- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Hatan még versenyben a második napon

A fiú tőrvívók versenyével rajtolt vasárnap reggel kilenc órakor a poreci utánpótlás Európa-bajnokság második kadétversenynapja. A 3000 néző befogadására alkalmas Zatika Sportcenterben egyelőre mérsékelt a hangulat, ám feltehetően az esti programban, a helyosztókon − csakúgy, mint szombaton − ezúttal is nagy buzdítás várja a legjobbakat. A legnagyobb esélye a Ferencvárosi TC sportolójának, Szemes Gergőnek van az éremszerzésre. Ennek egyik oka, hogy az Eb első számú kiemeltje, a másik, ebben az évadban háromból három európai körversenyen szerzett aranyérmet.

Bagdány Albert (balról) a 32 közé jutott Porecben Forrás: EFC [1]

Bagdány Albert (balról) a 32 közé jutott Porecben  •  Forrás: EFC

Vasárnap már délelőtt megérkezett szurkolni a helyszínre a leány kadét tőr- és kardválogatott is. Előbbi szakág vezetője, Kreiss Gábor is jelen van, neki ugyanakkor két erőpróbára is koncentrálnia kell, hiszen a lánya, Kreiss Fanni az olimpiai kvótát eldöntő, kazanyi világkupaversenyen vív a tőrcsapatban.

A srácok egyébként magabiztosan kezdtek. Bagdány Albert és Szemes egyaránt hatból öt asszót nyert meg; előbbi a nyolcadik, utóbbi pedig a kilencedik helyen jutott a 64 közé. Gergő mérgesen dobta a fegyverét a földre a francia Adrien Spiciger ellen elszenvedett 5:2-es vereséget követően, ám edzője (egyben a fiú kadét tőrválogatott mestere), Szabó István szerint ez jó hatással lesz rá a folytatásban, mivel a fiatal hajlamos „elkényelmesedni”, amikor folyamatosan nyer.

Horváth Soma az 58., míg Zsigmond Dániel az 59. helyre rangsorolta magát a 128-as táblán.

„Eddig egyik fiú sem teljesített kiemelkedően, talán Albert szereplését tudom valamelyest kiemelni. Optimális esetben a nyolcaddöntőben találkozhatna Gergővel, ami azt jelentené, hogy biztosan van legalább egy vívónk a nyolc között” − mondta Szabó honlapunknak a helyszínen.

A szakember sejtése beigazolódhat, Gergő a következő mérkőzésen ugyanis könnyed diadalt aratott (15:6) az olasz Gabriel Giardinellivel szemben. Bagdány is a 32 közé jutott, miután 15:8-ra győzte le a szlovák színekben vívó Pirk Ákost. Somának és Dánielnek nem sikerült életben tartania az érmes reményeit; előbbi az első számú olasztól, Damiano Di Verolitól (7:15), utóbbi pedig a lengyel Adam jakubowskitól (6:15) kapott ki.

Bő két órával később kezdték meg a leány párbajtőrözők a csoportkört. Kálmán Gyöngyvér és Szarvas Rita is négy asszót nyert a hatból; előbbi a 24., utóbbi pedig a 26. helyen jutott a 64 közé. A három győztes párharccal Wimmer Dorina szintén a 64-be került, míg Demeter Diána − ugyanennyi győzelemmel − a 128-as táblán kezdi meg a versenyt.

„Higgadtnak látom a lányokat, nem látszik, hogy hárman is először léptek pástra világversenyen. A csoportkör felemásan sikerült, úgy láttam, mindegyikükben benne volt még legalább egy siker” − értékelt a szakág vezetőedzője, Partali Csaba.

AMIT EDDIG AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGRÓL ÍRTUNK
S [2]zombaton kezdődik a junior és kadét Európa-bajnokság Porecben
Kó Benedek nyolcaddöntős
„Óriási csalódás volt ez a nap”

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN [3] a sportági aloldalunkon.