UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2020-02-22 14:34

Vívás: Kó Benedek nyolcaddöntőbe jutott a poreci utánpótlás Eb kadét párbajtőrversenyében

A horvátországi utánpótlás vívó Európa-bajnokság nyitónapjának a felénél már csak egy fiú párbajtőrözőért szoríthatunk: Kó Benedek jutott 16 közé. Eközben a leány kardozók csoportköre is véget ért, mind a négyen főtáblára küzdötték magukat.

A fiú párbajtőrvívók versenyével rajtolt szombat reggel 9 órakor az utánpótlás vívó Európa-bajnokság kadétvidalala a már több nívós világeseménynek is otthont adó Zatika Sportcenterben. A srácok jól szerepeltek a csoportkörben: Csabai Máté és Somody Soma egyaránt hatból öt asszót nyert. Utóbbi a 17., előbbi pedig a 18. helyen jutott a főtáblára. Kó Benedek négy győzelemmel a 40., míg Kovács Gergely három nyertes meccsel az 51. helyre rangsorolta magát. A mezőny kiegyenlítettségéről sokat elmond, hogy a korosztályos európai ranglistavezető észt, Henrik Priimagi csak az utolsó, 100. helyen kvalifikálta magát a 128-as táblára.

Így örült Kó Benedek a nyolcaddöntőbe jutásnak Porecben
Így örült Kó Benedek a nyolcaddöntőbe jutásnak Porecben
„Ebben a korcsoportban még nem feltétlenül mérvadó a lajstrom. Tény, nagyon szoros csaták várhatók, szerintem az első húsz helyezettből bárki Európa-bajnok lehet. A srácok jó formában vannak, magabiztosan vívtak a körben. Kíváncsian várom a folytatást” − mondta a helyszínen honlapunknak a kadét párbajtőr-válogatott vezetőedzője, Andrásfi Tibor. Somody egészen elképesztő vereséget szenvedett a 64 között: a bolgár Rahim Rasajda 8:1-re elhúzott, innen állt fel az MTK Budapest sportolója, és fordított 13:9-re. A végét ugyanakkor elkapkodta, a bolgár átvette az irányítást, és a csatát is behúzta 14:13-ra. „Soma szétesett az elején, nagyon mélyről jött vissza. Rendkívül magabiztos volt, uralta az asszót. A rutintalanság azonban kijött rajta, nem kezelte megfelelő módon az előnyét. Azt hiszem, illetve remélem, hogy egy életre megtanulta a leckét” − mondta Andrásfi. Csabainak is búcsúznia kellett, miután 15:9-es vereséget szenvedett a cseh Robert Klausszal szemben. Ugyanakkor továbbjutóknak is örülhetünk: Kó az ukrán Kirilo Mukojd (15:3), Kovács pedig a norvég Alexander Burum-Äensen legyőzésével került a legjobb 32 közé. A folytatásban mind a két srác 15:14-es asszót vívott, azonban csak egyikük került ki győztesen: Benedek a korosztályos európai ranglistán hatodik, izraeli Yonathan Cohent utasította maga mögé − ezzel a nyolcaddöntőbe küzdötte magát, amely délután 15 órakor kezdődik. Eközben a kadét leány kardvívók is megkezdték a csoportkört, és mind a négy magyar derekasan helytállt. „A kör előtt mindig azt mondom, hogy tegyenek bele mindent. Menjenek, ahogyan csak tudnak. Az erőpróbák ezen szakaszában még belefér egy-egy vereség, nem érdemes taktikázni” − véli a lányok mestere, Gulácsi Ferenc. Battai Sugár és Fenyősi Zita hibátlanul teljesített: a harmadik, valamint az ötödik helyre rangsorolták magukat, így automatikusan a 64 közé kerültek. Pápai Zoé három-három győztes és vesztes meccsel a 42., Keszei Kíra pedig három nyertes, illetve két vesztes párharccal a 46. lett. AMIT EDDIG AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGRÓL ÍRTUNK Szombaton kezdődik a junior és kadét Európa-bajnokság Porecben További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.