UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2020-02-23 19:50

A tőrvívó Szemes Gergő kadét Európa-bajnok Porecben

Hiába volt négyből három orosz az elődöntőben, a tőrvívó Szemes Gergőt nem lehetett megállítani vasárnap a poreci utánpótlás Európa-bajnokság kadétversenyében − Szabó István tanítványa aranyérmet ünnepelhetett! Helyszíni jelentésünk Horvátországból.

A kora délutáni tudóstásunkban arról számoltunk be, hogy a nyolc kadét fiú tőrvívónk és leány párbajtőrözőnk közül hatan még versenyben vannak a poreci Zatika Sportcentrumban zajló Európa-bajnokságon. Miután a 32 között Szemes Gergő − nagyon magabiztos teljesítménnyel − 15:8-ra felülmúlta a spanyol Adria Garcia MurtBagdány Albert pedig maga mögé utasította a hazai pást előnyét élvező horvát Janko Leskovacsot (15:12), tudni lehetett, hogy egymással kerülnek szembe a nyolcaddöntőben.

Szemes Gergő (balról) az elődöntőben Forrás: EFC
Szemes Gergő (balról) az elődöntőben Forrás: EFC
Az asszó előtt egy órával a két srác egymás mellett ülve mosolygott, beszélgetett, így adódott a lehetőség, hogy odamenjünk, és megkérdezzük őket a kialakult helyzetről: „Sokkal könnyebb lesz olyannal vívni, akit már régóta ismerek. A legfontosabb az, hogy így biztosan ott lesz valamelyikünk a negyeddöntőben, tehát jobb lehet a kiemelésünk a keddi csapatversenyen. Soha nem győztem még le Gergőt, de most látom rajta, hogy fél tőlem − mondta nagy mosolyok közepette Albert. − Két évvel idősebb nálam, van hová felzárkóznom. Ettől függetlenül mindent megteszek a sikerét, ahogyan ő is.” A srácok valóban felszabadultan küzdöttek, szinte teher nélkül. Bagdány ezúttal sem tudott mit kezdeni Szemes stílusával, végül 15:3-ra kapott ki. A Ferencvárosi TC sportolója a folytatásban visszavághatott a francia Adrien Spichigernek a csoportkörben elszenvedett vereségért. Ellentmondást nem tűrően kezdett, és folyamatosan öt-hattusos előnyben volt − egészen 14:8-ig. Mindössze egy, határozott, pontos mozdulatra volt szüksége az elődöntőhöz, ezzel együtt a biztos éremhez. A rivális azonban nem adta fel a harcot, új erőre kapott, és elkezdte ledolgozni a hátrányát. Ezt nehezen viselte a magyar: 14:12-nél levette a sisakját, és ordított a mesterének (egyben a szakág vezetőedzőjének), Szabó Istvánnak:
Így ünnepelte a magyar tábor egy része Szemes Gergő kaotikus negyeddöntős győzelmét Forrás: EFC
Így ünnepelte a magyar tábor egy része Szemes Gergő kaotikus negyeddöntős győzelmét Forrás: EFC
„Egyszerűen semmi nem megy!” Az asszó képe nem változott: 14:14-re módosult az eredmény. Az utolsó tusnál mind a két lámpa villant, ám a bírók Gergőnek ítélték az akciót, aki így 15:14-es győzelmet aratva jutott a négy közé. A nagyjából húsz főt számláló magyar közönség szinte felrobbantotta az arénát a megkönnyebbüléssel teli ünnepléssel. Szemes pedig − érthető módon − meg sem tudott szólalni a boldogságtól. Az aranycsatáért jöhetett az orosz Ivan Buliga.... „Nem tudunk semmit erről a srácról, most vették elő a kalapból. Azt javasoltam Gergőnek, hogy közel álljon hozzá, és csak második szándékból küzdjön”  − így Szabó. A mezőnyt egyébként egyértelműen az oroszok uralták, erről tanúskodik az az adat is, miszerint a legjobb nyolcba mind a négyen, az elődöntőbe pedig hárman küzdötték be magukat. Szemest ez nem hatotta meg: elegáns, higgadt vívással uralta végig az asszót, amelyet végül 15:10-re nyert meg. Dmitrij Oszipovval állt szemben az Európa-bajnoki címért. Ugyanazzal a lehengerlő magabiztossággal kezdett, mint ahogyan egész nap. Oszipov nem találta az ellenszert, második szándékból gyakorlatilag mindent beszúrt a magyar, uralta a csörtét (6:1). Az orosz váltott, kapaszkodni kezdett (7:4), Gergő azonban ennél közelebb nem engedte feljönni, mi több, ismét növelte a differenciát (10:6). A második három percet Dmitrij nyitotta érvényes találattal (10:7), a válasz egyből érkezett (11:7). Az orosz sorozatban négyet szúrt (11:11), egyenlített, és életben tartotta esélyeit a győzelemre (12:12). Fej-fej mellett haladtak, 13:13-nál muszáj volt megint ellépni. Szemes ezt meg is tette, végül 15:13-as diadalt aratott, és kontinensbajnoki címet ünnepelhetett Porecben! Az egész magyar tábor beszaladt hozzá, s együtt örültek az első világversenyen szerzett aranyérmének.
Partali Csaba öröme Wimmer Dorina 15:14-es győztes asszója után a 32 között Forrás: EFC
Partali Csaba öröme Wimmer Dorina 15:14-es győztes asszója után a 32 között Forrás: EFC
A párbajtőröző lányok felemásan szerepeltek. Demeter Diána a 128-as táblán, Szarvas Rita a 64 között, Wimmer Dorina pedig a nyolcaddöntőben búcsúzott a viadaltól. Érdekesség, hogy Szarvast és Wimmert egyaránt a portugál Maria Alvim utasította maga mögé. Kálmán Gyöngyvér jutott a legtovább. A nyolc közé jutásért a német Alexandra Zittellel szemben taktikusan nyert 15:12-re, így a biztos éremért, az elődöntőért léphetett pástra a lengyel Gloria Klughardt ellen. Úgy tűnik, ez a lépcsőfok már túl magasan volt a magyarnak, 15:9-re kapott ki. „Nála nincs aranyközépút; nagyon jól teljesít vagy borzalmasan. Szerencsére ma az előbbire volt példa − szépen védekezett, zseniális volt a lábmunkája, emellett a támadásai is rendben voltak. A lengyel magas, hosszú kezű és franciapengét használ. Amitől tartottam, beigazolódott: Gyöngyvéren kifogott a helyzet. Legalább öt olyan tust kapott, amelybe ő szaladt bele. Leginkább Rita vereségét bánom. Ha legyőzi a portugáltakkor Dorinával találkozik a tizenhat között, és még egy magyar biztosan a negyeddöntőbe került volna” − értékelt a leány kadét párbajtőr-válogatott vezetőedzője, Partali Csaba.

