- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Véget ért az alapszakasz

Véget ért a kadét- és juniorkosarasok bajnokságának alapszakasza mindkét nemben és régióban. A Vasas Akadémia az egyetlen olyan klub, amely elmondhatja magáról, hogy mindkét korosztályban, a fiú- és a leányvonalon egyaránt a legjobb háromban végzett. Elsőként mindazonáltal „csak” a junior lányok kiemelt B csoportját zárta, igaz, ezt veretlenül.

A Vasas mindkét korosztályban, a fiú- és a leányvonalon egyaránt a legjobb háromban végzett Forrás: vasasbasket.hu [1]

A Vasas mindkét korosztályban, a fiú- és a leányvonalon egyaránt a legjobb háromban végzett  •  Forrás: vasasbasket.hu

A legeredményesebb nevelőműhely mégsem a pasaréti. A csak lányjátékosokkal foglalkozó Csata DSE az elmúlt másfél évben  a serdülő-, a kadét- és juniorkorosztályban mindössze egy mérkőzést veszített összesen (a Szekeszárd elleni U16-os bajnoki döntőt − a szerk.).

„Az első bajnoki aranyérmet 1982-ben nyertem. Akkoriban hat együttes küzdött a végső győzelemért. Azon a tornán nem volt olyan meccs, amely tíz pontnál nagyobb különbségű sikert hozott bármelyik együttesnek. Igazán aggasztó, hogy napjainkban megannyi olyan mérkőzést játszunk, amelyet száz pontnál is nagyobb differenciával nyerünk meg” − mondta korábban honlapunknak a Csata vezetője, Tursics Sándor.

Az Alba Fehérvár és a Falco KC Szombathely ugyanolyan mérleggel (tizenhárom győzelem és egy vereség) nyerte meg a junior fiúk Keleti és Nyugati csoportját.

„Az erőviszonyokat jobban be tudjuk határolni, ha a rájátszásban a keletiekkel is találkozunk. Javarészt tizennyolc éves srácokról beszélünk, akiknek már közel olyan szinten kell játszaniuk, mint a felnőtteknek. A legfontosabb viszont még mindig az, hogy minél több kosarast neveljünk az élvonalban szereplő csapatunkba és a válogatottakba. A győzelmek korosztályos szinten csupán pillanatnyi örömök lehetnek, igazán boldogok akkor lehetünk, ha a pályán és az életben is megállják később a helyüket. Persze szeretnénk ott lenni az országos bajnoki nyolcas döntőben, amelyen az aktuális forma dönt mindig. Bármire képesek lehetünk” − összegzett a szombathelyi junioregyüttes vezetőedzője, Váradi Attila.

Érdekesség, hogy a Zsíros Akadémia Kőbánya két fiatalja is a keleti csoport leghatékonyabb játékosa lett: Kolok Balázs a juniorok között, Hajdu Péter pedig a kadétmezőnyben. Mind a két kőbányai csapat ráadásul ugyanúgy szerepelt: hét-hét győzelemmel és vereséggel a hatodik helyen zárt.

A „legkisebb” alapszakaszgyőztes a Kanizsai Vadmacskák SE lett, amely a leány kadétbajnokság nyugati csoportját zárta az élen.

„Kiemelkedően erős ez a generációnk, pedig még a lemorzsolódással is meg kellett küzdenie. Felvesszük a versenyt a legjobbakkal, és nem titkolt szándékunk az éremért küzdeni az évad végén” − tekintett előre a nagykanizsai együttes szakmai vezetője, Gábor Erzsébet.

Ami pedig a kadétfiúkat illeti: Keleten a Debreceni KA, míg Nyugaton a Nemzeti Kosárlabda Akadémia Pécs zárt a lajstrom élén.

JUNIOR- ÉS KADÉTBAJNOKI ALAPSZAKASZ
Fiúk
Junior
Keleti csoport: 1. Alba Fehérvár, 2. Vasas Akadémia, 3. Debreceni KA
A leghatékonyabb játékos: Kolok Balázs Dániel (Zsíros Akadémia Kőbánya, 31.23 VAL)
Nyugati csoport: 1. Falco KC Szombathely, 2. NKA Pécs, 3. Budapesti Honvéd
A leghatékonyabb játékos: Nnaji James Ugochukwu (Nemzeti Kosárlabda Akadémia Pécs, 33.08 VAL)
Kadét
Keleti csoport: 1. Debreceni KA, 2. Vasas Akadémia
A leghatékonyabb játékos: Hajdu Péter Márton (Zsíros Akadémia Kőbánya, 30.72 VAL)
Nyugati Csoport: 1. NKA Pécs, 2. Soproni Sportiskola KA, 3. Szombathelyi SI KA
A leghatékonyabb játékos: Csendes Péter (Soproni Sportiskola KA, 36.93 VAL)
Leányok
Junior
Kiemelt A csoport: 1. Csata DSE, 2. DVTK Akadémia, 3. Széchenyi KA
Kiemelt B csoport: 1. Vasas Akadémia, 2. Atomerőmű-KSC Szekszárd, 3. NKA Pécs
A leghatékonyabb játékos: Boros Júlia (Csata DSE, 35.00)
Kadét
Kelet: 1. Csata DSE, 2. DVTK Akadémia, 3. Vasas Akadémia
A leghatékonyabb játékos: Toman Petra (Csata DSE, 42.10 VAL)
Nyugat: 1. Kanizsai Vadmacskák SE, 2. NKA Pécs, 3. Soproni Darazsak Akadémia
A leghatékonyabb játékos: Baa Dominika (Kanizsai Vadmacskák SE, 40.70 VAL)

Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN [2] a sportági aloldalunkon.