- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Kadétbronz párbajtőrben

Az első, majd a második asszó is 3:3-mal ért véget, tapintani lehetett a feszültséget a poreci Zatika Sportcentrumban, amikor a magyar és a francia párbajtőröző fiúk küzdöttek egymással csapatban a kadét Európa-bajnoki bronzéremért. Kó Benedek kéttusos előnyre tett szert a harmadik csörtében (11:9), de Mael Denaux fordított Somody Somával szemben (16:17). Kovács Gergely 6:6-ot vívott Corentin Mathieuvel, majd Benedek egyenlített (26:26). Somody remekelt (30:27), Denaux viszont ismét egalizált, így 32:32-es állásnál fordulhattak a felek a zárófelvonásra. Gergely elképesztően magabiztos volt, nem remegett meg a keze, minek nyomán a magyar együttes 40:37-re megnyerte a párharcot, így az Andrásfi Tibor vezette négyes a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Kovács Gergely és a magyarok öröme a bronzérem megszerzésének pillanatában Forrás: EFC [1]

Kovács Gergely és a magyarok öröme a bronzérem megszerzésének pillanatában  •  Forrás: EFC

„Azt hiszem, ez a győzelem kárpótolt minket az elveszített elődöntőért és az egyéni versenyen történtek miatt. Bár ezúttal is voltak hullámvölgyeink, most mi örülhettünk a végén. Mérhetetlenül boldog vagyok, büszke a fiúkra” − értékelt a helyszínen fülig érő mosollyal a szakvezető az asszót követően.

Ami pedig az előzményeket illeti: a mester szavaiból sejthető, hogy a srácok érzelmi hullámvasúton utazva jutottak el a bronzcsatáig. A törökök után a svédeket utasították maguk mögé 45:38-ra.

„Vállalható ágra kerültünk, a törökök ellen bemelegítettünk, a svédekkel szemben pedig kicsit keményebb mérkőzést vívtunk, mint amire számítottam, de hoztuk a kötelezőt. A folytatásban a svájciakkal találkozunk. Biztos, hogy nagyon kiélezett párharc lesz, hiszen az ő versenyzőjük, Theo Borchard szerzett aranyat egyéniben” − mondta akkor a szakember.

És a bravúr megérkezett: a végén 45:39 állt az eredményjelzőn a magyarok javára. A sikerhez nagyon kellett, hogy jól teljesítsenek Brocharddal szemben. Ezt maradéktalanul teljesítették: Benedek 5:2-re nyerte meg a csörtét ellene, míg Csabai Máté és Kovács egyaránt 5:5-re hozta azt a párharcot.

„Kó kiválóan vívott. Az olaszok elleni csata igazi rangadó lesz, a fiúknak át kell lépniük a saját árnyékukon. Most nem számít, hogy a rivális fiataljai az egész évadban sokkal jobban szerepeltek egyéniben a mieinknél, ez csapatverseny, föléjük nőhetünk!” − így a mester.

De már a negyedik csörtében úgy tűnt, hogy a fiúk lemondhatnak a döntőről, hiszen tíz tusra engedték el a riválist (8:18). Ám nem adták fel: Benedek és Soma is hozta a magáét (30:33). Gergely 37:40-nél lépett pástra az utolsó asszóban, és 42:42-re hozta fel a gárdát. Az utolsó tus döntött a ráadásban: Fájdalom, Simeone Mencarelli nem remegett meg, és továbbjuttatta az olaszokat az aranycsatába…

A kardozó lányok végig megnehezítették a saját dolgukat, ám a fehéroroszokat, a törököket és a románokat is − elképesztő izgalmakat követően − legyőzve bejutottak a fináléba, melyet ma este 18.10 perctől vívnak az oroszok ellen. (Az ő szereplésükkel későbbi tudósításunkban foglalkozunk részletesen.)

A kedden érdekelt harmadik különítmény, kadét fiú tőrcsapat szakágvezetője, Szabó István ezekkel a szavakkal biztatta tanítványait, Bagdány Albertet, Horváth Somát, Szemes Gergőt és Zsigmond Dánielt, mielőtt felszálltak volna az arénához tartó buszra: „Egyszerűen, szépen vívjatok, és mindig csak a következő tusra koncentráljatok! Jobb lett volna a másik ágra kerülni, de nem baj, így is megcsináljuk, felállunk a dobogóra!”

A kadét tőrcsapat Forrás: EFC [2]

A kadét tőrcsapat  •  Forrás: EFC

Az első akadályt sikerrel is vették a magyarok, 45:38-ra győzték le a törököket a nyolc közé jutásért − Szabó kommentálása szerint „nyögvenyelősebben”, mint ahogyan azt tervezték. A négy közé jutásért jöhetett az olasz válogatott.

A harmadik asszó után még döntetlenre állt a találkozó (13:13), ám ekkor elveszítették a fonalat a fiúk, a rivális pedig apránként ellépett, végül 45:37-re nyert.

„Úgy érzem, hogy egy kicsit megijedtünk, nem tudtuk azt hozni, amire valójában képesek vagyunk. Össze kell kapnunk magunkat, ha meg szeretnénk szerezni az ötödik helyet, nem lesz egyszerű a dolgunk” – mondta az egyéniben vasárnap Európa-bajnoki címet ünnepelt Szemes.

Az ötödik helyért küzdhettek tovább Bagdányék. A franciák ellen, a hatodik asszóban még hét tussal vezettek, amikor Zsigmond 13:4-re elbukta az asszót. Horváth ismét előnyhöz juttatta a csapatot (36:35), de Gergő a végén meginogott, és kikapott − ezzel együtt az együttes is, 41:40-re. A hetedik helyet végül megszerezték a srácok, miután 45:37-es sikert értek el a lengyelekkel szemben.

„Csalódott vagyok, mert éremért jöttünk, és az enne is lett volna a társaságban. Szerintem még az olaszokat is megfoghattuk volna, de ez van, ilyen a sport. A franciák elleni vereségben én is benne vagyok, mert el kell ismernem, rosszul cseréltem… Összességében persze nem lehetünk elégedetlenek, hiszen egyéniben a mi fiunk lett az Európa-bajnokk” − összegzett Szabó István.

AMIT EDDIG AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGRÓL ÍRTUNK
S [3]zombaton kezdődik a junior és kadét Európa-bajnokság Porecben
Kó Benedek nyolcaddöntős
„Óriási csalódás volt ez a nap”
Hat magyar még versenyben a második napon
Szemes Gergő kadét Európa-bajnok
Szemes Gergő felébredt, és kadét Európa-bajnok lett
A fejes elmaradt, de Ondrik bronzérmes [4]

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN [5] a sportági aloldalunkon.