UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2020-02-08 02:05

Aberdeeni aranyterv

Utolsó utánpótlásévére készül a Nyíregyházi Sportcentrum 16 esztendős, junior Eb-bronzérmes úszója, Hatházi Dóra. A Mol Alapítvány által támogatott pillangóspecialista nem titkolja, a nyári, aberdeeni korosztályos kontinensversenyen feltenné a koronát eddigi teljesítményére.

Másfél évvel ezelőtt, a 2018-as helsinki junior úszó Európa-bajnokságon – még serdülőkorúként – nagyszerű úszással egészen a bronzéremig jutott 200 méter pillangón Hatházi Dóra. Egy esztendővel később Kazanyban aztán középdöntőbe sem jutott, de nem azért, mert nem volt ott a helye: Berecz Blanka és Fábián Fanni, a későbbi arany- és ezüstérmes személyében két magyar rivális is megelőzte, így nem juthatott be a legjobb tizenhat közé. Kétezer-húsz azonban – immár búcsúzó ifjúsági versenyzőként – az ő éve lehet.  Ennek megfelelően kemény munkával kezdte az esztendőt, az első edzőtáboron már túl is van.

Hatházi Dóra nem titkolja, az aranyéremért megy júliusban Aberdeenbe, az utolsó junior Európa-bajnokságára Forrás: MÚSZ
Hatházi Dóra nem titkolja, az aranyéremért megy júliusban Aberdeenbe, az utolsó junior Európa-bajnokságára Forrás: MÚSZ
„Két hetet tölthettünk Madeirán, egyértelműen feldobta az edzéseket a környezetváltozás,  jó volt a magyarországi hidegből az ottani kellemes időjárásba csöppenni. Még bőven az alapozásnál tartunk, a kilométerekre koncentrálunk, kemény a munka. Ezért is fontos, hogy végig egészséges voltam, semmi nem hátráltatott az edzésekben.” A pillangóspecialista a nyári junior-világbajnokság után edzőt váltott – pontosabban régi mestere, Gyula Sándor visszavonult az edzősködéstől, így szeptember óta a világbajnoki ezüstérmes és Európa-bajnok hosszútávúszó Kovács Rita irányítja a tréningeket. „Természetesen nagyon hálás vagyok Sanyi bácsinak, sokat köszönhetek neki, de úgy érzem, a közösen töltött hat év után nem ártott valami újdonság nekem sem. Nagy kedvvel és lendülettel álltam bele újra az edzésekbe, és remélem, hogy ennek meg is látszik majd az eredménye.” A napi munkától elköszönt, de az ősztől a MÚSZ utánpótlás-bizottságát vezető Gyula Sándor nemrégiben úgy fogalmazott, szerinte a 16 éves lányt az idén már „semmi sem menti meg” attól, hogy elérje régi nagy célját és junior Európa-bajnok legyen. Így nem kell csodálkozni azon, hogy Hatházi Dóra is hasonló célt tűzött ki maga elé. „Egyelőre a kemény alapozás áll a középpontban, de már most a júliusi Európa-bajnokság lebeg a szemem előtt, egyértelműen arra a versenyre hegyezzük ki a formát. Szeretnék a lehető legjobban szerepelni, meglátjuk, mit tudok kihozni belőle, de nem titkolom: most már csak az aranyéremmel lennék teljesen elégedett.” Természetesen ezért az idén is a pillangószámokat helyezik középpontba, de nem engedik el a 200 m gyorsot sem a váltó miatt, amelyben szintén szeretne úszni – és lehetőség szerint a dobogó valamelyik fokára felállni Aberdeenben. A nyíregyházi sportolónak álmai elérésében jelentős segítséget nyújt a Mol Alapítvány támogatása, amelyet sportszerek vásárlására költ, elsősorban a gyorsan elhasználódó úszódressz, illetve -szemüveg beszerzésére fordítja. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.