- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Karate: két magyar bronzérem a budapesti korosztályos Eb nyitónapján

A délelőtti selejtezők, majd a kora esti elődöntők tisztázták, hogy az utánpótláshoz tartozó karatés korosztály Európa-bajnokságán a BOK-csarnokban az első napon csak formagyakorlatban (kata) lehetnek dobogósaink, mivel küzdelemben (kumite) valamennyi honfitársunk idő előtt elvérzett, pontosabban a legjobbaknak is be kellett érniük ötödik hellyel.

Bárdos Ádám a kadétok között lett bronzérmes a budapesti Eb-n Forrás: Magyar Karate Szövetség [1]

Bárdos Ádám a kadétok között lett bronzérmes a budapesti Eb-n  •  Forrás: Magyar Karate Szövetség

Katában viszont jól alakultak a dolgok: Bárdos Ádám a kadét fiúk, vagyis a 14-15 évesek mezőnyében két kört is sikerrel vett, a harmadik fordulóban pedig kiharcolta a bronzmérkőzés jogát. A harmadik helyért a Sportingbudo karatésa legyőzte ukrán ellenfelét, így tavalyi, dániai Eb-ezüstje után Budapesten is érmes helyen végzett. A magyar karate történetében Bárdos Ádám az első, aki katában két Európa-bajnokságon is dobogóra állhatott.

A junior lányok, azaz a 16-17 évesek versenyében az MTK-s Kiss Zsófia a harmadik helyért orosz riválisánál bizonyult jobbnak a kisdöntőben.

A finálék és az eredményhirdetések elhúzódása miatt már este kilenc is elmúlt, amikor dr. Szabó Tünde sportállamtitkár elmondta üdvözlő beszédét.

Kiss Zsófia a juniorok között állhatott fel a dobogó harmadik fokára Forrás: Magyar Karate Szövetség [2]

Kiss Zsófia a juniorok között állhatott fel a dobogó harmadik fokára  •  Forrás: Magyar Karate Szövetség

„Amikor a magyar kormány tíz éve stratégiai ágazattá nyilvánította a sportot, volt egy jövőkép egy sportoló nemzetről, a fiatal generációról, amelynek tagjai egészséges, mozgásban gazdag, sikeres életet élnek, amiből az egész ország profitálhat. Éppen ezért – húzta alá – célul tűztük ki, hogy egyre több rangos eseményt hozzunk Magyarországra, hiszen tudjuk, hogy a világversenyek igazi lehetőséget kínálnak a fiataloknak és fejlődést a különböző sportágaknak.”

Ez utóbbiak sorából is kiemelkedik a japán gyökerű harcművészet. Szabó Tünde megfogalmazása szerint a 21. század kihívásaira kevés sportág készít fel olyan komplexen, mint a karate.

Már fél tíz körül járt az idő, amikor Antonio Espinos, a nemzetközi, egyben az európai szövetség spanyol elnöke megnyitottnak nyilvánította a budapesti Eb-t, majd felhangzott a Himnusz, és hivatalosan is megkezdődött a korosztályos kontinensviadal.

Szombaton a csapat formagyakorlatokkal és a junior küzdelmekkel folytatódik az Európa-bajnokság.

További korosztályos hírek KARATÉBAN [3] a sportági aloldalunkon.