UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2020-01-19 20:53

Sportlövészet: Bajos Gitta nyerte a női légpuskások utolsó Eb-válogatóját

A hétvégén a Budapesti Honvéd SE csarnokában értek véget a sportlövők 10 méteres Eb-válogatói. Ahogyan az előző két versenyen, ezúttal is remekül szerepeltek a fiatalok a felnőttek között: Bajos Gitta női légpuskában győzött. Hétfőn kihirdetik az Eb-csapatot.

Szombaton és vasárnap a Budapesti Honvéd SE Dózsa György úti sportcsarnokában rendezték a Honvéd 70 sportlövőkupát, a viadal egyben a február végi lengyelországi 10 méteres Európa-bajnokság harmadik, azaz utolsó válogatóversenye volt. A kupán, ahogyan az első két alkalommal, ezúttal is összevont döntőkre került sor: a juniorok együtt lőttek a felnőttekkel. Az első napon a légpisztolyosoké volt a főszerep, és mindkét nemben felállhatott fiatal versenyző a dobogóra. A férfiaknál Tátrai Miklós nagy csatában győzött a 19 éves Iszprávnik Péter előtt, és külön dicséretes, hogy a 15 éves Nagy Péter ért a harmadik helyre.

Bajos Gitta nyert a légpuskások között Fotó: Bodrogi Tamás
Bajos Gitta nyert a légpuskások között Fotó: Bodrogi Tamás
„A döntő pozitív élményként marad meg bennem, mert szoros csatát vívtam Tátrai Miklóssal. Bár számítottam rá, hogy a végén megelőz. 574 kör az alapban a legjobb eredményem, a mostani 568 kör elfogadható a múlt heti technikai problémák után” – mondta Iszprávnik, akinek a teljesítményét Győrik Csaba szövetségi kapitány kellemes meglepetésnek nevezte. Az eredménye azért is figyelemre méltó, mert a pisztolyán a múlt héten több technikai változtatást is végre kellett hajtani. A nőknél az alapversenyben Major Veronika 582 körrel beállította saját országos csúcsát, majd a döntőben is magabiztosan nyert. A 15 éves Jákó Miriam lett a bronzérmes. „Minél komfortosabb környezetben lövök, annál jobban esik a versenyzés, annál nyugodtabb vagyok  – kezdte értékelését Jákó. – Meg kell dicsérjem a honvédosokat, igazán kitettek magukért, hangulatos, szép pályát csináltak. Az alapversenyben az első öt sorozatom egészen jól sikerült, az első harmincamban kifejezetten megállt a kezem, jó volt a szórásképem. A verseny végére kicsit elfogytam, annál sokkal többet tudok, mint amennyit lőttem.” Vasárnap a légpuskások léptek színre. A férfiaknál Péni István nyert Sidi Péter előtt, a harmadik hely a 16 éves Török Ferencnek jutott. Török nemcsak a döntőben remekelt, hanem az alapversenyben is, ahol a 18 éves Klenczner Márton is bizonyította, jó formában van. Hogy a nők döntője általában tele van juniorokkal, már megszokhattuk, ezúttal sem volt másképp. A fináléban a 17 esztendős Bajos Gitta győzött az egy évvel idősebb Dénes Eszter és Tarr Vivien előtt.
Jákó Miriam szerint nagyszerű volt a helyszín Forrás: BHSE
Jákó Miriam szerint nagyszerű volt a helyszín Forrás: BHSE
„Az alapversenyt tragédiaként éltem meg – nyilatkozta Bajos. – Régen volt már olyan rossz lövésem, mint akkor. A cél mindenesetre a döntőbe jutás volt, az sikerült is, aztán ott már igazán jó formát mutattam. Csak lőttem, sodródtam az árral, végül nyertem. Az itthoni válogatóversenyek nehezek, külföldön jobban ment a lövés. Talán azért is, mert az ottani versenyek neve elé nem volt odaírva, hogy válogató.” „Az első helyen kerültem döntőbe, ezzel elégedett vagyok – mondta Dénes Eszter. – A három válogató közül a mostani sikerült a legjobban. Örülök, hogy megfeleltem a saját igényeimnek, bár a döntő végét másképp terveztem, azért összejött az ezüst. Az első válogató előtt nagyon izgultam, mert rendkívül erős a mezőny, a második után már úgy gondolom, joggal reménykedtem, hogy bekerülök a felnőtt Eb-csapatba.” A 10 méteres Európa-bajnokságra a felnőttek és a juniorok mezőnyében is három-három versenyző nevezhető. Aki a felnőttcsapatba kerül, a két olimpiai kvóta egyikéért lőhet Wrocławban. Joó Éva utánpótlás-igazgató elmondta, a fiatalok önmagukhoz képest jól teljesítettek, kirívó eredmény negatív és pozitív irányban sem született, a válogatók után az Európa-bajnoki szereplésre javasoltak névsora az elnökség elé került, a csapatról a hétfői ülésen születik végleges döntés. A harmadik válogatóverseny részletes eredményei ITT érhetők el. További korosztályos híreink SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.