- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Öttusa kieséses rendszerben?

Új lebonyolítási rendről döntött az UIPM Forrás: MTI [1]

Új lebonyolítási rendről döntött az UIPM  •  Forrás: MTI

Új lebonyolítási forma teszteléséről, illetve bevezetéséről döntött hétvégi ülésén a nemzetközi szövetség végrehajtó bizottsága.

A leglényegesebb újítás az, hogy a jövőben – egyelőre nincs kidolgozott menetrend – a versenyek a körvívás után kieséses rendszerben zajlanak majd. Az ötlet részleteinek a kimunkálására három-négy tesztversenyt szeretnének még az idén ilyen formában megrendezni.

Az már eldőlt, hogy a 2022-es, dakari nyári ifjúsági olimpián már az új formátumot alkalmazzák a négytusaversenyen, és az a terv, hogy a 2024-es játékon is így versenyeznének az öttusázók.

Gallai István, a hazai szövetség főtitkára elmondta, a körvívást a kieséses szakasz előtti napon bonyolítanák le, majd a mezőnyből kettő, három vagy négy csoportot alakítanának ki. A versenyzők csoportonként teljesítenék a rövidített lovaspályát, leúsznák a 200 métert, bónuszvívás keretében lépnének pástra, és a szokásos 800 méteresnél rövidebb pályán fejeznék be a versenyt a lézerlövészetes futással. A továbbjutók másnap elődöntőben versenyeznének, végül a döntőben dőlne el az érmek és a legelőkelőbb helyezések sorsa.

A Klaus Schormann vezette öttusa-szövetség az iránymutatások és a jelzések alapján úgy véli, a sportág olimpiai jövője miatt szükséges a változtatás.

További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN  [2]a sportági aloldalunkon.