- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Tollaslabda: 14 éves indiai lány is győzött az U19-es pécsi magyar nemzetközi bajnokságon

A pécsi Multi Alarm SE csarnokában ért véget a hazai tollaslabda utánpótlás-versenyek legnívósabbja, az U19-es magyar nemzetközi bajnokság, amelynek az egyes viadalaiban az indiaiak, a párosokban pedig az oroszok domináltak.

Tizennégy évesen győzött az U19-esek között az indiai Tara Shah (a dobogó tetején) Forrás: Facebook [1]

Tizennégy évesen győzött az U19-esek között az indiai Tara Shah (a dobogó tetején)  •  Forrás: Facebook

A legnagyobb bravúr egyértelműen az indiai Tara Shah nevéhez fűződik, aki 14 évesen (márciusban 15 lesz) utasította maga mögé a nála akár négy évvel idősebb riválisait. A döntőben a dán Laura Floj Thomsent győzte le két szettben.

„A személyében valószínűleg olyan játékost láthattunk testközelből, akiből könnyen válhat világklasszis. Minden megvan benne, ami ehhez kell. Higgadtan és intelligensen játszott, igazi sportemberként viselkedett. A képességeiről nem is beszélve; zseniális volt, amit a pályán művelt” – meséli a hazai szövetség elnöke, Csorba József.

Az oroszok dominanciája nem volt meglepő:

„Ez a csapat bárhol megállná a helyét utánpótlásszinten – így az elnök. – Előzetesen úgy kalkuláltunk, hogy egy-két egységük eljuthat az aranycsatába, ehhez képest négyen küzdöttek az első helyért; a fiúpárosuk nyert, a lányok másodikak lettek, míg vegyes párosban házi döntőt vívtak.”

A magyarok közül a legtovább a Kiss Bene Benjamin és Mészáros Petra alkotta vegyes duó jutott: a nyolc között a spanyoloktól kaptak ki három szettben.

„Bene sérült volt, nagyon fájt a válla. Hetven százalékos formában küzdött, ehhez képest a lehető legtöbbet hozták ki magukból. Így is csak hajszálon múlt az érem, büszkék lehetünk rájuk.”

Egyesben hárman jutottak a 16 közé. Tóth Kristóf a későbbi ezüstérmes indiai Varun Kapurtól kapott ki, Nagy Sebestyén pedig három szettben a harmadik dán Axel Henrik Parkhoitól. Szintén a nyolcaddöntőben búcsúzott a tavaly, ugyanezen az erőpróbán bronzot szerző Mészáros Petra: az az ukrán Marija Sztolijarenko utasította maga mögé, aki a dobogó harmadik fokára állhatott.

„Mindhármuk esetében elmondható, hogy szépen küzdöttek, egyértelműen biztató volt a teljesítményük. Ahogyan azt korábban is említettem [2], tapasztalatszerzésnek kiváló volt a pécsi megméretés.”

A rendezést pedig továbbra is csak dicséret illette:

„A viadal belga döntnöke, és a szakemberek is mindennel meg voltak elégedve. Persze igyekeztünk kitenni magunkért, rengeteg volt a logisztikai teendőnk. A budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről folyamatosan szállítanunk kellett a résztvevőket; ebben két nagy- és négy kisbusz volt a segítségünkre. A szállás és a verseny helyszíne közötti transzport is meg volt oldva. Az étkezési és a húrozási lehetőség mellett sportmasszőr is biztosítva volt a csarnokban. Rengeteget köszönhetünk annak a közel kétszáz önkéntes diáknak, aki végig nagy odaadással dolgozott a verseny sikeres lebonyolításért.”

További korosztályos híreink TOLLASLABDÁBAN [3] a sportági aloldalunkon.