- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Karate: csúcsrészvétel lesz a budapesti korosztályos Európa-bajnokságon

Ilyen még nem volt! – rögzítette érthető örömmel Falusi Márton, a Magyar Karate Szakszövetség (MKSZ) alelnöke, az Eb-t szervező bizottságának vezetője a hétfői sajtótájékoztatón, amikor bejelentette, hogy az európai szövetség (EKF) mind az 52 tagországából lesznek versenyzők a fővárosunkban péntektől vasárnapig zajló kontinensviadalon. 

Baranyi Zsófia érmet akar nyerni a BOK-csarnokban Forrás: karate.hu [1]

Baranyi Zsófia érmet akar nyerni a BOK-csarnokban  •  Forrás: karate.hu

Elhangzott, hogy csaknem 1200 karatéka lép tatamira a három napban, köztük a 36 magyar. A kadétok (14-15 évesek), a juniorok (16-17) és az U21-esek (18-20) földrészközi csúcsvetélkedőjén valamennyi kategóriában szerepel ifjú honfitársunk, és a mennyiség mellett a minőség is garantált: a legjobbjaink közül többen is dobogón végezhetnek küzdelemben és formagyakorlatban egyaránt.

Az általános várakozást dr. Mészáros János, az MKSZ elnöke fogalmazta meg, kijelentve, hogy a fiataloktól négy-öt éremre számít a szakvezetés. Hangsúlyozta, hogy 2020 a karate éve, s „történelmi helyzetben van”, már csak azért is, mert a budapesti Európa-bajnokságra a japán eredetű sportág olimpiai bemutatkozásának évében, a nyári tokiói ötkarikás játékok előtt kerül sor. Emlékeztetett rá, hogy hazánk 2013-ban rendkívül sikeres felnőtt Eb-nek adott otthont, s ennek járulékos hasznaként értékelhető, hogy a hétvégi korosztályos Eb után 2022-ben felnőtt-világbajnokságot is rendez Magyarország.

„A célunk az volt, hogy a tokiói olimpia évében olyan fiatalok lépjenek tatamira hazai környezetben, akik majd a két év múlva ugyancsak Budapesten sorra kerülő nagy vb-n már a felnőttek között is sikeresek lehetnek” – fogalmazott Mészáros János.

A budapesti Eb-n dobogóra várt karatésaink egyike, az ifjúsági olimpián is járt Baranyi Zsófia a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy december óta tart a kemény alapozás, az utóbbi hetekben pedig a technikai eszköztár fejlesztésén volt a hangsúly a válogatottak edzőtáboraiban.

„A csapat nevében is mondhatom, hogy nagyon várjuk a hazai Európa-bajnokságot, és mindent megteszünk a jó szereplés érdekében. Én is egyre izgatottabb vagyok, igyekszem a várakozásnak megfelelni: minél fényesebb érmet akarok nyerni a BOK Csarnokban!” – így az MTK kiválósága.

A magyar csapat
Fiúk
U21-esek
Formagyakorlat: Forgács Tamás (Vasas)
Küzdelem: 60 kg: Fehér Péter (MTK Budapest), 67 kg: Nichols Dávid (UTE), 75 kg: Botos Botond (MTK Budapest), 84 kg: Tálas Bendegúz (Szarvas), +84 kg: Gyovai Roland (MTK Budapest)
Juniorok
Formagyakorlat: Mérő Bálint (Vasas)
Küzdelem: 55 kg: Baranyi Barnabás (MTK Budapest), 61 kg: Szabó Marcell (KSI), 68 kg: Deme Bálint (MTK Budapest), 76 kg: Schreiber Ádám (Sportingbudo), +76 kg: Dvorák Ádám (Ganz-Kesjár)
Kadétok
Formagyakorlat: Bárdos Ádám (Sportingbudo)
Küzdelem: 52 kg: Sebők Áron (Bp. Honvéd), 57 kg: Csató Roland (Ganz-Kesjár), 63 kg: Szilágyi Bence (Bp. Honvéd), 70 kg: Vaskó Samu (KSI), +70 kg: Varga Dániel (Ganz-Kesjár)
Leányok
U21-esek
Formagyakorlat: Fábián Csenge (MTK Budapest)
Küzdelem: 50 kg: Rónai Lili (UTE), 55 kg: Baranyi Zsófia (MTK Budapest), 61 kg: Takács Virág Vivien (Toriki), 68 kg: Czagány Dóra (MTK Budapest), +68 kg: Pap Dorottya (UTE)
Juniorok
Formagykorlat: Kiss Zsófia (MTK Budapest)
Küzdelem: 48 kg: Jakubovics Dalma (UTE), 53 kg: Ilankovic Aleksandra (MTK Budapest), 59 kg: Bihary Boglárka (UTE), +59 kg: Benkő Zsófia (MTK Budapest)
Kadétok
Formagyakorlat: Kovács Dominika (MTK Budapest)
Küzdelem: 47 kg: Lintz Alexandra (UTE), 54 kg: Bene Bianka (KSI), +54 kg: Fleischer Dóra (Kono)
Csapat
Fiúk, formagyakorlat: Bán Dominik (Vasas), Csicsay Gergely (Vasas), Mérő Bálint (Vasas)
Leányok, formagyakorlat: Kiss Zsófia (MTK Budapest), Kovács Dominika (MTK Budapest), Tóth Vanda (Justitia)

További korosztályos hírek KARATÉBAN [2] a sportági aloldalunkon.