UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2020-01-30 11:49

Forma–1: amerikai tinivel bővül a Red Bull messze földön híres utánpótlás-nevelő csapata

A 14 esztendős amerikai Jak Crawford igazán szerencsésnek vallhatja magát, ugyanis egyedüliként került be a „száguldó cirkusz" négyszeres konstuktőri világbajnok istállójának, a Red Bullnak a juniorcsapatába. Az óriási reménységnek tartott pilóta rálépett arra a sikerútra, amelyet olyan klasszisok jártak be az elmúlt években, mint például Sebastian Vettel vagy Max Verstappen.

Nagy bejelentést tett a Forma–1 négyszeres konstruktőri világbajnok istállója, az osztrák Red Bull: a mindössze 14 éves Jak Crawford a bikásoknál folytatja pályafutását. Az amerikai üdvöske 2019-ben a NACAM Forma–4-es bajnokságban – ez a széria Mexikóban fut – versenyzett és ért el szép eredményeket. Első teljes szezonjában máris hat futamgyőzelmet szerzett, és másodikként végzett a pontversenyben, ennek köszönhetően pedig őt választották meg az év újoncának.

Az amerikai Jak Crawfordot (14) óriási reménységnek tartják a szakértők Forrás: Twitter
Az amerikai Jak Crawfordot (14) óriási reménységnek tartják a szakértők Forrás: Twitter
Crawford idén már Európában fejlődhet tovább: a Red Bull közbenjárásának hála a német és az olasz F4-es sorozatban száguldozhat a Van Amersfoort-istállóval. A csapattársa egyébként az a Jonny Edgar lesz, aki ugyancsak tagja a Red Bull pilótaprogramjának. A Red Bullnak köztudottan jó szeme van a csiszolatlan gyémántok felkutatásában, elvégre a teljesség igénye nélkül olyan mára klasszissá érett versenyzőket nevelt ki, mint az istálló színeiben négyszer is világbajnokságot nyert német Sebastian Vettel, de említhetnénk a jelenlegi mezőny egyik leggyorsabb pilótáját, a holland Max Verstappent is. De természetesen az akadémia is bővelkedik potenciális sztárjelöltekben: a csapat juniorprogramjának „élversenyzője” 2020-ban az észt Juri Vips lesz, aki Japánban folytatja pályafutását, a Super Formula-sorozatban. Szintén előkelő helyen rangsorolt versenyzőjük a japán Cunoda Júki, akinek pályafutása a Forma–2-ben folytatódik. A gárda természetesen az F3-ban is jelen lesz fiataljaival, itt Liam Lawson, Jack Doohan és Dennis Hauger képviseli őket. További korosztályos hírek AUTÓSPORTBAN a sportági aloldalunkon.