- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Karate: Baranyi Zsófia U21-es Európa-bajnok lett kumitéban

A budapesti BOK Csarnokban zajló kadét, junior és U21-es Európa-bajnokság nyitónapján két bronzot szereztek a magyarok formagyakorlatban (kata): Bárdos Ádám és Kiss Zsófia állt a dobogóra. Szombaton már küzdelemben (kumite) is születettek hazai érmek. Az egyik ráadásul nem is akármilyen lett: Jakubovics Dalma (48 kg) mindenkit maga mögé utasítva lett junior Eb-győztes, Dvorák Ádám (+76) nyakába pedig bronz került − szintén a juniormezőnyben.

A vasárnapi zárónapon az U21-esek mutathatták meg magukat kumiétben.

Így örült Baranyi Zsófia a BOK Csarnokban Fotó: Mura László [1]

Így örült Baranyi Zsófia a BOK Csarnokban  •  Fotó: Mura László

„A csapat nevében is mondhatom, hogy nagyon várjuk a hazai Európa-bajnokságot, és mindent megteszünk a jó szereplés érdekében. Én is egyre izgatottabb vagyok, igyekszem a várakozásnak megfelelni: minél fényesebb érmet akarok nyerni a BOK Csarnokban!” – mondta a kontinensviadal előtt a magyarok egyik legnagyobb reménysége, az MTK Budapest ifjúsági olimpiai ötödik helyezettje, Baranyi Zsófia (55 kg).

Ahogyan a többieket, úgy Zsófiát is hatalmas buzdítás segítette a párharcai közben. Talán ez is segített abban, hogy a portugál Tania Barros, az azeri Madina Szadigova, a belorusz Irina Sarihina és a török Esra Karabag sem okozott különösebb gondot, így bejutott a fináléba, amelyet az orosz Anna Csernisevával szemben kellett megvívnia.

Elképesztő buzdítás kísérte végig a három percben, a tömeg megállás nélkül skandálta a nevét. A hölgyek taktikusan kezdték a csatát, felmérték egymást. Az első pont másfél perc után érkezett; fejre ütést követően Baranyié lett az előny (1−0). Okos, figyelmes védekezéssel, folyamatos kitérésekkel a meccs végéig sikerült megőriznie ezt az eredmény, így újabb  magyar aranynak örülhettek a BOK Csarnokban!

„Régóta ismerjük egymást Csernisevával, gyakorlatilag együtt nőttünk fel, számtalanszor találkoztunk már a nemzetközi versenyeken. Úgy tűnik, ezúttal az én taktikám volt a nyerő. Rengeteget köszönhetek a közönségnek, soha nem éreztem még ehhez hasonlót. Mérhetetlenül sok erőt merítettem a szeretetükből, ezért hálás vagyok!” – mondta az első évesként Eb-aranyat ünneplő magyar közvetlenül az éremátadás után a helyszínen.

Jól küzdött Gyovai Roland (+84) és Czagány Dóra (64) is. Mind a ketten magabiztos teljesítménnyel jutottak el az elődöntőig, amelyben aztán alulmaradtak. A medálért ugyanakkor harcolhattak; a vigaszág győztesét várták a bronzcsatában. Ismét nagyot küzdöttek, ám a dobogó nem jött össze: Roland az ír Christopher McCarthytól, Dóra pedig a horvát Lea Vukojától kapott ki, így mind a ketten az elismerésre méltó ötödik helyen zártak.

További korosztályos hírek KARATÉBAN [2] a sportági aloldalunkon.