volt példa, hogy amikor elmentek a Vasas meccseire labdaszedőnek, akkor én kísértem őket, és felügyeltem a pálya széléről. Az egyik szememmel őket, a másikkal pedig a csapatot, a kispadokat lestem, tapasztalatokat gyűjtöttem. Sokkal tanulságosabb a kispad mellől nézni a meccset, mint a skyboxból! Tavaly ilyenkor hasonlóan nagy volt a lemaradása a csapatnak a második helyezettől, mint most. Nem láttam az előrelépést, ezért éreztem úgy, hogy váltanunk kell a kispadon és ezt szerettem volna minél előbb meglépni, hogy a téli felkészülést már az új edzővel kezdhessük el. Bene Ferenc modern elméleti tudással rendelkezik, a Taktikai periodizáció című könyvét ronggyá olvastam, és már most a felkészülés elején visszaköszöntek azok az elemek, amelyeket leírt. Úgy gondolom, erre a háttérre alapozva tudunk valami extrával, újszerűvel kirukkolni. Hogy mást ne mondjak, január elején elkezdtük a téli alapozást, de nem voltak labda nélküli futások (az edzés végi levezetést leszámítva). A gyakorlatokat kivétel nélkül mérkőzésszituációkba ágyazva, labdával végzi a csapat.”

A klubigazgató-tulajdonos hangsúlyozta, bár már a tavaszi szezonban mindent megtesznek, hogy a hátrányukat ledolgozva visszajussanak az NB I-be, másfél éven belül mindenképp élvonalbeli csapatot szeretnének építeni Angyalföldön, és ebben kiemelt szerepet szánnak a magyar fiataloknak.

„Kétféle igazolásunk van. Az egyik csoportba tartoznak azok a játékosok, akikkel a jövőt építjük, akik szerintünk hosszú távon a Vasas alapemberei lehetnek, akár az NB I-ben is. Közéjük tartozik a Debrecenből szerződtetett Újvárosi Ádám, a Győrből érkező Hidi M. Sándor, valamint az akadémiáról felkerülő Farkas Botond és Kapornai Bertalan, akiken már most látom az edzéseken, hogy nem lógnak ki a sorból. A másik kategóriát azok a futballisták jelentik, akik azonnal a segítségünkre lehetnek, őket a tengelybe szerződtettük, köréjük szeretnénk építeni a fiatalokat, akiknek hagyunk időt, hogy megtanulhassák a szemléletünket. Kivétel nélkül olyan játékosokat igazoltunk, akik szeretnének előrelépni, akik jó karakterek, nem ijednek meg a versenytől. A keret nagyobb részét már most is alkalmasnak tartom az NB I-re, de szükségünk van erősítésre és arra, hogy minden poszton valós versenyhelyzetet teremtsünk.”

Az említettek közül Újvárosi 19, Hidi  M. Sándor 18, Farkas 16, Kapornai 17 éves Nagy Miklós hangsúlyozta befektetésként tekint a fiatalokra, mert hosszú távon rájuk, illetve a Kubala Akadémián nevelkedőkre kívánja építeni a Vasas első csapatát, hogy tehetségeik számára valós, hosszútávú alternatívát jelentsen a klub.

„Nem tervezzük légiósok szerződtetését, akkor sem, ha sikerülne feljutnunk. Hiszek abban, hogy vannak olyan magyar futballisták, akik megállnák a helyüket az élvonalban, csak nem kapták meg a lehetőséget. Szeretnénk megnézni, hogy magyarokra és saját nevelésű fiatalokra alapozva mit tudunk elérni. Úgy vélem, ezzel a szemlélettel tudnánk értéket teremteni, egy olyan szerethető csapatot, amely miatt kijönnek a szurkolók a stadionba, amelyhez szívesen szerződnek a játékosok” – tette hozzá Nagy Miklós.

További korosztályos hírek LABDA RÚGÁSBAN [2]a sportági aloldalunkon.