UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2020-02-01 19:00

Kosárlabda: a DVTK Akadémia filozófiája a minőségi utánpótlás-nevelés

„Tizennyolc éves korig a lehető legtöbb játékost kell felkészítenünk arra, hogy megállja a helyét az első osztályban − meghatározó vagy akár kiegészítő emberként. Tudásunk legjavát nyújtva képezzük őket, a maximumot kihozva belőlük. Ha ezt megtettük, már csak rajtuk múlik, meddig jutnak el” − mesél a DVTK Akadémia kosárlabda-szakosztályának filozófiájáról a csapat szakmai igazgatója, Magyar Gergely.

A DVTK Akadémia leány kosárlabdaklub évről évre jobban teljesít az utánpótlás-bajnokságokban. Az egyeduralkodó Csata DSE és a Vasas Akadémia mögött a harmadik helyen tartja a lépést a budapesti nagyokkal. Pedig a szakosztály csupán nyolc évvel ezelőtt alakult; ekkor kérték fel a 32 szezont a felnőttélvonalban irányító mestert, Király Sándort az egyesület indítására és irányítására.

A DVTK Akadémiában immár több mint ötszáz gyerek nevelkedik Forrás: dvtk.eu
A DVTK Akadémiában immár több mint ötszáz gyerek nevelkedik Forrás: dvtk.eu
„A kérés az volt, hogy találjam meg a megyében azokat a lányokat, akik alkalmasak lehetnek a kosárlabdázásra, ezzel együtt építsem ki az alakulat szakmai rendszerét. Eleinte nem akartam elvállalni, túl nagy falatnak gondoltam profi szisztémát kialakítani a nulláról. Nagy lehetőséget láttam benne, végül rábólintottam. Azóta eljutottunk odáig, hogy az országban nálunk van a legtöbb gyerek és a több mint ötszáz utánpótláskorúval harmincnégy mester foglalkozik. Huszonnégy csapatot indítunk a korosztályos országos bajnokságokban, amelyek döntőiben immár négy éve mindig ott vagyunk. Ennél is büszkébb vagyok arra, hogy saját nevelésű NB I-es játékosunk is van: Kiss Angelika, akit már a felnőttválogatott szövetségi kapitánya, Székely Norbert is meghívott a keretbe.” A miskolciak filozófiája hasonló, mint a többi nevelőműhelyé: a lehető legtöbb kosarast szeretnék adni az élvonalnak, valamint a nemzeti együtteseknek. „Tizennyolc éves korig a lehető legtöbb játékost kell felkészítenünk arra, hogy megállja a helyét az első osztályban − meghatározó vagy akár kiegészítő emberként. Tudásunk legjavát nyújtva képezzük őket, a maximumot kihozva belőlük. Ha ezt megtettük, már csak rajtuk múlik, meddig jutnak el. Elsősorban a Miskolc felnőttcsapatába próbálunk játékost nevelni. Emellett szeretnénk a támogatásainkat a legokosabban felhasználni, és a magyar kosárlabdát azzal segíteni, hogy minél több kosarast adunk az utánpótlás vagy a felnőtt nemzeti alakulatoknak” − mondja Magyar Gergely, az akadémia szakmai igazgatója. A tréner arról is beszélt, milyen kvalitásokkal kell bírnia azoknak a fiataloknak, akiknek a profivá válás a céljuk: „Legyen szó bármelyik posztról, szükség van olyan mozgáskultúrára és testfelépítésre, amely alkalmassá teszi a sportolót arra, hogy − nagyobb sérülések nélkül − végigjátssza a karrierjét. Nálam okosabbak és sokkal tapasztaltabbak vélik úgy, hogy ez a sport tanulható. Először tehát az atletikus képességeket kell fejleszteni, és csak ezután oktatni a kosárlabdát. Manapság egyre inkább előtérbe kerülnek a mentális képességek is, a mi feladatunk az, hogy idejében felfedezzük, kiben, mekkora potenciál rejlik.” A DVTK utánpótláscsapatai mellett a klub infrastruktúrája is folyamatosan fejlődik. A tervek szerint a csapatok már az év végén új csarnokban készülhetnek: „Már az oszlopok is állnak. Ennek természetesen nagyon örülünk, hiszen megkönnyíti majd az életünket, hatékonyabban dolgozhatunk. Öt pálya lesz a létesítményben, amelyben a komplett akadémiai képzésünket tudnánk zökkenőmentesen folytatni. Megemlíteném azt is, hogy a Karacs Teréz Kollégiumban egy komplett szintet újíthattunk fel, négy csillagos szállodának megfelelő körülményeket biztosítunk huszonnégy ifjú számára” − meséli Király. Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.