- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Szabó István két érmet vár a kadét fiú tőrvívóktól a poreči Eb-n

Múlt csütörtökön váltotta Szabados Kristófot Szabó István a kadét fiú tőrvívók vezetőedzői posztján:

Szabó István és Szemes Gergő Forrás: hunfencing.hu [1]

Szabó István és Szemes Gergő  •  Forrás: hunfencing.hu

„Rendkívül hasznos edzőtáborban voltunk, az olaszokkal együtt a korosztályos magyar ranglista első négy helyezettjéből három fiatallal: Szemes Gergő, Horváth Soma és Zsigmond Dániel utazott. Ekkor kaptam ajánlatot a pozíció betöltésére, amelyet örömmel fogadtam el. Kristóffal egyébként a Fradiban edzősködünk, ő amiatt nem tudta tovább dirigálni a válogatottat, mert több elfoglaltsága adódott a civil életben. A tanítványom, Szemes Gergő egyéniben és csapatban is éremesélyes a február végi, poreči Európa-bajnokságon, így még boldogabban bólintottam rá a lehetőségre” − újságolja Szabó.

A mester jól látja a helyzetet: nem akármilyen hónapokat tudhat maga mögött Szemes. Előbb a budapesti, majd a mödlingi, végül a hallei kadét európai körversenyt is megnyerte. Mindezt úgy, hogy a legszorosabb asszója 15:11 volt − mindhárom erőpróbát beleértve.

„A fegyvernem hazai történetében korábban soha a nem volt még hasonlóra példa a kadétok között. Csak azért második a világranglistán, mert a negyedik európai körversenyen nem vett részt. Nagy a teher rajta, tudja, hogy mindenki dobogós helyezést remél tőle, ezt a helyén kell kezelni. Nem jelenthető ki biztosan, hogy jelenleg ő a legjobb a kontinensen. A vívás is azok közé a sportágak közé tartozik, amelyekben rengeteget nyom a latban a napi forma. Mindig azt mondom, még attól is függ, ki nyer, hogy ki, mit reggelizett. Rengeteg apró tényezőnek kell összeállnia egy időben az aranyéremért. A csoportot a lehető legkevesebb kapott tussal kell lehoznia, de még akkor sem biztos, hogy jó ágra kerül. A legutóbbi junior-világkupaversenyen például mindössze hat tust kapott a csoportban, ő volt a második a ranglistán, viszont az egyik, előkelő helyen rangsorolt versenyző elrontotta a kört, így összekerültek, Gergő pedig kikapott.”

A kadét tőrcsapat tavaly harmadik lett a foggiai kontinensbajnokságon:

Mihályi Andor és Tóth Gergely kiöregedett, már junior. A jelenlegi együttes hasonlóan erős, mint a tavalyi. Bízom benne, hogy meg tudjuk tartani tavalyi dobogós helyezésünket, tulajdonképpen az elvárás is ez a fiúkkal szemben. Az olaszok magasan a legjobbak minden korosztályban, mi legutóbb legyőztük őket. Rajtuk kívül az oroszokkal és a franciákkal is nagyon kell vigyáznunk. A csapat mellett Gergőt is a dobogóra várom Porečben, és szerintem még egy fiú odaérhet a legjobb nyolcba. Tudom, hogy magasra tettem a lécet, de ezért dolgozunk minden nap keményen.”

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN [2] a sportági aloldalunkon.