UTÁNPÓTLÁS EURÓPA-BAJNOKSÁG, POREC, MÁSODIK VERSENYNAP A magyarok asszói KADÉT FIÚ TŐR A 64 közé Zsigmond Dániel−Antonio Pedro (portugál) 15:9 Horváth Soma−Vjacaslau Kraucou (belorusz) 15:14 A 32 közé Szemes Gergő−Gabriel Giardinelli (olasz) 15:6 Bagdány Albert−Pirk Ákos (szlovák) 15:8 Adam Jakubowski (lengyel)−Zsigmond Dániel 15:6 Damiano Di Veroli (olasz)−Horváth Soma 15:7 A 16 közé Szemes Gergő−Adria Garcia Mur (spanyol) 15:8 Bagdány Albert−Janko Leskovac (horvát) 15:12 Nyolcaddöntő Szemes Gergő−Bagdány Albert 15:3 Negyeddöntő Szemes Gergő−Adrien Spichiger (francia) 15:14 Elődöntő Szemes Gergő−Ivan Buliga (orosz) 15:10 Döntő Szemes Gergő−Dmitrij Oszipov (orosz) 15:13 KADÉT LEÁNY PÁRBAJTŐR A 64 közé Argirenia Muriki (görög)−Demeter Diána 15:12 A 32 közé Kálmán Gyöngyvér−Julia Mukojd (ukrán) 15:5 Szarvas Rita−Anneli Proosvali (észt) 11:9 Wimmer Dorina−Anna Zens (luxemburgi) 10:9 A 16 közé Kálmán Gyöngyvér−Jocy Celia (holland) 15:8 Wimmer Dorina−Lucrezia Paulis (olasz) 15:14 Maria Alvim (portugál)−Szarvas Rita 12:10 Nyolcaddöntő Kálmán Gyöngyvér−Alexandra Zittel (német) 15:12 Maria Alvim (portugál)−Wimmer Dorina 15:9 Negyeddöntő Gloria Klughardt (lengyel)−Kálmán Gyöngyvér 15:9

AMIT EDDIG AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGRÓL ÍRTUNK Szombaton kezdődik a junior és kadét Európa-bajnokság Porecben Kó Benedek nyolcaddöntős „Óriási csalódás volt ez a nap” Hat magyar még versenyben a második napon További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.