UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2020-02-06 19:42

Röplabda: Kaposváron nyitva áll a kapu a magyar ifjak előtt, csak kevesen férnek át rajta

„Kevés fiatal üti meg az Extraliga szintjét, de kötelességünk nyitva tartani a szemünket” – vágja rá a női röplabda-bajnokságot vezető MCM-Diamant Kaposvár ügyvezető-elnöke, Orosz Ferenc arra az utópisztikus felvetésre, vajon a versenyképesség megőrizhető-e korosztályos válogatott játékosok szerepeltetésével.

Eddig fényesen csillognak a szezonban a kaposvári Diamant-lányok, a női Extraligában két teljes kört követően az első helyen álló röplabdaklub azonban a pályán kívül is felhívja magára a figyelmet: nemrég utánpótlás-válogatott reménységet szerződtettek a 16 esztendős, gödöllői Kump Aliz személyében. Adja magát a kérdés, miért? Miért nem sokat látott légióst hoztak a bajnokaspiráns csapathoz?

Kump Aliz (16) a fiatalokkal rendre sokat foglalkozó Szasa Nedeljkovics miatt igazolt Kaposvárra Forrás: hunvolley.hu
Kump Aliz (16) a fiatalokkal rendre sokat foglalkozó Szasa Nedeljkovics miatt igazolt Kaposvárra Forrás: hunvolley.hu
„Kevés fiatal üti meg az Extraliga szintjét, de kötelességünk nyitva tartani a szemünket – vélekedik Orosz Ferenc, az MCM-Diamant Kaposvár ügyvezető-elnöke. – Időről időre igyekszünk magunkhoz csábítani a legtehetségesebb fiatalokat, persze ezt nem könnyű kivitelezni. Tavaly nagy centerkeresésben voltunk, kutattunk-kutattunk, de nem találtuk meg a hozzánk passzoló magyar játékost arra a posztra, így külföldiekkel vágtunk a szezonnak. Január végén kapva kaptunk az alkalmon, és gyorsan lecsaptunk Kump Alizra, mert meghallottuk, hogy új kihívásra vágyik. Meghívtuk magunkhoz, egy teljes napot eltöltött a csapatunkkal, ezalatt pedig próbáltuk meggyőzni, hogy minket válasszon.”      Ha ránézünk a női Extraliga tabellájára, azt gondolhatnánk, talán annyira még sincs égető szükség a 16 éves gödöllői nevelésre, ám Orosz máshogyan látja a helyzetet. „Nem az a kérdés, hogy most szükségünk van-e rá, hanem, hogy hosszú távon erőssége lehet a keretnek. Amikor megállapodtunk Szasa Nedeljkovics vezetőedzővel, külön leszögezte, hogy minél több magyar fiatallal szeretne dolgozni. Ebben támogatjuk, de látni kell, hogy nem hemzsegnek a jobbnál jobb játékosok a magyar piacon. Ráadásul, mióta bevezették, hogy legalább két magyarnak kell egyszerre a pályán lennie, megugrott a hazai röplabdázók ára és értéke. Így tényleg ki kell használni minden adandó lehetőséget.”
Tóth Jázmin (16) a tökéletes példa, hogy a saját akadémia háza táján is érdemes szétnézni Forrás: kapos.hu
Tóth Jázmin (16) a tökéletes példa, hogy a saját akadémia háza táján is érdemes szétnézni Forrás: kapos.hu
A korosztályos reménységek elhalászása mellett, vagy akár ezt kiváltva saját háza táján is kutathat a kaposvári női csapat, amely tudatosan, már a jövőt építi. A helyi röplabda-akadémia színeiben csaknem 230 lány üti a labdát, és a sportág népszerűségére jellemző, hogy egyes korosztályokban három csapatot is elindított a műhely az országos bajnokságban. „Hagyományosan a fiú utánpótlásunk eredményesebb, de lassan annyi lánycsapatunk van, hogy joggal remélhetjük: a mennyiségből előbb-utóbb kijön a minőség. Nagyon komolyan számolunk a saját bázisunkkal, Szasa tavaly januártól néhány hónapig heti rendszerességgel foglalkozott a legígéretesebb utánpótláskorú lányokkal, végül kiválasztotta azt, aki szerinte a legjobban teljesített és felhozta a felnőttegyüttesbe. Így lett a szintén 16 éves Tóth Jázminból Extraligás röpis.” Az érettségi előtt álló, másfél éve ugyancsak Gödöllőről érkezett Kalmár Viktóriával kiegészülve jelenleg hárman mondhatják el magukról, hogy roppant fiatalon bekerültek az Extraliga éllovasának keretébe. De játszanak is? „Nyilván, nem árulok zsákbamacskát azzal, hogy elsősorban epizódszereplők. Ennek nagyon egyszerű az oka: szükség van a külföldiekre is, mert az a majdnem ezer fő, aki rendszeresen a helyszínen szurkol a csapatnak, látványos mérkőzést szeretne nézni. Akiket külföldről igazolunk, azok képesek kielégíteni ezeket az igényeket, a fiatalok meg rengeteget tanulhatnak tőlük. Jelenleg nem tartom reálisnak, hogy az Extraligában csupa korosztályos válogatott játékos cipelje hátán az együttest, igenis szükség van légiósokra is. De ha megütik a szintet, akkor a magyar fiataloknak érdemes lehetőséget adnunk, mert nyilván az a célunk, hogy minél erősebb magyar válogatottunk legyen, amely szépen helytáll a különböző világversenyeken.” További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.