- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

„Óriási csalódás volt ez a nap”

Ahogyan azt már a nyitónap közepén megírtuk, a fiú párbajtőrvívók (Csabai Máté, Kovács Gergely, Kó Benedek, Somody Soma) közül egyedül Kó jutott nyolcaddöntőbe [1] a Porecben zajló utánpótlás Európa-bajnokság kadétversenyében. A BVSC-Zugló sportolója nem kezdte jól a francia Matteo Gregorcic elleni nyolcaddöntőt, ugyanis 5:0-ra elhúzott a rivális. Okos, higgadt vívással azonban 8:8-ra sikerült egyenlíteni. Kó ekkor megint gyorsított a tempón, és ez nem volt célravezető: a francia − a hibákat kihasználva − végül 15:10-re nyert a Zatika Sportcentrumban.

Battai Sugár (balról) nem bírt az izraeli Tamar Gordonnal a nyolcaddöntőben Forrás: EFC [2]

Battai Sugár (balról) nem bírt az izraeli Tamar Gordonnal a nyolcaddöntőben  •  Forrás: EFC

A leány kardozók már ezt megelőzően, 13 órától megkezdték a csoportkört. Battai Sugár és Fenyősi Zita hibátlanul teljesített: a harmadik, valamint az ötödik helyre rangsorolták magukat, így automatikusan a 64 közé kerültek. Pápai Zoé három-három győztes és vesztes meccsel a 42., Keszei Kíra pedig három nyertes, illetve két vesztes párharccal a 46. lett.

A magyar csapat végig buzdította a honfitársakat, gyakorlatilag minden hazai tus után tapsvihar járt.

Fenyősi hatalmasat küzdött a 32 között az ukrán Darija Bulbával szemben. A lányok fej-fej mellett haladtak, végül a Vasas sportolója nyert 15:14-re. Battai rendkívül magabiztosan teljesített; a román Ilinca Pantist 15:8-re felülmúlva jutott a 16 közé. Keszei már a 64 között kiesett, miután 15:11-es vereséget szenvedett a francia Chloe Hilberttől. Zoé eggyel tovább jutott: legyőzte a román Teodora Negagut (15:8), majd a török Isil Ulusalogluval szemben alulmaradt (8:15).

Pápai Zoé (balról) a 32 között esett ki Forrás: EFC [3]

Pápai Zoé (balról) a 32 között esett ki  •  Forrás: EFC

„Keszei szereplését nem értem. Rengeteg technikai és taktikai hibával vívott, nem volt ott fejben. Azt hiszem, ezt túlstresszelte. Pápai a várakozásoknak megfelelően szerepelt, nem vívott rosszul. Fenyősi idáig nagyon pozitív meglepetés, kíváncsian várom, meddig jut. Ami Sugárt illeti: nem kérdés, ő a legjobb ebben a mezőnyben. Látszik rajta, hogy érzi a terhet. Remélem, megbirkózik ezzel a feladattal is” − mondta akkor a kadét- és a junior kardválogatott vezetőedzője, Gulácsi Ferenc.

Battai már a felnőttválogatottat is megjárta, mi több, ott bizonyított is, így a mester szavai érthetőek, az Eb favoritjaként lépett pástra. A nyolcaddöntőben mégsem bírt az izraeli vetélytársával, Tamar Gordonnal. Habár az elején négytusos előnyt alakított ki, ezt nem bírta megtartani. Az asszót végül 15:11-re veszítette el. Zitának sem sikerült a nyolc közé jutás. Pedig az orosz Alina Pasztuhovát egyszer már legyőzte 5:3-ra a csoportkörben. Noha ezúttal is szépen harcolt, az nem volt elegendő a győzelemhez: 15:8-ra kapott ki.

A mester csalódottan nyilatkozott az utolsó ütközetek után:

„Óriási csalódás volt ez a nap, erre senki nem számított. Amitől tartottam, beigazolódott: Sugár elizgulta a meccset. Nagyon rég vívott a kadétok között, az ő vívásuk jóval egyszerűbb, mint a felnőtteké vagy a junioroké. Hozzászokott ahhoz, hogy be kell vetni a legapróbb taktikai és technikai fortélyokat is. Ezúttal csupán annyi lett volna a dolga, hogy azt csinálja, ami működik. Nem volt rossz az ellenfele, de ő sokkal jobb nála. Folyamatosan mást próbált alkalmazni, és eltért azoktól a módszerektől, amelyek hatásosak. Nagyon sajnálom, hogy így alakult. Zitát megilleti a dicséret, szépen küzdött, ám az orosz lány ebben az asszóban jobb volt nála.”

Vasárnap a fiú tőrözők és a leány párbajtőrözők versenyével folytatódik a horvátországi kontinensviadal.

UTÁNPÓTLÁS EURÓPA-BAJNOKSÁG, POREC
A magyarok asszói
KADÉT FIÚ PÁRBAJTŐR
A 64 közé
Kó Benedek−Danijl Ulaszevics (fehérorosz) 15:5
Kovács Gergely−Jakob Du Plessis De Richelien (dán) 15:7
A 32 közé
Rahim Rasajda (bolgár)−Somody Soma 14:13
Kó Benedek−Kirilo Mukojd (ukrán) 15:3
Kovács Gergely−Alexander Burum-Äensen (norvég) 15:10
Robert Klaus (cseh)−Csabai Máté 15:9
A 16 közé
Kó Benedek−Yonathan Cohen (izraeli) 15:14
Edward Scott Payne (brit)−Kovács Gergely 15:14
Nyolcaddöntő
Matteo Gregorcic (francia)−Kó Benedek 15:10
KADÉT LEÁNY KARD
A 32 közé
Chloe Hilbert (francia)−Keszei Kíra 15:11
Pápai Zoé−Teodora Neagu (román) 15:8
A 16 közé
Fenyősi Zita−Darija Bulba (ukrán) 15:14
Battai Sugár−Ilinca Pantis (román) 15:7
Isil Ulusaloglu (török)−Pápai Zoé 15:8
Nyolcaddöntő
Tamar Gordon (izraeli)−Battai Sugár 15:11
Alina Pasztuhova (orosz)−Fenyősi Zita 15:8

AMIT EDDIG AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGRÓL ÍRTUNK
S [4]zombaton kezdődik a junior és kadét Európa-bajnokság Porecben
Kó Benedek nyolcaddöntős [5]

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN [6] a sportági aloldalunkon.