- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

A csóri tekézők nem a kocsmában gurítanak

Van olyan út, ami nincs leaszfaltozva. Van olyan járda, amelyen a babakocsit lehetetlen eltolni. Van olyan utca, amelyben a közvilágítás nem megoldott. És mi tekepályát építünk?! Ilyen és hasonló ellenérveket mormogtak a Fejér megyei Csór község lakói, amikor először hallották a pletykát, a falu új beruházásra készül – mindezt Csete Krisztián polgármester már annak tudatában meséli, hogy azóta kiderült, a projekt nem csak szóbeszéd volt, és a helyi sportéletet semmi nem rázhatta volna fel jobban, mint a 2003. augusztus 20-án átadott kétsávos tekepálya. No de miért pont teke? Ehhez még nagyjából 15 évet kell visszalépnünk az időben.

Kezdetben négy-öt, később egyre több csóri lakos érdeklődött a sportág iránt. Ők gyakran jártak át a szomszédos Inotára játszani. Az ottani hőerőműnek már volt külön szakosztálya, beneveztek hát az üzemi bajnokságba is. Majd ahogy sokasodtak, már Székesfehérváron próbálták ki magukat, végül az akkori polgármester, Csete Dezső – aki szintén fanatikusa volt a tekének – megelégelte az állandó vendégeskedést és kijelentette: kell egy pálya!

A csóri tekeszakosztály az ország egyik legsikeresebb utánpótlásbázisa Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap [1]

A csóri tekeszakosztály az ország egyik legsikeresebb utánpótlásbázisa  •  Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

„Beültünk egy kisbuszba és elmentünk Zalaegerszegre, ahol hatsávos pálya volt, megnéztük, hogyan kell csinálni, aztán neki is álltunk az építésnek – meséli a csóri tekeszakosztály vezetője, meg úgy mindenese, Csehi Sándor. – Amikor elkészült, az újdonság erejével hatott. A helyiek jöttek, kíváncsiskodtak, ki akarták próbálni, hisz sokan nem is láttak még ilyet.”

A sportág egy-két éven belül olyan népszerű lett, hogy rögtön tíz csapattal indult el a máig zajló falubajnokság. A pályán feltűntek a helyi gyerekek. Kezükbe vették a golyókat, gurítottak, hazamentek. Másnap meg vissza. Velük kezdett el foglalkozni Csehi Sanyi bácsi – mint kiderült, igen magas szinten. A legfrissebb felmérések szerint 1916 főt számláló település már négy korosztályos világbajnokkal büszkélkedhet. Hegedűs Tímea 2017-ben U14-es, Jezsoviczki Anna tavaly U18-as egyéni, Hári Boglárka és Hegedűs Anita 2016-ban U23-as csapat-világbajnokságot nyert. Mindannyian Csóron kezdték, és onnan kerültek első osztályú klubokhoz, Tímea és Boglárka az FTC-be, Anita a ZTE-be, Anna a Balatoni Vasasba. A mai napig visszajárnak edzeni nevelőjükhöz, akinek egyik szeme sír, hiszen kirepültek a tanítványok, másik viszont nevet, hiszen a fejlődésük érdekében a legjobb helyekre kerültek.

„Tízéves voltam, amikor Fehérvárról Csórra költöztünk és meglepődtünk, mennyire a teke körül forog minden – idézi fel a kezdeteket Jezsoviczki Anna, akinek természetesen két öccse is a sportág rabja. – Egy jó közös programnak indult a szomszédokkal, de Sanyi bácsi eléggé ért hozzá, így jöttek az eredmények. Nem csupán a vb-címről, bármilyen országos sikerről mindenki tud itt mindent. Akárhová megyek, gratulálnak, a boltból hazafelé jövet a bicikliről kiabálnak vagy épp a buszmegállóban emlegetik a győzelmet. A falunapon akivel addig még nem találkoztam, azzal a világbajnokságról kellett beszélni.”

A csóri tekepálya 2003 óta „fertőzi” a helyieket Forrás: tekesport.hu [2]

A csóri tekepálya 2003 óta „fertőzi” a helyieket  •  Forrás: tekesport.huA tekepályát a helyi kisiskolások is gyakran látogatják meg a tornaóra keretein belül, de tulajdonképpen a falu 580 háztartásából alig akad olyan, amelyben ne lenne valakinek köze a tekéhez. A gyerekek az utánpótláscsapatot erősítik, az anyuka, apuka a falubajnokságban kapcsolódik ki, az egykor maga is aktív nagyszülő pedig lelkes szurkolóként jelenik meg a csarnokban, aminek van egyfajta otthonos varázsa. A falakon számos kis zászló lóg, a polcokat érmek, serlegek díszítik, a helyi büszkeségek sikereit külön tabló őrzi. A fiatalok jókedvűen trécselnek, kacagnak, gurítanak, a golyók zörgésének és a bábuk koppanásának háttérzaja pedig kiváló aláfestése ennek az örökmozgásnak.

„Mi ebben vagyunk igazán jók és erre nagyon büszkék – mondja Csete Krisztán polgármester. – Ez olyan fertőzés, amire kevés ember immunis nálunk. Tudom, hogy az ország kilencvenöt százalékát egyáltalán nem érdekli a teke, de nekünk rendkívül sokat jelent. Sok más településről járnak hozzánk, rengeteg barátság szövődik. Nincs a faluban kocsma! Azért, mert az embereknek már nem olyan jellegű szórakozásra van szüksége, hogy leülünk és beszélgetünk. A pályán lehet gurítani, van tv, van dartstábla, mindenki megtalálja a neki tetszőt, komplex élményt nyújt. Ennek van közösségépítő ereje! Én is játszom a falubajnokságban, ami szerintem olyan színvonalú, mint az NB II. Egy igazi rangadó akár a Fradi–Újpest. A lelátó megtelik, 60-80 ember szurkol. Ki nem hagynék egy fordulót!”

A szövetség 2019 év végén díjazta a hazai legjobbakat. A csóriak közül az év serdülő leányjátékosa Jezsoviczki Anna lett, az ifiknél Hári Boglárka és Németh Attila (FTC) kapott elismerést. A délelőtt pályát karbantartó, takarító, délután a kicsiket oktató Csehi Sanyi bácsi pedig áldozatos munkájáért „Tekesportért” kitüntetést vehetett át.

 

Egyéb korosztályos hírek TEKÉBEN [3]a sportági aloldalunkon.